Bélrendszeri problémák 2. rész. Az okok feltárása

Néhány hónapja sikerült egy egyetemi előadásra beülnöm, amit emésztőrendszeri betegségekről és gyulladásos bélbetegségekről tartott egy gyermekkórházban dolgozó gasztroenterológus orvos.

 

Esettanulmányokat ismertetett, elmondta, hogy milyen panaszoknál, milyen vizsgálati módszereket alkalmaznak, amivel felállítják a diagnózist, és milyen protokollokat vetnek be a tünetek rendezésére.

 

Röpködtek a gyógyszerek, a szteroidok, a hosszú hónapokig tartó kizárólag tápszerre korlátozódó diéták. És bizony elhangzott az is, hogy: ezek a tünetek természetesen visszatérnek, nincs mit tenni…

 

Itt ment fel a fejembe a vér. Szerettem volna egy rakás kérdést intézni az előadóhoz a saját praxisomból, de erre nem volt módom.

 

Egy dologról itt sem beszéltek. A háttér okokról, ami ráadásul a bemutatott laborokból következett volna. És valóban. Ha a háttérokokat nem keressük, és nem kezdjük el azt célzottan kezelni, akkor a tünetek jó eséllyel visszatérnek. 

 

Most lépjünk ki az egyetemi padból és megpróbálom érthetően elmagyarázni, hol, milyen háttérokokat kellene keresni és megszüntetni, hogy a tünetek ne térjenek vissza. 

 

has-fajas-grafika.png


Nézzük meg, mi az, ami a bélhám károsodását, irritációját okozhatja, és hogy lehet tetten érni?


Kórokozók


A legelső, amit meg kell említenünk, azok a kórokozó mikrobák.  Baktériumok, vírusok, amőbák, paraziták és gombák. Ezek a kórokozók képesek a bélhámon megtelepedni, szaporodni és akár hosszú ideig éldegélni.

 

Önmagukban is irritálják a bélhámot, ráadásul a többségük olyan anyagokat termel, amivel enyhe, de tartós gyulladást tart fenn. Ez volt az első részben leírt 20 éves fiatalember tüneteinek a hátterében is. A blogot itt éred el>>

 

A legtöbbször ezek a kórokozók nincsenek jelen olyan mennyiségben, hogy markáns emésztési panaszokat idézzenek elő. Nem fognak feltétlenül erős hasmenéses, hányásos fertőzést kiváltani. Emiatt nehéz őket pl.: egy széklettenyésztéssel utolérni.

 

De puffadásos, görcsös, hasi diszkomforttal járó panaszokat okoznak! Az is előfordul, hogy ezek a kórokozók inkább az emésztőrendszer felső szakaszán telepednek meg, így megint csak negatív lesz a székletvizsgálat. 

 

Azonban a bélnyálkahártyán könnyedén megtapadnak, és az anyagcsere termékeikkel folyamatosan károsítják a nyálkahártya szerkezetét. Jelenlétükben megnő az IBS, a gyulladásos bélbetegségek, a gyomorhurut, a puffadás esélye, de még az elhízás vagy a cukorbetegség kialakulását is összefüggésbe hozzák velük.

 

Főként a baktériumok jelenlétét valószínűsíthetjük a vérkép fehérvérsejt arányaiból, esetleg a CRP értékből, vagy kilégzéses teszt eredményeiből. Emellett több olyan vérből és székletből nézett érték is árulkodó lehetne, ami nincs benne a protokolba, és csak ritkán vizsgálják (pl.: széklet calprotectin érték, gasztropanell).

 

Jóval kevesebb szó esik a bélnyálkahártyán megtelepedő vírusokról, pedig néhány vírus fertőzésnek meglehetősen komoly következménye lehet.

 

Ezek közül érdemes megemlíteni pl. az adenovírusok néhány törzsét a felnőttkori glutén allergia (cöliákia) egyik fő okozójaként tartják számon. Sőt! Már azt is tudjuk, hogy jó néhány vírus, akár az inzulin függő cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat!

