A betegség fejben dől el?

stressz kep1.jpgAkik már jártak nálam, tudják, hogy az állapotfelmérés alkalmával elég sok szó esik a szervezetben felszaporodott káros anyagokról. Hogy mik lehetnek ezek, hogy kerülhetnek a szervezetünkbe, és hogyan hatnak az egészségünk alakulására?

 

Erről szeretnék egy sorozatot indítani, amiben hónapról-hónapra bemutatok olyan terhelőket, amik alapjaiban, akár sejtszinten is, befolyásolhatják szerveink, vagy akár az egész szervezetünk működését is.

 

Kezdjük egyből az egyik legjellemzőbb terhelővel, az érzelmekkel és a stresszel.

 

Minden ember életét befolyásolják az érzelmek. Ez természetes, hiszen érzelmekkel reagálunk a környezetünk változásaira. Öröm, bizonytalanság, aggodalom, düh, fájdalom, bánat, félelem, szerelem, gyász, vagy akár a jól ismert, és sokat emlegetett stressz…

 

Ezek mind befolyásolják a közérzetünket, és a mindennapjainkat.

 

Lehet pozitív „gyógyhatása”, vagy okozhat komoly megbetegedéseket. Már az ókori bölcsek is írtak a derű, vagy a szerelem gyógyító hatásáról, mint ahogyan a hagyományos kínai gyógyászatban is komolyan foglalkoznak a félelem, a düh, az aggódás, vagy a szomorúság megbetegítő hatásáról.

 

De hogyan és miért alakulnak ki az érzelmek, vagy a stressz nyomában a betegségek? 

 

stressz kep2.jpgAz újkori orvoslásban a betegségek kialakulásában az érzelmeknek vajmi kevés jelentőséget tulajdonítottak.

Az áttörés a ’80-as, ’90-es években történt, amikor már egyre több orvos ismerte el a stressz, és a megélt érzelmek fizikai tüneteket is okozhatnak az embereknél.

 

Elkezdték kutatni ezt a témát, és arra a következtetésre jutottak, hogy érzelmek elsősorban az immunitást befolyásolják.

 

A negatív érzelmi programok elsősorban az immunsejtek együttműködését gátolják.

 

Ennek következtében a szervezet nem tudja ellátni megfelelően immunfeladatát.

Röviden. Nem tudja eltávolítani a szövetek közt elszaporodó mikrobákat, és a felhalmozódott káros anyagokat. Így ezek a terhelők megülnek, az idegrendszerben, a nyirokcsomókban, vagy a kötőszövetekben, blokkolva azok normál működését.

 

Ezeken a területeken működési zavarok, gyulladások, vagy akár kórokozó gócok képződhetnek, amik hosszútávon krónikus, vagy visszatérő megbetegedéseket alakíthatnak ki.

 

Ezentúl a hosszú ideig fennálló negatív érzelmek, bármennyire is próbáljuk őket eltitkolni, vagy elnyomni, sajnos, bevésődnek elménkbe.

 

Képesek arra, hogy hamis képet alakítsanak ki a környezetünkről.

 

Emiatt a szervezet nem reagál megfelelően a veszélyt jelentő ingerekre. De előfordul az is, hogy olyan helyzetekben fúj riadót, amikor az nem indokolt (pl.: tériszony). Legtöbbször ezeknek köszönhetjük a felerősödött, vagy irracionális érzelmeket, és érzelmi kitöréseket is (hiszti, vagy féltékenységi roham...).

 

Tudnunk kell azonban, hogy a folyamat visszafelé is működik!

 

Mit értek ezen?

 

Ha a szervezetet olyan külső hatás éri (fertőzés, mérgezés, vagy anyagcserezavar), aminek következtében felhalmozódnak a toxinok, vagy kórokozók, azok ugyancsak negatívan hatnak érzelmeinkre.

 

Gondoljuk meg, amikor „bujkál bennünk a betegség”

 

rendszerint magunk sem tudjuk miért lehangoltabbak, feszültebbek, nyűgösebbek vagyunk. Pedig még nincs lázunk, vagy nincs klasszikus betegség tünetünk.

 

Ha hosszabb ideig lappang bármilyen betegség, esetleg a szöveteink közt megbújik valami idegen, vagy a szervezet számára káros anyag, azok is kialakíthatnak fóbiákat, vagy felfokozott érzelmi reakciókat.  

