Élelmiszer érzékenység sorozat. 2. rész. Az élelmiszer érzékenység kialakulásának okai.

Körülötted is egyre többen szenvednek az emésztésük miatt? Feltűnt, hogy egyre többen mondják, hogy kössz, nem kérek, nem ehetem, vagy érzékeny vagyok rá.

 

Mitől alakulhat ki egyes emberekben „egyszer csak” a különböző ételekkel szemben érzékenység?

 

Íme néhány ok, a teljesség igénye nélkül:

  • Bélrendszerbe került kórokozók (adenovirusok, rotavírusok, enterovírusok, Vibrio, Clostridium, Bakteroides, stb.)
  • Normál bélflóra pusztulása (antibiotikum, vagy más gyógyszerek miatt)
  • Táplálékkal bekerült egyéb káros anyagok (pl.: adalékok, hormonok, antibiotikumok, élelmiszer összetevők) amik irritálják a bélhámot
  • Emésztőenzimek hiánya, vagy csökkent termelődése miatt keletkezett béltoxinok (pl.: lebontatlan gabonafehérjék)  
  • Hajlam
  • Állandósult stressz, ami károsítja a bélhámot
  • Drasztikus, vagy nem átgondolt fogyókúra, diéta
  • Candida gomba túlszaporodása
  • Szénhidrátokban gazdag táplálkozás

 

Egyszóval minden, ami a bélhámot, vagy a bélflórát károsítja.

Az élelmiszer érzékenységről szóló blog sorozatom 2. részében a kialakulás okait vizsgáljuk. Ha érdekelnek a részletek, olvasd tovább...

 

Azt elfogadjuk, hogy vannak olyan emberek, akik gyermekkortól nem tudnak megbirkózni bizonyos ételekkel. Náluk rendszerint, már korán gyermekkorban emésztési panaszokat okoznak. Gyakran olyan visszatérő panaszok is kialakulhatnak, amit sokszor nem is lehet szorosan összekapcsolni az élelmiszerekkel. Ilyen például az asztma, vagy az ekcéma, aminek a hátterében nagyon sokszor a tejfehérjével szembeni érzékenység állhat.
 

3 resz-1.jpgManapság azonban már egyre többször találkozom olyan felnőttekkel is, akiknél a panaszaik alapján felmerül az élelmiszerekkel szembeni érzékenység. Ilyenkor magyarázkodás következik, hogy hiszen eddig nem volt semmi bajom semmilyen ételtől, akkor, most hogyhogy van? 

A szomorú hír az, hogy az élelmiszerekkel szembeni érzékenység bármelyik korban meglephet minket. Kialakulhat már a csecsemőkorban, kisgyermek korban, de akár nyugdíjasként is.

 

Sajnos a kialakulását gyakran észre sem vesszük, mert nem mindig kifejezetten csak bélrendszeri panaszokat okoz. Megjelenhet atípusosan, akár ekcéma, vagy egyéb bőrgyulladások, szénanátha, asztma formájában.


Boncolgassuk, hogy mitől is alakulhat ki az élelmiszer érzékenység!

 

  • 3 resz-2.jpgSokan elsősorban a genetikát, vagy öröklött hajalmot feltételeznek a háttérben. Van benne igazság, de ez csak az esetek mintegy 15-20%-ban. Erre tipikusan akkor érdemes gondolni, amikor például apukánál is megjelennek az eperrel vagy a mogyoróval szemben a pici kiütések, és a gyerkőcön is. Vagy az édesanya búzaliszt allergiás, nagy valószínűséggel a gyermeknél is meg fog jelenni a liszttel szembeni érzékenység valamelyik formája.

    Ilyenkor a szervezet az adott élelmiszerrel szemben ellenanyagot termel, és bizony gyakran heves reakciókat vált ki, amikor az a szervezetbe kerül. Ilyen lehet a mogyoró allergia, amikor annyi hisztamin szabadul fel a szervezetbe, ami akár légzési elégtelenséget is okozhat. De ide tartozhat a cöliákia egyes fajtája is. A többi, kb. 80%-ban viszont máshol kell keresnünk az okokat.

 

  • Az élelmiszerekkel szembeni érzékenység kialakulásában nagyon komoly szerepet játszik az egészséges bélflóra hiánya. 3 resz-3.jpgBár a tévében rengeteg hirdetés van arról, hogy fontos a bélflóra állapotára odafigyelni. Röpködnek a Bifidobacterium-ok, Enterococcus-ok, Lactobacillus törzsek, stb. Gyanítom, hogy a nézők nagy többségének azon kívül, hogy ezek talán hasznos bélbaktériumok lehetnek, sokkal többet nem tudnak róluk. Hogy kerülnek a vékonybélbe, mi is a szerepük, mi károsíthatja őket, és mi történik a hiányukban, erről szerintem kevés az információ. Csak röviden beszéljünk arról, hogy mi pusztíthatja el a bélbaktériumokat.

