Anomáliák a gasztroenterológiában, gyermekeink egészsége a tét


Ritkán engedem meg magamnak, hogy nyíltan felháborodjak, de a következő esetem rendesen kihozott a sodromból...

 

Egy kétségbeesett és végtelenül elkeseredett fiatal anyuka keresett meg a 4 éves pici lánykájának a problémájával.

 

A kislány most középső csoportos óvodás. Kiscsoportosként alig járt oviba, mert 2 hetenként rendszeresen lebetegedett. Főként felső légúti fertőzéseket kapott el, de nagyon gyakori problémát jelentett a hasfájás is, ami januártól kiegészült a hasmenéssel.

 

Nem, tudott hízni, sőt az utóbbi hónapokban még kissé fogyott is, de a hasa olyan lett, mint a lufi. Állandósult a hányingere, furcsa savanyú szájszag érződik rajta és sokat sír, mert fáj a feje.

 

A háziorvos kezdetben azzal nyugtatta a szülőket, hogy valószínűleg mindezt az óvoda kezdéséhez kötődő stressz okozza. Majd elmúlik…???

De mivel a helyzet egyre rosszabb lett, nyár elején végre adott beutalót kivizsgálásokra.

 

Kezdődhet a tortúra

 

Labor, gasztroenterológia, allergia vizsgálat, bélbiopszia 2x is! Mindez alig 2 hónap alatt. Ez egy felnőttnek is megterhelő, nem, hogy egy 4 éves kicsinek!

 

A vizsgálatok alapján igazolódott a kislány refluxa, krónikus gyomor nyálkahártya gyulladása és a gluténnel szembeni allergia is!

 

Zárójelentés

 

Eddig rendben is lennénk, de - és itt indult a felháborodásom - a következőt írták le a zárójelentésben: /Kiemeltem a lényeget és szó szerint idézem/

 

"Gasztroenterológiai kivizsgálása során a szöveti transzglutamináz elleni antitest értéke emelkedett volt, de a coeliakia diagnosztikus kritériumát elérő 10x emelkedés nem igazolódott…, gyomor nyálkahártyáján krónikus gastritisnek megfelelő kép..."

 

Lefordítom


A kislány labor leletében a gluténnel szemben kialakuló ellenanyag (t-TG) egyértelműen pozitív eredményt adott!

 

A mi esetünkben 48-as érték lett, ami a 0-15-ig tartó referencia tartományon kívül esett. A bélnyálkahártyán termelődött (t-TG) IgA értéke a 0-10 ig tartó referencia tartományon bőven kívül eső 86-os érték volt!

 

Ez utóbbi érték egyértelműen mutatja, hogy a kislány szervezete ellenségként ismerte fel a búzalisztben lévő fehérjéket, amik gyulladást alakítanak ki a bél és a gyomor nyálkahártyáján.

 

Mivel azonban ez az érték csak 8,6 szorosa (!?) a felső határértéknek és nem éri el a 10-szeres értéket, valamint a biopszián "még csak" a gyomor nyálkahártyáján találtak krónikus gyulladást, a bélbolyhai még nem károsodtak, így nem kapja meg a hivatalos gasztroenterológiai igazolást a glutén érzékenységre.


Magyarul nem kap diétás javaslatot, amivel az óvodába, majd később az iskolába meg lehetne rendelni a „mentes” ételt.


A gasztroenterológus is hozzátette a magáét

 

Zárójelentésben javasolta, hogy napi 1 zsemle (vagy annak megfelelő mennyiségű kenyér) fogyasztása szükséges, hogy az ellenanyagszint elérje végre a bűvös 10-szeres értéket!!!

 

Érti ezt valaki?

 

Itt tartunk ma, amikor az egészségügy napestig a megelőzésről papol. Nehéz erről indulatok nélkül írni.

 

Értem én, hogy ennek az orvosnak ez a pici lány csak egy napi rutin eset, és nem neki kell látni a hasfájástól, fejfájástól torzult tekintetét, vagy nem neki kell küzdeni nap mint nap az étvágytalansággal, a hányingerrel. De mégis miért kell megvárni azt a 10-szeres értéket, ahhoz, hogy az egészségügy kereke elinduljon végre?


Pedig szinte biztos, hogyha elhagyják a problémás ételek fogyasztását hirtelen javulna az állapota. Megszűnnének a has- és fejfájások, javulna a felszívódás, elkezdhetne gyarapodni és élénk vidám kislány lehetne ismét.

 

Joggal kérdezhetnénk, hogy miért kell gasztroenterológusnak írásba adni ezt a diétás javaslatot?  


Ha csak ezen múlik a gyógyulás, akkor a szülők józan belátásuk szerint egészen biztosan elkezdik a gluténmentes diétát és jó eséllyel minden rendeződik.

 

Csakhogy ez a gyakorlatban sajnos nem így működik. A diétás javaslat hiányában az egyik probléma az intézményekkel van, a másik a családdal, nézzük, miért!