 

Mikrobiom

 

A kórokozó bélbaktériumok jelenléte mellett komoly problémát okoz, ha hiányoznak a jótékony baktériumok. Ezek a baktériumok egyedi összetétele adja a bélrendszerünk ujjlenyomatát. Ezt nevezzük mikrobiom-nak.

 

A bél egészsége szempontjából nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, és összetételben vannak jelen. Ők szükségesek ahhoz, hogy a bél nyálkahártyáját megvédjék, a kórosan felszaporodó nyákokat elbontsák, az immunvédelmet segítsék, vagy épp a jó közérzet fenntartásáért felelős anyagokat (szerotonin) termeljék.

 

Ha hiányoznak könnyedén megtapadnak a kórokozó bacik, nem lesz elégséges az emésztőenzim termelés, nem termelődnek a vérképzéshez és idegműködéshez szükséges K és a B vitaminok, nem tudjuk bontani a rostokat, és még sorolhatnám...


Sajnos az sem jó, ha ezek a jótékony bacik a kelleténél többen lesznek. Ök is ellenünk fordulhatnak. Ez egy nagyon fontos és összetett, ráadásul mostanában meglehetősen felkapott téma.

 

A mikrobiomról készítettem egy átfogó 15 perces videót a „Vedd kezedbe az egészséged” facebook csoportomba. Ezt most csoporton kivül is elérheted innen>> A velünk élő mikrobiom

 

Folytassuk a bélnyálkahártya gyulladás okainak boncolgatását!

 

Élelmiszer érzékenység

 

A következő, ami a bélnyálkahártyán irritációt okozhat, az az élelmiszer érzékenység. Ez még mindig egyeseknél uri-muri huncutságnak tűnik. Sokan csak egyfajta divatnak tartják.

 

A helyzet az, hogy sajnos az élelmiszereinkben lévő adalékok, a bélrendszerbe kerülő kórokozók és a megváltozott bélflóra együttes hatására egyre könnyebben alakul ki az ételekkel szemben érzékenység. Ezzel kapcsolatban még mindig komoly ellentétek vannak a hivatalos orvosi protokoll és az alternatív szemlélet között.

 

Az élelmiszerérzenység kimutatására több formában is van lehetőség:

 

  • Vér vizsgálatból (Nutritív panel, Food Teszt, genetikai vizsgálatok)
  • Bőrteszttel (Pirc teszt)
  • Kilégzéses teszttel (laktóz, fruktóz)

 

Sajnos a gasztroenterológián egyedül az ételallergia (nutritív panel, Pirc teszt, lactóz, fruktóz) vizsgálat eredményét fogadják el kórokként, pedig a Food teszt eredménye is jelzi, hogy az adott étel bizony irritációt okoz a bélben!

 

Hogy mi a különbség az ételallergia és az étel intolarencia között egy korábban írt blogomban elmagyarázom. Itt éred el>>

 

Itt jegyezném meg, hogy sok esetben nem is az élelmiszerekben lévő fehérjék, hanem a bennük lévő adalék vagy szennyező anyagok okozzák a bélirritációt. Olyanok, mint az ételszínezékek, ízfokozók, vagy tartósítók, antibiotikumok, növényvédő szerek, hozamnövelőkgomba toxinok, esetleg a csomagoláshoz használt mikro-műanyagok stb. Ezeket nagyon nehéz kiküszöbölni és tetten érni is.

 

Gyógyszerek

 

Nem gondolunk rá, de a gyógyszerek is károsíthatják a bélfelszínt. Ezeket a gyógyszereket sok esetben nem is direkt szedjük, hanem az élelmiszereinkkel közvetve juttatjuk be a szervezetünkbe.

 

Pl. a nagyüzemi állattartásban alkalmazott antibiotikum vagy hormonkészítmények, ami az állat húsában, tejében választódik ki, és a gyógyszerhez hasonlóan bekerül a mi szervezetünkbe is. Persze nem olyan dózisban, de sokkal többször, így a mennyiség összeadódik és a bélbaktériumokat már ez a mennyiség is károsítja!

