Makacs megfázás /Chlamydia pneumoniae/

makacsmegfazas 1.jpgVolt már a családodban, olyan légúti megbetegedés, ami hosszú ideig fennálló, kínzó köhögéssel, hőemelkedéssel járt? Bármilyen kezelést is alkalmaznak, nem használt? Hiába szedted az antibiotikumot, nem segített?


Ezeket a tüneteket egy különleges baktériumfaj okozhatja, aminek a neve Chlamydia pneumoniae. Ez a kórokozó a Chlamydia baktérium család legújabban felfedezett tagja.


Miért tartom fontosnak, hogy megkülönböztessük a légúti problémák közül a chlamydia okozta megbetegedéseket?

 

  • mert nagyon hosszan tartó, makacs, kínzó tüneteket okozhat
  • mert hosszútávon más, a légúti panaszoktól teljesen elkülönülő kórképek kialakításában is szerepet játszhat
  • mert a hagyományos, rutinszerűen alkalmazott antibiotikumok nem hatásosak ellene…

 

Mit érdemes tudnni erről az alattomos kórokozóról?


A Chlamydia pneumoniae nevű baktérium egy embereket megbetegítő kórokozó, ami kizárólag cseppfertőzéssel terjed. Nagyon gyakori kórokozója a közösségben szerzett légúti fertőzéseknek.

 

Felelős a

    • nem típusos tüdőgyulladások 10-20%, 
    • a hörghurutok 10%, 
    • valamint a torokgyulladások 5-10%-áért.


Zárt közösségekben, vagy családon belül a kórokozó képes akár hónapokig, évekig eléldegélni, és újabb és újabb makacs fertőzéseket elindítani.


A fertőzések pici gyerekkortól, egészen az idős nagyszülő korig minden életkorban felléphetnek, és okozhatnak betegséget.


A Chlamydia pneumoniae az úgynevezett nem típusos tüdőgyulladást okozó baktériumok közé tartozik. Az általuk okozott megbetegedésre jellemző, hogy a tünetek fokozatosan alakulnak ki.

 

A viszonylag alacsony láz, a torokfájás, a kínzó, improduktív köhögés /ahol nem sikerül köpetet üríteni/ a megfelelő kezelés ellenére is több hétig is elhúzódhat.

 

A betegség általában nem magában fordul elő. Jellemző, hogy a beteg családjában, vagy közösségében 2–3 héttel korábban, már valakinél zajlott hasonló enyhébb légúti infekció, torokfájdalom, vagy egyéb felső légúti megbetegedés.


makacs megfazas 2.jpg


Miért nehéz védekeznünk ellene? 


Sejtfalának szerkezete és a baktérium életmódja megkülönbözteti más baktérium fajtátától. Emiatt a legtöbb antibiotikum hatástalan ellene.

A chlamydia baktérium családhoz tartozó baktériumokra egységesen jellemző, hogy önálló szaporodásra és életre nem képesek.

 

Szükségük van ehhez egy gazda sejtre, aminek energiáját használják fel a különböző élettevékenységükhöz. Amikor a szervezetünkbe bekerülnek, ezek a kórokozók, a gazdasejtjeiknek a mi testi sejtjeinket válasszák. Ezért is hívjuk őket sejtparazitáknak.

 

Az ellenük való védekezést nehezíti az is, hogy az élő baktériumok egyedi életciklusuknak köszönhetően megkerülhetik a szervezet immunvédelmét és krónikusan irritálják a környező szöveteket. Évekig-évtizedekig képes éldegélni a gazdaszervezetben, anélkül, hogy a gazdatestet elpusztítaná.

 

Így a környező sejtekben újabb és újabb fertőzéseket indíthat el. Ezen kívül az állandó jelenlétével képes áthangolni a fertőzött gazdasejteket és ezzel későbbi krónikus megbetegedéseket, és akár autoimmun folyamatokat elindítani.


Ezeknek igazolására egyre nagyobb számban végeztek kutatásokat. Ezekkel igazolták, hogy a kórokozó az akut légúti fertőzések mellett szerepet játszik a felnőttkori Asthma, a késői Alzheimer kór, a Sclerosis Multiplex, vagy akár az érszűkületek bizonyos formájának kialakításában. Ezeknél a késői kórformáknál azonban nem bizonyított, hogy az antibiotikum kezelés hatékony lenne.


makacs megfazas 3.jpgA Clamydia pneumoniae kimutatására gyors és megbízható diagnosztikai módszer a mindennapi gyakorlatban nem áll rendelkezésre!

 

Az akut fertőzés igazolására a klinikai gyógyászatban csak a szerológiai vizsgálat alkalmas, amit általában a betegség lezajlása után lehet elvégezni. Ezeket a vizsgálatokat leginkább a járványok felderítésénél végzik.

 

A kimutatott betegség kezelésére általában hosszantartó célzott antibiotikum terápiát alkalmaznak. Ezek az antibiotikumok azonban csak a szervezetben lévő aktív baktériumokat képesek elpusztítani. A gócokban éldegélő kórokozókat, /amik a késői megbetegedések kialakulásában játszhatnak szerepet/ azonban nem.


A mindennapokban a Chlamydia pneumoniae fertőzés viszonylag gyakori. A kórokozó miatt akár évekkel a fertőzést követően komoly másodlagos megbetegedések alakulhatnak ki.

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a nem típusos tüdőgyulladások, vagy az indokolatlanul sokáig elhúzódó légúti megbetegedések okát felderítsük, és ha a háttérben ezt a kórokozót feltételezzük, akkor minél hamarabb kivezessük a szervezetből.


A komplex műszeres állapotfelmérés lehetőséget ad rá, hogy a szervezetben folyamatosan jelen lévő, fertőző kórokozót nagy valószínűséggel megtaláljuk és célzott gyógynövény alapú rezonátor szerekkel kivezessük.

 

Ezzel elkerülhető, vagy jelentősen csökkenthető a másodlagos megbetegedések kialakulásának esélye.

 

Állapotfelmérés infók

 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: megfázás, torokgyulladás

 


 

Kapcsolódó cikkek

-