A változókor, a makacs túlsúly és az inzulin

Minden évben nyár elején előkerül az örökzöld téma a fogyás.

 

Idén sincs ez másként. Már csak azért is kell beszélni róla, mert a statisztikák alapján a magyar lakosság 60%-a túlsúlyos. És ez a szám évről évre nő. 


Mondhatni, hogy bármilyen korcsoport érintett, de a legtöbben a változó korú hölgyek közül keresnek meg ezzel a problémával. Általában azzal küszködnek, hogy a levegőtől is híznak. Próbálnak ugyan diétázni, de a változás észrevehetetlen. A segítség, ha van is egyáltalán, felszínes és általános. 

  

Nézz meg egy esetet...

 

A minap felkeresett egy zaklatott középkorú hölgy, aki elmondta, hogy egy régebbi cikkemre bukkant az interneten, amiben arról írok, hogy mi minden gátolja a fogyást.


Esetében életbevágó lenne kideríteni, mert az orvosa szerint a túlsúlya miatt komoly veszélybe került az egészsége is. Az elmúlt hónapokban ki-ki ugrik a vérnyomása, a megszalad a pulzusa, az emésztése vacakol, mindenen felcsattan, extrán feszült, ideges és aludni sem tud igazán. Ráadásul a haja is hullik egy ideje.


Az orvosi tanács mindössze annyi volt, hogy fogyjon le! Mozogjon többet és egyen kevesebbet. Kicsit több akaraterő kéne. Az majd mindent megold...

 

Szegény hölgy próbálta mondani, hogy hiszen fogyna ő, de nem tud. Hiába járja az edzőtermeket, hiába eszik annyit, mint egy kismadár egy picit sem tud tartósan lefaragni a súlyából. 

  

Elkeseredésében elkezdett az interneten kutakodni, és így bukkant rá a blogomra. Ebben arról írtam, hogy a túlsúlyra úgy kell tekinteni, mint egy összetett tünetre, vagy egy üzenetre. A szervezet kétségbeesve próbál figyelmeztetni. A blogot itt éred el>>

 

Ugyanígy próbált üzenni a teste ennek a hölgynek is. Ahogy beszélgetésünkből kiderült már évtizedek óta emésztési panaszi vannak, emellett 10 évvel ezelőtt ki kellett operálni a fél pajzsmirigyét is. Alig múlt 40 éves, de már néhány hónapja érzi a változó kor összes kellemetlenségét. Lassan már elveszti minden barátját, mert csak a saját bajával van elfoglalva. Lehet ezen még segíteni?

 

Mi gátolja biztosan a tartós fogyást?
 

 • A bélrendszerben 
   • a felborult bélflóra-egyensúlya
   • a bélnyálkahártya tartós irritációja, gyulladása, (pl. ételérzékenység, gyógyszerek, drasztikus fogyókúra, vagy nyomelem hiány miatt)
 • A hormonális zavarok (pajzsmirigy alul működés, női hormonális zavarok)
 • A cukoranyagcsere zavara
 • A máj csökkent méregtelenítő képessége, gyógyszerek mellékhatása
 • A tartós stressz, vagy az alvászavar
 • Az izomtömeg csökkenése 

 

Ha ezeken a területeken elakadás van, nem tudunk fogyni akkor sem, ha egy falatot sem eszünk és éjjel-nappal mozgunk! Így volt ez ennél a hölgynél is!


Ezek látszólag különböző problémák, de van bennük valami közös. Ez pedig az, hogy minden felsorolt ok, megemeli a vér inzulin szintjét.

 

A tartósan magas vér-inzulin szint a legnagyobb láthatatlan gátja a fogyásnak.

 

Mi is az inzulin? Miért szaporodik fel a vérben? És miért okoz problémát? Igyekszem pár mondatban vázolni:

 

Az inzulin egy rendkívül fontos hormonunk. Az elsődleges feladata, hogy a sejtjeink megkapják a működésükhöz szükséges üzemanyagot, a cukrot. Ha a sejtjeink éheznek, akkor mi is kókadozunk, enerváltak leszünk, nem tudunk alapvető döntéseket sem hozni. 

 

Amikor a vérben bármi miatt megemelkedik a vércukorszint, az inzulin jön, kézen fogja a cukormolekulákat, elkíséri őket a sejthez és ott kinyitja számukra a cukorcsatorna ajtaját. A sejtekből kinnrekedt cukrokkal pedig feltölti a zsírraktárakat!

 

Ezzel szabályozza, hogy a vérben a vércukorszint kiegyensúlyozott legyen. De mi történik, ha gyakran és nagyobb mennyiségben megemelkedik a vércukorszint?

 

A sejtek cukorzsilipek egyre nehezebben nyílnak ki, így a cukor egyre nehezebben tud a sejtbe jutni. Emiatt megemelkedik a vércukorszint. A helyzet rendezése érdekében az agy egyre több inzulint termeltet a hasnyálmiriggyel. Így a vérben tartósan egyre magasabb lesz az inzulinszint. Ez pedig probléma! Hogy miért!

 

Mert az inzulinnak a másik feladata, hogy ne engedje a vércukor kilengéseket. Ha megemelkedett a vércukorszint, a felesleges cukormolekulákat megpróbálja nagyon gyorsan eltüntetni a vérből. Elviszi a glükóz raktárakba (májba, izomba), és ami ott nem fér el, azt zsírrá alakítja. Lepakolja a csípőre, hasra, combra, a zsigerek közé.


Megjelennek a zsírpárnák, megemelkedik a vérzsír érték (triglicerid szint, koleszterinszint), a zsírsejtek felszaporodnak a májban is, ami segíti a nem alkoholos zsírmáj kialakulását.


Komoly probléma, hogy a tartósan magas inzulinszint nem csak kialakítja a zsírpárnákat, de le is zárja a zsírraktárakat, és nem, vagy csak nehezen engedi kiüríteni azokat.

 

A megemelkedett inzulinszint a zsírraktárak feltöltése mellett számos egyéb problémát okoz. Azonban ezeket a problémákat rendszerint nem kötjük a cukorhoz, illetve az inzulinhoz, hiszen nem típusos tüneteket.

 

Milyen tünetekre gondoljunk?

 

Állandó éhség, hirtelen rád törő édesség utáni vágy, görcsös menstruáció, ingadozó, vagy emelkedett vérnyomás, hangulat ingadozás, éjszakai zaklatott ébredés, fokozott izzadás, ólmos fáradtság, koncentrációs zavar, alvás zavar, nem kívánt szőrök megjelenése, hajhullás, aknék, stb.

 

Ha ezek közül több tünetet tapasztalsz magadon, akkor is érdemes az inzulinra gyanakodni, ha nem vagy túlsúlyos, vagy, ha nem nasizol feleslegesen.

 

Facebook csoportomban sok hasonló egészségünket mélyen érintő témakőr szerepel. Ha van benned elszántság és kezedbe vennéd egészséged irányítását, van lehetőséged csatlakozni. 

 

Live előadásaimban tematikusan haladunk az egészség/betegség útvesztőiben, ahol több ezer esetem tanulságait osztom meg veled. Az előadás alatt a témához kapcsolódó kérdésekre is szívesen válaszolok.


(Sajnos csak az élőadásban feltett kérdésekre tudok válaszolni, mert jelenleg a gyógyítás a fő elfoglaltságom.)

 

Nem érdemes várnod! A megelőzés, ha nem is mindig kényelmes, sokkal kevesebb kockázattal jár! 

 

Csatlakozom 


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2023.07.20 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: cukorproblémák, változó kor

 


 

Kapcsolódó cikkek

-