 

Az intézmény magától nem lép


Ha az orvos nem adja meg a diétás javaslatot, akkor az óvodába, bölcsödébe, iskolába nem rendelhetnek mentes ételeket. Így ott továbbra is kapja azokat az ételeket, amik napi szinten újabb gyulladást alakítanak ki, vagy tartanak fenn a bélnyálkahártyáján.

 

Kiutat jelenthetne, ha a szülők bevihetnék, vagy rendelhetnék a mentes ételeket az intézménybe, jelen esetben az oviba.
De ezt nem tehetik meg, mert közegészségügyi szempontok miatt csak szerződött ételszállítók vihetnek ételt ezekbe az intézményekbe. 


Ráadásul a külső helyről származó ételek tárolása, melegítése, tálalása külön macera a konyhásoknak és a pedagógusoknak, és ha az egyik gyerkőcnek megengedik, akkor a másiknak is meg kellene és lássuk be ebből elég nagy káosz alakulhatna ki.
Bár szerintem egy kis szervezéssel ez is kezelhető lenne.

 

Ezért inkább kérik a hivatalos diétás javaslatot, és csak ekkor tesznek kivételt. Így vissza is tértünk az orvoshoz...

 

A család esetében árnyaltabb a helyzet.

 

Pályafutásom kezdetén én sem igazán értettem ezt a problémát. Hiszen mindenki a gyermek érdekében cselekszik, ha diétázni kell hát legalább megpróbálunk tenni valamit. DE...


Amikor az orvostól mégsem kapja meg a gyermek a diétás javaslatot, bár kimutatható a gluténnel (vagy tejjel, tojással stb.-vel) szembeni allergia, vagy érzékenység, akkor elbizonytalanodnak, hiszen az orvos sem tartja fontosnak, akkor biztosan nem is olyan nagy ez a probléma.

 

Főként a nagyszülők érzik ilyenkor az anyuka aggodalmát túlzónak. Ráadásul a mentes diéta meglehetősen macerás. Kényelmetlen külön főzni és hát drága is. És köztudottan nem is olyan finom…
Egyszerűbb hát figyelmen kívül hagyni.

 

Találkoztam olyan nagymamával, aki miután a tejmentes diétára javuló ekcémára az orvos azt mondta, hogy nem a tejtől alakult ki, gyorsan megetette a 3 éves unokáját tejbegrízzel. Ezt követően szegény gyerkőc napokig szó szerint véresre vakarta magát.


De mesélhetnék arról is, hogy milyen asztmás rohamot tud előidézni a diétahiba az arra érzékenyeknél. És arról is, hogy milyen fájdalmai vannak egy kisgyermeknek, miután a Nagyi finomságaival megtömik a pocakjukat, csak mert nem értik, és így nem is támogatják a diétát.
Természetesen igen nagy tisztelet a kivételnek! Azért ilyen is van.

 

Újra felteszem a kérdést


Miért ragaszkodik a hivatalos orvoslás a papírformához és a 10-szeres értékhez. Hiszen ezzel gyakorlatilag meghatározzák a gyermek további életminőségét és a következmények kezelésével sokkal nagyobb terhet rónak az egészségügyre, a szülőkre és a társadalombiztosításra. Itt kezdődne az igazi prevenció...

 

Nézzük, mi minden múlhat ezen a diétán?


Ha nem tudja tartani a diétát, a bélgyulladása egyre komolyabb lesz, elsorvadnak a bélbolyhai és felszaporodnak a kórokozó bélbaktériumok és gombák. Szép lassan gyulladásos bélbetegségek mint a SIBO, IBS, Colitis, reflux, de végsősoron akár daganat is kialakulhat.

 

A bélgyulladás miatt felszívódási zavar, ennek következtében, komoly vitamin és nyomelem hiánya lesz, ami kihat az idegrendszerre, hormonrendszerre, immunrendszerre, nemi érésre stb.

 

Visszatérő légúti fertőzések, gyulladások, vagy ekcéma jelentkezik, amit diéta nélkül egyszerűen NEM LEHET megszüntetni.
Az állandó gyulladás miatt felborul a női hormon működése, ciszták jelennek meg a petefészekben, görcsös és problémás lesz a menstruációja és bizony már egész kiskorban elkezdődik egy cukorbontási zavar is.


A gyulladt bélnyálkahártyán nem termelődnek az idegrendszert segítő hormonok, amiknek hiányában figyelem-zavar, szorongás, depresszió stb. alakul ki.

 

Ugye, Te sem kívánnád ezt a jövőt a gyermekednek?

 

Persze ezekre lehet csodabogyókat, szuper krémeket adni, de jellemzően ezeket csak nagyon rövid ideig lehet szedni, mert erősen májkárosító hatásúak.

 

Mennyivel egyszerűbb lenne még ilyen pici korban bevezetni és életformává tenni a diétát! Ezzel pont megelőzhetnénk a fájdalmas következményeket, és az egyre költségesebb kezeléseket.

 

Nem tudom, hogy az egészségügyi döntéshozásban kiket kellene a változtatásra bírni, de ez így nem mehet tovább!

 

Jelenleg szó szerint a sok bába közt elvész a gyerek…


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2022.10.18

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: élelmiszer érzékenység, bélflóra

 


 

Kapcsolódó cikkek

-