Nem tudsz fogyni? Lehet, hogy ételérzékenységed van?

 

Nem tudsz fogyni? Lehet, hogy ételérzékenységed van...


Tudom, hogy ez nem egy szokványos megközelítés, de ezzel a kapcsolattal magyarázható, hogy miért nem tud fogyni a szomszéd Mari néni ugyanattól a diétától, ami Józsi bácsiról 20 kilót lefaragott.

Vagy, hogy miért nem válik be egyeseknél a szuper ígéretekkel kecsegtető paleo, ketogén, glutén, vagy cukormentes étrend...

 

Őszintén szólva, soha nem voltam híve a sablon diétáknak. Mindig  azt vallottam, hogy egy diéta akkor lesz igazán hatékony, ha az  figyelembe veszi az egyén alkatát, korát, életmódját, és természetesen a benne zajló betegségét.

 

Hiszen nem mindegy, hogy az illető túlsúlya a cukorprobléma miatt szaladt el, esetleg a női hormonjai, vagy a pajzsmirigye varázsolta fel a kilóit.


Aztán 3 évvel ezelőtt szembe jött velem egy könyv a Libriben, ami megerősítette a diétákkal kapcsolatos elképzeléseimet. Címe: Személyre szabott táplálkozás 

 

Személyre szabott táplálákozás1.png


A könyvet egy biológus kutató és egy orvosprofesszor  Dr. Eran Segal és Dr. Eran Elinav írták, akik szerintem zseniális kutatásukkal megtalálták a fogyással kapcsolatos válaszokat. Sőt, ha tovább gondoljuk, akkor sok egyéb betegség kialakulására is rávilágítottak, bár további következtetéseket nem vontak le!

 

A könyvben azt feszegették, hogy vajon minden ember egyformán dolgozza-e fel a különböző ételféléket? Vagy lehetséges, hogy mindenki egyedileg, másként bontja és hasznosítja ugyanazokat az ételeket?


Zavarba ejtő kérdések, mert az iskolában azt tanultuk, hogy egy szelet kenyér mindenki szervezetében ugyanolyan folyamatokat indít el. Ugyanannyira hízunk tőle, ugyanannyira emeli meg a vércukorszintünket, hiszen meghatározott a glikémiás indexe. Mi több. Ugyanannyi kalóriát termelünk belőle nemre, korra, alkatra való tekintet nélkül, hisz azonos a szénhidrát, fehérje, és zsír összetétele.

 

Most pedig kiderül, hogy mindenkinél másként zajlik a folyamat?!
Van, aki ugyan abból az egy szelet kenyérből csak annyi energiát termel, ami ahhoz elég, hogy az izmok jól működjenek, és van, akinél ugyanaz az egy szelet kenyér már a zsírpárnákat gazdagítja?

 

Hogy is van ez???


Már a felvetés is izgalmas, mert teljesen szembe megy az eddigi gondolkodással!

 

Az objektív vizsgálathoz kerestek egy olyan könnyen és gyorsan nyomon követhető mutatót, ami összefügghet a fogyással és utal a szervezetben zajló anyagcserefolyamatokra is.


Így jutottak el az elfogyasztott étel után mérhető vércukor válaszhoz. Ezzel a könnyen, gyorsan és pontosan monitorozható értékkel nyomon lehetett követni, milyen a szervezet reakciója az adott ételre.


Tanulságos és kijózanító


Volt, akinek a szuper egészségesnek mondott barnarizs, vagy a zabpehely az egekbe szöktette a vércukorszintjét, míg egy jégkrém után szinte alig változott az értéke...

 

Ez a téma meglehetősen lázba hozott, mert mint minden családban, így nálunk is van olyan, aki bár mindent is megtesz a súlyának csökkentése érdekében mégsem sikerül látványos eredményt elérnie.

Ráadásul fiatal lányként sokáig küzdött a fájdalmas és rendszertelen menstruációval és a szorongásos panaszaival is.

 

Nosza, elkezdtük mi is monitorozni a családban és a baráti társaságban az étkezések utáni cukorválaszokat. Tanulságos és kijózanító volt!

 

A legnagyobb pofon az volt, amikor egy igazoltan cöliákiás (glutén allergiás) hölgynél megnéztük a Glutén mentes kenyerek utáni vércukor kilengéseket. A vizsgált 5-6 féle glutén mentes lisztkeverékből készült kenyér közül, mindössze 1 nem vitte az egekbe a vércukor értékét.  

 

Miért fontos ez a felismerés?


Miért emeli meg valakinek a vércukorszintjét egy olyan étel, ami másnak nem okoz semmilyen vércukor kiugrást?


Ha komolyan érdekel téma, csatlakozz Facebook csoportomhoz, ahol sok hasonló, az egészségünket mélyen érintő témát feszegetek. Ezzel a témával a 10-es videó foglalkozik részletesen. Ott mutatok nékány konkrét eredményt is.  

 

Lesznek élő videók, ahol tematikusan haladunk az egészség/betegség útvesztőiben. Itt több ezer esetem tanulságait osztom meg veled. Az előadás alatt a témához kapcsolódó kérdésekre is szívesen válaszolok.

Várlak szeretettel. Csatlakozz mielőbb!

 

Csatlakozom 


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2023.10.10

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: fogyás, élelmiszer érzékenység

 


 

Kapcsolódó cikkek

-