Hol kezdődik a prevenció az egészségügyben?

Miért nem mondta nekem ezt az orvos? 

 

Hangzik el oly sokszor rendelőmben ez a kérdés. Nos, ezt nem tudom, de azt látom, hogy van egy óriási, súlyos következményekkel járó probléma az egészségügyben! Nevezetesen, hogy azt hirdetik, hogy a betegség megelőzése a szűrővizsgálatokkal kezdődik. Óriási tévedés!


Amikor a szűrővizsgálatokon megjelenik az elváltozás, a polip, a hegek, az összenövések, a jó vagy a rosszindulatú daganatok, a cukorbetegség vagy a hormonproblémák, az már hosszú, akár évek óta jelen lévő gyulladásos folyamat, vagy akár rejtett formában lévő, és még tünetmentes anyagcserezavar eredménye.

 

Nem lehet mindent a genetikára, és a családi betegségekre fogni!

 

Az igazi prevenció az lenne, ha az anyagcserezavarok, vagy a gyulladásos folyamatok kialakulását tudnánk megelőzni, mert hosszútávon ezekből lesznek a komolyabb betegségek. A daganatok, a cukorbetegség, a szív és érrendszeri katasztrófák, az autoimmun- vagy a hormonális problémák.

 

Az első banális tünetekre fel sem kapjuk a fejünket.


Olyanokra, mint a gyakori fejfájás, az alvás-zavar, a csúnya pattanások, a menstruációs problémák, a visszatérő fertőzések, puffadások, vagy az ingerlékenység. 


Lehet, hogy nincs is konkrét panaszod, csak azt érzed, hogy nem vagy magad, a tükörből valaki más néz vissza. Sokszor el is hessented ezt az érzést, hisz az orvos megnyugtatott: biztos, csak a stressz, vagy a front miatt van…

 

Vagy, ha történt is vizsgálat, a vérképed rendben, a CT és röntgen sem mutat eltérést, de érzed, hogy valami nem stimmel, érzed, hogy valami megváltozott.

 

Milyen tünetekre gondoljunk?

 

  • Nem normális, hogy hiába próbálkozol évek óta, semmilyen módszerrel nem tudsz fogyni.

  • Nem normális a visszatérő, vagy gyakori fejfájás, főként, ha ez gyermekként vagy fiatal felnőttként már jelentkezett. Akkor sem, ha „csak” a frontok előtt érzed.

  • Nem normális a görcsös, fájdalmas a menstruáció, akkor sem, ha ettől szenved az osztály nagy része! Ha még haza is kell menned a suliból, munkahelyről a fájdalmak, rosszullétek miatt az már végképp elgondolkodtató.

  • Nem normális, ha a menstruáció kimaradozik, vagy ha 35-50 naponként jelentkezik. Mint ahogy a menstruáció előtti, alatti hangulatingadozások sem azok.

  • Nem normális, ha a bőrödet csúnya pattanások díszítik. Főként akkor, ha már kinőttél a tini korból, vagy ezek a csúnyaságok megjelennek a hátadon, válladon, mellkasodon is.

  • Nem normális, ha fiatal lány létedre fekete szőrszálak pelyhedzenek az arcodon, áladon.

  • Nem normális, ha nem tudsz aludni heteken, hónapokon keresztül. Tudom a stresszre sok mindent rá lehet fogni, de ha az olyan sokáig rátelepszik az életedre biztos, hogy megbetegít.

  • Nem normális, ha éjszaka közepén csatakosra izzadsz és szívdobogásra ébredsz.

  • Nem normális, ha fiatalként nem tudsz egy szuszra felszaladni az 1.- 2. emeletre, vagy ha nap végére olyan fáradt vagy, hogy 8 órakor már a pizsid után tapogatózol. (Kivétel, ha hajnali 4 körül kell kelned, mert olyan korán jársz munkába!)

  • Nem normális, ha 1,5 - 2 óránként enned kell, mert hirtelen farkaséhség tör rád, vagy, ha este a vacsora után idegesen feltúrod a szekrényt egy kis nyalánkságért, és az sem, ha bármikor a nap közben ölni tudnál egy kis nasiért.

  • Nem normális, hogy ha ideges, dühös vagy, amikor éppen megéhezel. Esetleg remegsz, szédelegsz, émelyegsz, leizzadsz, ha nem jutsz időben ételhez.

  • Nem normális, ha napközben ólmos fáradtság tör rád, az agyadra szűrke köd ül, és csak kávékkal tudod túlélni a napot.

  • Nem normális, ha hangulatingadozással küzdesz, szorongsz, vagy depressziótól szenvedsz.

  • És nem normális az sem, ha a minden évben hetekre menetrendszerűen kidőlsz a „megfázásos” panaszoktól, amit egyébként a környezeted néhány napos lábadozással legyűr.

Ha magadra ismertél, van egy jó és egy rossz hírem.


A jó hírem az, hogy innen még minden visszafordítható. Persze komoly elhatározás, elszántság kell hozzá!

 

A rossz hír pedig az, hogy ha ezeket a jelzéseket továbbra is figyelmen kívül hagyod, akkor néhány év múlva már megjelennek a konkrét panaszok, a laboréltérések (magasabb gyulladásos paraméterek, májfunkciós eltérések, hormoneltérések megjelenik a zsírmáj, inzulin rezisztencia stb.).


Aztán megint eltelik néhány év mire a szűrővizsgálat, az ultrahang, a CT, vagy a tumormarker vizsgálat a szöveti elváltozásokat mutatja. Ez a kiindulópontja a mai prevenciónak, de innen már nagyon nehéz visszatérni...

 

Nézzük szőrmentén mi okozhatja ezeket a panaszokat?

 

  • Táplálkozási problémák
  • Felszívódási zavarok
  • Cukorhullámvasút
  • Kórokozók, amik akut, vagy krónikus gyulladásokat okoznak
  • Krónikus stressz, fizikai és mentális egyaránt
  • Bélflóra eltolódás
  • Alvászavar

 

Ha van benned elszántság és kezedbe vennéd az irányítást, hogy visszafordítsd ezeket a folyamatokat, csatlakozz most induló facebook csoportomhoz! 

 

Live előadásaimban tematikusan haladunk az egészség/betegség útvesztőiben, ahol több ezer esetem tanulságait osztom meg veled. Az előadás alatt a témához kapcsolódó kérdésekre is szívesen válaszolok.


(Sajnos az egyéb kérdésekre nem biztos, hogy van időm válaszolni, mert jelenleg a gyógyítás a fő elfoglaltságom.)

 

Nem érdemes várnod, a megelőzés, ha nem is mindig kényelmes, sokkal kevesebb kockázattal jár! 

 

Csatlakozom>>

 


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2023.05.18

 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: prevenció

 


 

Kapcsolódó cikkek

-