És elindul az ördögi kör.

 

stressz kep3.jpg



A szervezet egészségére azonban bizonyítottan a stressz van a legnagyobb hatással.

 

Stressz érzés valójában a veszélyhelyzetekre való reakciónk. Ilyenkor megváltoznak a főbb élettani folyamatok.

Az agy a szív, az izomzat, és a tüdő területén vérbőség alakul ki. A hajszálerek ezeken a területeken kitágulnak, míg a többi helyen beszűkülnek.

Emiatt romlik a gyomor- és bélrendszer keringése. Zavar támad az emésztés-, a méregtelenítés-, és a kiválasztásfolyamataiban, romlik az ásványi anyagok felszívódása, és az immunitás.

 

Izomgörcsök alakulnak ki, amitől a tartás megváltozik, görcsösebbé válik, gerinc-, izom-, és ízületi fájdalmak alakulnak ki.

 

Az izomgörcsök azonban a belső szerveink mozgását végző úgynevezett simaizmokra is kihatnak.

Ilyen izmok végzik a gyomor keverő mozgását, vagy a bél továbbító mozgását.

 

De ezeket a simaizmokat találhatjuk meg a nagy erek falában is. Ha ezekben az erekben lévő izom is görcsösen összehúzódik, ez okozza a stressz miatti emelkedett a vérnyomást…

 

Ezen túl a stressz sajnos komoly hatással van a hormonrendszerünk működésére is.

 

Szerepet játszhatnak a pajzsmirigy-, vagy a nőgyógyászati betegségek, esetleg a cukorháztartás zavarának a kialakulásában is. 

Ez már önmagában is komoly probléma.

 

De talán a nagyobb gondot jelent az, hogy az agyi területek hajszálereinek nagyobb átjárhatósága miatt,

 

az agyi területek tisztaságát védő vér-agy gát a stressz hatására áteresztővé válik.

 

Így számos olyan káros anyag jut az agy területére, ami negatívan befolyásolja a központi idegrendszer működését.

 

Attól függően, hogy ezek a terhelők az agy melyik részén halmozódnak fel, az adott területekhez tartozó funkciók lassulnak, vagy károsodnak.

Ez segítheti például az allergiás, az autoimmun, vagy a daganatos folyamatok kialakulását, vagy fellángolását is.

 

(Azt gondolom, hogy a stressz egy olyan téma, ami a későbbiekben megér egy külön cikket...)

 

Mégis, mit lehet tenni az érzelmi terhelők, vagy a stressz okozta problémák ellen?

 

Néhány bölcs azt szokta javasolni, hogy kerüljük a stresszhelyzeteket, vagy csak a pozitív érzelmeket éljük meg. No de ki tudja manapság kizárni az érzelmeket, vagy a mindennapi stressz-terhelést az életéből? Aligha kivitelezhető.

 

Mi hát a megoldás?

 

stressz kep4.jpgSzerencsére egyedülálló lehetőségünk van a szervezetben felhalmozódott érzelmi-, és stressz- terhelés kivezetésére. Ez talán utópisztikusnak hangzik, de már a gyakorlat számtalan esetben bizonyított.

 

Természetesen nem úgy érjük el, hogy nyugtató hatású szerekkel tompítjuk le a központi idegrendszert.

 

Olyan gyógynövény alapú rezonátor termékeket vetünk be, aminek segítségével a szervezet „átszervezi” saját működését. Szétrombolja az agyba bevésődött negatív stresszprogramot, és hozzájárul, hogy az ember a stresszhelyzetből nyugodt, harmonikus helyzetbe jusson.

 

A készítmények ezen kívül segítenek mind a test, mind a központi idegrendszer szöveteiben felhalmozódott káros anyagok kiürítésében.

 

Mivel minden embert más-más hatások érnek, így egyénenként különböző terhelők halmozódnak fel a szervezetében. Ennek kivezetésére csakis alapos állapotfelmérés után személyre szabott készítmények, vagy készítmény kombinációk ajánlhatók…

 

Bővebben az állapotfelmérésről 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: érzelmek, immunrendszer, stressz

 


 

Kapcsolódó cikkek

-