A szerelem olyan, mint a drog? A Valentin-nap margójára.

szerelem_olyan_mint_a_drog.jpg

 

Biztosan Te is hallottál ehhez hasonló hóbortos beszédet. Talán túlzásnak tartod?? Pedig nem az.


Ez maga a valóság!

 

Nem kell sokat kutakodnunk, hogy ismét megtaláljuk a hormonokat a háttérben. Miért is? Nézzük részletesebben.

 

Miért vakít el a szerelem, és miért tesz beszámíthatatlanná?

 

Mert e nemes érzés kialakulásáért felelős hormonunk egy erős amfetamin vegyület. Úgy hívjuk, hogy phenyletilamin (PEA). Ő a legbódítóbb hormonunk.

 

Az anfetaminokról sokan tudják, hogy ez egyik legerősebb tudatmódosító. Hatása olyan, mintha erős stressz érné a szervezetet.

 

Hogy estél szerelembe, emlékszel még rá?

Megláttad a nagy ŐT…

 

Villámcsapás na jó, de mi történik?

 

A másodperc tört része alatt a PEA hormon elönti a szervezeted.

Emelkedik a pulzusszámod, a vérnyomásod és kipirulsz. Felgyorsul a beszéd, csacsogsz összevissza, vagy éppen elakad a hangod. Enyhe bódító szédülést érzel. Kiszárad a szád. Feldobott leszel, éber, és izgatott. De előfordulhat, hogy szorongást, levertséget tapasztalsz. Ezek persze párosulhatnak emésztési zavarokkal, étvágytalansággal is. 

Ismerős? Pont ezt teszi a szintetikus drog is!

 

A szervezetünk azonban ezt a hormont csak viszonylag rövid ideig tartja magas szinten. Ez az idő 1-2 év lehet. Amíg a hormon hatása alatt állunk beszámíthatatlanok és befolyásolhatóak vagyunk. Ez a lila köd időszaka.

Csak az azonosságokat keressük a másikban. Örömmel fedezzük fel, hogy hasonló az ízlése, ugyanazokat a zenéket, ételeket szereti, vagy ugyanannak a csapatnak drukkol...

 

Mivel az anfetamin fokozza a szexualitásra való igényt, illetve a szexuális aktivitást, így a vonzódás hamarosan fizikai kapcsolattá alakul.

 

Ilyenkor már beszáll a hormonok játékába a dopamin, és az endorfin is.

 

A dopamin hormonunkat nevezzük a jutalmazás hormonjának. Ez a hormon özönlik a vérünkbe a dicséret, az ölelés, a simogatás hatására. Ő felel a megerősítésért, és az életörömért. A dopamin jelenléte felemel. Egy igazi természetes doppingszer!

 

A dopaminért dolgozunk, hiszen újra és újra szeretnénk érezni ezt a pozitív hatást. Mint a gyermek, aki édesanyja mosolyáért bármit megtesz, vagy a sportoló, aki embertelen energiákkal küzd az olimpiai éremért.

 

A dopping mellett megjelenik a boldogság, a kiteljesedés hormonja az endorfin is. Ő felelős többek közt a gyönyör, az extázis, és az orgazmus kialakításáért.

 

Vigyázat!

Az endorfin képes függőséget okozni, hasonlóan, mint a legtöbb ismert drog. Ennek pótlására szoktuk a csokoládét majszolgatni, hiszen a csokiban megtalálható készen ez a hormon.

 

Amint a kapcsolat stabilizálódik, és rendszeressé válik a testiség, a szexualitás hatására elkezdjük gyártani a kötődési hormonunkat az oxitocin-t. 

Bár ezt a hormont legtöbben a szüléshez és a szoptatáshoz kötik, az érzelmekben megjelenő szerepéről kevesen tudnak. Ez a hormonunk rögzíti és írja a kapcsolati memóriánkat.

 

Az egyik legerősebb szerepet játssza az emberi kapcsolatokban.

Hatására erősödik a bizalom, csökken a félelem.

 

Az idő múlásával csökken a PEA hormon szint. Ekkor kezdenek a lángoló érzelmek csillapodni, és kilép a rózsaszín ködből a nagy Ő a maga valóságában.

 

Szerencsés esetben nem változik semmi. A kötelék az oxitocin segítségével még mindig erős, sőt egyre erősebb. A napjainkat bearanyozza a partnerünk. Amikor csak a közelében vagyunk, özönlenek a dopamin, endorfin, szerotonin molekulák a vérünkbe.

 

De mi történik, ha a nagy Ő már másnak lát? Amikor felmerül a szakítás?

 

Ilyenkor teljes a kétségbeesés. Nem tudjuk a másikat elengedni.

Ennek az oka, hogy az agy érzelmi könyvtárában az oxitocin hatására egy örök lenyomat keletkezik. Mintha az emlékek, és a szeretett személy belénk lenne írva. Ilyenkor érezzük azt, hogy ha elmegy, akkor egy darab kihasadt belőlünk…

 

Tudom, hogy nem vigasz, de ez is csak a hormonok játéka.

 

Szerző: 

Batta Ágnes 

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus 

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: hormonok

 


 

Kapcsolódó cikkek

-