Makacs megfázás /Chlamydia pneumoniae/

makacsmegfazas 1.jpgVolt már a családodban, olyan légúti megbetegedés, ami hosszú ideig fennálló, kínzó köhögéssel, hőemelkedéssel járt? Bármilyen kezelést is alkalmaznak, nem használt? Hiába szedtek be antibiotikumot, nem segített?


Ezeket a tüneteket egy különleges baktériumfaj okozhatja, aminek a neve Chlamydia pneumoniae. Ez a kórokozó a Chlamydia baktérium család legújabban felfedezett tagja.


Miért tartom fontosnak, hogy megkülönböztessük a légúti problémák közül a chlamydia okozta megbetegedéseket?

 

  • mert nagyon hosszan tartó, makacs, kínzó tüneteket okozhat
  • mert hosszútávon más, a légúti panaszoktól teljesen elkülönülő kórképek kialakításában is szerepet játszhat
  • mert a hagyományos, rutinszerűen alkalmazott antibiotikumok nem hatásosak ellene…

 

Mesélnék néhány dolgot erről a viszonylag gyakran előforduló kórokozóról.


A Chlamydia pneumoniae nevű baktérium egy embereket megbetegítő kórokozó, ami kizárólag cseppfertőzéssel terjed. Nagyon gyakori kórokozója a közösségben szerzett légúti fertőzéseknek.

 

Felelős a

  • nem típusos tüdőgyulladások 10-20%, 
  • a hörghurutok 10%, 
  • valamint a torokgyulladások 5-10%-áért.


Zárt közösségekben, vagy családon belül a kórokozó képes akár hónapokig, évekig eléldegélni, és újabb és újabb makacs fertőzéseket elindítani.


A fertőzések pici gyerekkortól, egészen az idős nagyszülő korig minden életkorban felléphetnek, és okozhatnak betegséget.


A Chlamydia pneumoniae az úgynevezett nem típusos tüdőgyulladást okozó baktériumok közé tartozik. Az általuk okozott megbetegedésre jellemző, hogy a tünetek fokozatosan alakulnak ki.

 

A viszonylag alacsony láz, a torokfájás, a kínzó, improduktív köhögés /ahol nem sikerül köpetet üríteni/ a megfelelő kezelés ellenére is több hétig is elhúzódhat. A betegség általában nem magában fordul elő. Jellemző, hogy a beteg családjában, vagy közösségében 2–3 héttel korábban, már valakinél zajlott hasonló enyhébb légúti infekció, torokfájdalom, vagy egyéb felső légúti megbetegedés.


makacs megfazas 2.jpg

Miért nehéz az ellene való védekezés? Mi az, ami megkülönbözteti más baktérium fajtáktól?


Az a sejtfalának a szerkezete, és a baktérium életmódja. Ez az, ami miatt a legtöbb antibiotikum hatástalan ellene.

A chlamydia baktérium családhoz tartozó baktériumokra egységesen jellemző, hogy önálló szaporodásra, és életre nem képesek.

 

Szükségük van ehhez egy gazda sejtre, aminek energiáját használják fel a különböző élettevékenységükhöz. Amikor a szervezetünkbe bekerülnek, ezek a kórokozók, a gazdasejtjeiknek a mi testi sejtjeinket válasszák. Ezért is hívjuk őket sejtparazitáknak.

 

Az ellenük való védekezést nehezíti az is, hogy az élő baktériumok egyedi életciklusuknak köszönhetően megkerülhetik a szervezet immunvédelmét és krónikusan irritálják a környező szöveteket. Évekig-évtizedekig képes éldegélni a gazdaszervezetben, anélkül, hogy a gazdatestet elpusztítaná.

 

Így a környező sejtekben újabb és újabb fertőzéseket indíthat el. Ezen kívül az állandó jelenlétével képes áthangolni a fertőzött gazdasejteket és ezzel későbbi krónikus megbetegedéseket, és akár autoimmun folyamatokat elindítani.


Ezeknek igazolására egyre nagyobb számban végeztek kutatásokat. Ezekkel igazolták, hogy a kórokozó az akut légúti fertőzések mellett szerepet játszik a felnőttkori Asthma, a késői Alzheimer kór, a Sclerosis Multiplex, vagy akár az érszűkületek bizonyos formájának kialakításában. Ezeknél a késői kórformáknál azonban nem bizonyított, hogy az antibiotikum kezelés hatékony lenne.


makacs megfazas 3.jpgA Clamydia pneumoniae kimutatására gyors és megbízható diagnosztikai módszer a mindennapi gyakorlatban nem áll rendelkezésre.

 

Az akut fertőzés igazolására a klinikai gyógyászatban csak a szerológiai vizsgálat alkalmas, amit általában a betegség lezajlása után lehet elvégezni. Ezeket a vizsgálatokat leginkább a járványok felderítésénél végzik.

 

A kimutatott betegség kezelésére általában hosszantartó célzott antibiotikum terápiát alkalmaznak. Ezek az antibiotikumok azonban csak a szervezetben lévő aktív baktériumokat képesek elpusztítani. A gócokban éldegélő kórokozókat, /amik a késői megbetegedések kialakulásában játszhatnak szerepet/ azonban nem.


A mindennapokban a Chlamydia pneumoniae fertőzés viszonylag gyakori. A kórokozó miatt akár évekkel a fertőzést követően komoly másodlagos megbetegedések alakulhatnak ki.

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a nem típusos tüdőgyulladások, vagy a nagyon sokáig elhúzódó légúti megbetegedések okát felderítsük, és ha a háttérben ezt a kórokozót feltételezzük, akkor minél hamarabb kivezessük a szervezetből.


A komplex állapotfelmérés lehetőséget ad rá, hogy a szervezetben folyamatosan jelen lévő, fertőző kórokozót nagy valószínűséggel megtaláljuk és célzott gyógynövény alapú rezonátor szerekkel kivezessük.

Ezzel elkerülhető, vagy jelentősen csökkenthető a másodlagos megbetegedések kialakulásának esélye.

 

Tudj meg többet a vizsgálatról

 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: megfázás, torokgyulladás

 


betegseg4.pngNe maradj le a következő cikkről!

 

Ha van olyan gyógyításhoz kapcsolódó téma, ami különösen érdekel, kérlek írd meg és hamarosan cikk formájában olvashatsz róla a honlapon.

 


 

Kapcsolódó cikkek

Csatlakozz hozzánk!

 

Az évszakhoz kötődő betegségekről, fertőzésekről és a természetes megelőzésről, gyógyításról is tájékozódhatsz.