 

      • A legismertebbek az antibiotikumok.
        Kevesen tudják, hogy az antibiotikum nem csak gyógyszer formájában jut be a szervezetünkbe. Nagyon sok élelmiszeriparban előállított húskészítményben is megtalálható.
      • Mi károsíthatja még a bélbaktériumokat?
        Különféle kórokozók. Vírusok, baktériumok, gombák, paraziták, vagy az azok által termelt toxinok.
      • Pusztíthatja a bélbaktériumokat minden, ami gyulladást, irritációt vált ki a bélhámon. Lehetnek ezek, mondjuk az egyes élelmiszer összetevők, vagy élelmiszer adalékok. De komoly bélflóra károsító hatása lehet a hosszú ideje tartó stressznek, vagy különféle gyógyszereknek (például szteroidok), nagymennyiségben elfogyasztott szénhidrátnak, vagy a Candida albicans nevű gomba túlszaporodásának.

 

  • A másik tényező, ami az élelmiszer érzékenység kialakulásában komoly szerepet játszik, az a bélhám károsodása. Ez ugyanis kihat mind a bélbolyhok állapotára, az emésztőenzimek termelődésére, és az egészséges bélflóra kialakulására is.
    Mi történik ilyenkor?
    A bélhámot valami irritálja. Legyen ez akár egy kórokozó, akár valamilyen élelmiszer összetevő, gyógyszer, vagy a stressz. Ezek mindegyike a bél felszínén enyhe gyulladásokat alakít ki. Ezt gyakran szinte meg sem érzünk, de, ha a mindennapokban állandóan jelen vannak, a gyulladás állandósul. Ilyenkor a bélfal fokozottan átjárhatóvá válik, és sok olyan félig lebontott fehérje is bekerül ilyenkor a vérkeringésünkbe, ami már allergénként viselkedik a továbbiakban.
  • A negyedik, elég komoly ok, ami az élelmiszer érzékenység kialakulásához vezet, az megfelelő emésztőenzimek hiánya. 3 resz-4.jpgErről elég kevés szó esik, és akkor is maximum csak annyiban, hogy a tejes ételek fogyasztása mellé vegyünk be egy tablettát, ami segíti a tejcukor lebontását.
    Figyelem! Tapasztalatom alapján gyakran nem elegendő a különféle bogyót bekapkodni, és azzal pótolni például a hiányzó enzimet. Szerintem fontos megtudni, hogy miért termelődik ebből az enzimből kevesebb, és, hogy a kimutatott enzimhiány mellett, lehet-e egyéb enzimtermelési zavar is.

    Az emésztőenzimek hiánya kialakulhat ugyanis: 
      • élettani helyzet miatt 
      • a genetikai zavar miatt
      • a bélhám károsodása miatt
      • az egészséges bélflóra hiánya miatt
      • vagy esetleg a bélrendszer beidegzési zavara miatt
      • mikrobafertőzések miatt

Szakirodalomban már több cikk megjelent arról is, hogy a cöliákia gyakran egy adenovírus fertőzés nyomán alakul ki. A vírus több fronton is „segíti” a búzaliszt érzékenység kialakulását. Károsítja a bélflórát, a bélhámot, és csökkenti az emésztőenzim termelést is. Ezen kívül gyengíti az immunrendszert is. 

Ha emiatt alakul ki az élelmiszer allergia, az előzményekben mindig megtaláljuk a lázas hasmenéses panaszokat, amik esetenként az ételallergia okozta tünetek megjelenése előtt néhány hónappal zajlottak le.

 

De bármi is okozza az élelmiszer érzékenységet, ahhoz, hogy tartósan javulást érjünk el, muszáj felderítenünk a hátteret.

A sorozatom további fejezeteiben részletesen beszélünk a bélflóra kialakulásáról és károsodásáról, az emésztőenzimek szerepéről, és a bélhámon kialakuló gyulladásos folyamatokról is. 

 


Tudj meg többet az élelmiszer érzékenységi vizsgálatról!


 

Olvasd el az első részt is! 

1. rész Az élelmiszer érzékenység formái

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: bélbaktériumok pusztulása, emésztőenzimek hiánya, bélhám károsodása, Élelmiszer érzékenység, egészséges bélflóra hiánya

 


 

Kapcsolódó cikkek

-