10+1 ok, ami biztosan gátolja a tartós FOGYÁST

Örökzöld téma a FOGYÁS

 

Biztosan van olyan ismerősöd, aki kipróbált már ezer praktikát súlyának megzabolázására. Sanyargatja magát, küzd, de valahogy mégsem tud néhány kilónál többet leadni. Ha sikerül is, a tartós eredmény általában elmarad a kilók alattomosan visszakúsznak, és néhány hónap után ugyanott tart, ahol elkezdte. Sőőőt…

 

remenytelenül-koplalok-330x173.jpg

 

A zsigeri berögződés alapján kizárólag a következő módon lehet sikeresen fogyni:

 

kevesebb kalória + több mozgás

 

Ez igen egyszerűnek tűnik, de amellett, hogy a kivitelezés borzasztó nehéz, még ráadásul sokszor nem is igaz. 


Mi a probléma ezzel a képlettel?


A biológia alapján rengeteg oka lehet a zsír lerakódásának különösen a hölgyek esetében. 40 éves kor felett, talán Neked is ismerős az az állapot, amikor a „levegőtől is hízol”.


Érzed, hogy ugyanannyit eszel, vagy talán még kevesebbet, ugyanannyit mozogsz, vagy még többet is, de csak úgy ugrálnak fel a kilók…!? Egyszerűen nem tudsz a párnácskáktól szabadulni.

 

 

Keressük máshol a megoldást!

 

Tekintsünk úgy a túlsúlyra, mint egy összetett tünetre, vagy egy üzenetre. Testünk arra hívja fel a figyelmet, hogy valami nincs rendben. Például, hogy a hormonjaink nincsenek egyensúlyban.

 

Sajnos amíg az alap problémákat nem rendezzük, nem tudunk fogyni akkor sem, ha egy falatot sem eszünk és éjjel-nappal mozgunk! 


Íme 10+1 /kezelhető/ ok, ami miatt nem tudsz fogyni, bármit is teszel.


A bélflóra nem egészséges
Miért fontos ez? Mert a nem megfelelő bélflóra nem tudja termelni azokat az enzimeket, amik segítik a táplálékok lebontását és felszívódását. Emellett néhány bélbaktérium, fontos szerepet játszik a cukorbontásban vagy a leptin képződésében is. (Leptin az a bélben termelődő hormonszerű anyagunk, ami kialakítja a telítettség érzését. Hiányában nem érezzük magunkat jóllakottnak.)

 

Élelmiszer érzékenység
Az élelmiszer érzékenység miatt egy állandó gyulladás alakul ki a bélhámon. Ez gátolja az emésztőenzimek termelődését, megakadályozza a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek felszívódását, károsítja a bélflórát, illetve felborítja a hormonális egyensúlyt. Az élelmiszer érzékenységet érdemes a fogyókúra megkezdése előtt kiszűrni.

 

Túl sok a stressz
A hosszú ideig tartó stressz, vagy gyulladás a szervezetben a mellékvesénket állandó kortizol termelésre kényszeríti. Ez bizony megzavarja a hormonegyensúlyt. Inzulin problémákhoz, ösztrogén dominanciához, vagy a pajzsmirigy működés zavarához vezet, ami segíti a zsír raktározását.

 

Pajzsmirigy alul működése
Ez kialakulhat a tartós stressz miatt, nyomelemek, vagy a vitaminok hiányában, esetleg az ösztrogén túlsúly miatt is. Ilyenkor az anyagcsere lelassul, és a felesleges anyagok nem tudnak kiürülni, hanem a raktárakba kerülnek.

 

Ha a sejtek érzéketlenné vállnak az inzulinra
Ez főként akkor következhet be, amikor a túlzott szénhidrát fogyasztás, az élelmiszer érzékenység, a sok stressz, vagy a drasztikus fogyókúrák miatt az inzulintermelés ingadozik. Ezt a sejtjeink nem tudják sokáig tolerálni. Ilyenkor lecsökkentik az inzulinkötő receptoraikat, így nem tudják fogadni az inzulinmolekulákhoz kötődő cukrokat.

 

Sajnos így nagyobb mennyiségben marad a vérben inzulin és így nem tudunk zsírt égetni! Ráadásul, ha tartósan magas a vérben az inzuzlin szint, az a hölgyeknél hozzájárul a női hormonális egyensúly zavarához, ami szintén gátolja a fogyást.  

 

A máj nem tud megfelelően méregteleníteni

Ha a káros anyagokat, vagy a hormonzavart okozó vegyületeket nem tudja a máj közömbösíteni és kiüríteni, a bőr alatti zsírszövetek börtőnébe zárja, hogy ne okozzanak nagyobb kárt a szervezetben. 
A sok "méreganyag" elzárásághoz, sok zsírszövet szükséges!
Így alakul ki a narancsbőr is!

 

Mozgáshiány és az izomtömeg csökkenés, ami az anyagcsere lassulásához is vezet.
A kor előrehaladtával, illetve az ülőmunkának köszönhetően csökken az izomtömeg. Mivel az izomszövetek a mozgás során közvetlenül képesek felvenni és hasznosítani a vérben keringő cukor molekulákat, ezért nélkülözhetetlenek a fogyás folyamatában is.


Csökkent izomtömeggel és mozgás nélkül nehezebben megy a fogyás is! Emellett a mozgás serkenti a vérkeringést, és ezzel fokozza a bélperisztaltikát is. 
 

A hónapok óta tartó drasztikus fogyókúrának köszönhetően óriási a káosz az anyagcserében.
Testünk egyfolytában túlélő üzemmódra van kapcsolva. Nem bízik abban, hogy elegendő táplálékot kap, és mindent elraktároz zsír formájában. Lehet, hogy ellentmondásnak tűnik, de éhezéssel nem lehet tartósan fogyni!


Nyomelem- és vitaminhiány

Ilyenek lehetnek a - teljesség igénye nélkül - a jód, és a D vitamin, ami a pajzsmirigy működéséhez szükséges, a cink, és a króm, ami a szénhidrát hasznosításához szükséges, a magnézium, a cink, és a B vitaminok, amik a zsír égetéséhez szükségesek, esszenciális zsírok, amik a hormontermeléshez szükségesek.

 

Gyógyszerek, amiknek mellékhatása a hízás
Ilyenek lehetnek pl. a fogamzásgátló készítmények, antidepresszánsok, stb. 

 

+1 Az alvás hiánya!
Ritkán beszélünk róla, de ez is kihat a hormonháztartásra, az emésztésünkre, a stresszkezelésünkre, a cukoranyagcserénkre, és természetesen a hangulatunkra is!

 

Ezért javaslom minden fogyókúrázónak, hogy mielőtt belevág az önsanyargatásba, akár hagyományos, akár alternatív módszerekkel vizsgáltassa ki, mi lehet a gátja a fogyásnak.

 

A vizsgálati eredmény ismeretében kezdhetjük a gátakat lebontani, és csak ezután rugaszkodjunk neki a kilók lefaragásának.

Természetesen így sem lesz sétagalopp, de ha megérted, hogy mi zajlik a szervezetedben, akkor talán könnyebben megy majd.

 

Első lépésként ajánlom néhány ingyenes teszt kitöltését. A hormonegyensúly problémákra fókuszáló 5 teszt közül 4 eredménye közvetlenül megmutatja mi állhat a fogyási problémáid hátterében.

 

Ez a leggyorsabb módja az elindulásnak, töltsd ki őket és kérd a részletes kiértékelést!

 

TESZTEK

   


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2022.08.24

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: fogyás

 


 

Kapcsolódó cikkek

-