A tartós stressz

 

A kórokozók és az ételösszetevők mellett mindenképp meg kell említenünk a tartós stresszt, mint bélhám károsító tényezőt. A stressz hatására az erek összehúzódnak, a bélhám, a bél nyálkahártya nem kap elegendő tápanyagot és oxigént, így elkezd sorvadni.

 

Eleinte enyhe, majd egyre erősebb gyulladásokat alakít ki. Gyakran tényleg csak olyan mértékűt, amit szinte meg sem érzünk, de, ha a mindennapokban állandóan jelen van, akkor ez a sok kicsi itt is összeadódik.

 

Helytelen fogyókúra

 

Komoly károkat tud okozni a bélhám állapotában egy-egy drasztikusra sikerült, vagy átgondolatlan fogyókúra is! Hasonlóan a stresszhez, a bélhám sejtjei ilyenkor sem kapják meg a működésükhöz szükséges tápanyagokat, rostokat, nyomelemeket és vitaminokat.

 

Ennek következtében károsodik a bélrendszer, romlik a tápanyagok felszívódása, és még a jótékony bélbaktériumok is pusztulnak. Ráadásul ez sejtszinten ugyanolyan stressz, mintha elvesztettük volna a munkánkat. Ugyanaz a kortizol termelődik nagy mennyiségben.

 

Ez pedig tovább gyengíti az immunrendszert, ugráltatja a vércukorszintet és rontja a stresszel szembeni érzékenységünket is. Ezek így összeadódva jóval fogékonyabbá teszik a szervezetet a különféle fertőzésekkel és kórokozókkal szemben.


Mi történik, ha ez a bélirritáció hosszan fennáll?


Nos, az irritáció helyén a bélfal fokozottan átjárhatóvá válik és sok félig lebontott fehérje, vagy kórokozó is bekerül a vérkeringésbe. Ezek már a továbbiakban allergénként viselkednek.

 

Ráadásul az immunsejtek érzékelik ezeket a káros fehérjéket, tömegesen özönlenek az irritáció helyére és nagymennyiségű hisztamint termelnek, ami helyileg gyulladást fog fenntartani.


A hisztamin egy része, valamint a káros anyagcseretermékek az egész testben elterjedve a legkülönbözőbb panaszokat okoznak. Olyanokat, ami sokszor nem is köthető az emésztéshez. Nézzünk néhányat:

 

  • ekcémát
  • asztmatikus panaszokat
  • szénanáthát
  • gyakori fejfájást, migrént
  • étkezéshez kötötten szívritmus panaszokat
  • súlyosabb esetben hormonális zavarokat
  • de idegrendszeri problémákat vagy autoimmun megbetegedéseket is.

 

Tehát, ha a panaszoktól nem csak időlegesen akarsz elbúcsúzni érdemes komolyan venni és felkutatni a valódi háttérokokat. Erre a legtöbbször sajnos nem elég egy rutinvizsgálat...

 

Ha Te is küzdesz olyan emésztési panaszokkal,

amivel a gasztroenterológia nem tud mit kezdeni érdemes felkeresned a rendelőmben. A komplex műszeres állapotfelmérés során szinte az egész szervezetet feltérképezzük és fényt derítünk a háttérokokra.

 

Amit viszont nem érdemes, megvárni, hogy a banális tünetekből komolyabb, akár az egész szervezetet érintő problémák alakuljanak ki.

 

Érdekel

 


Szeretnék ajánlani egy kiváló terméket,

ami már nagyon sok páciemsemnél bizonyított és "vész" esetére mindig a táskában lapul.

 

GastAir 10 ml-es illóolaj keverék

 

Emésztési zavarokra, gyomorégésre, puffadásra, hasi görcsökre, candida gomba visszaszorítására, kisgyerekeknél kólikás panaszok csökkentésére. Sikerrel vetheted be egy "jólsikerült" buli utáni regenerálódásra, de akár egy utazási rosszullét enyhítésére is.

Az én egyetemista lányaimnál alapfelszerelés...

 

 

Irány az áruház


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2024.01.25 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: bélflóra, élemiszer érzékenység

 


 

Kapcsolódó cikkek

-