Fogamzásgátlás és következményei

Már régóta készülök írni a hormon tartalmú fogamzásgátlókról a rendelőmben előforduló esetek kapcsán, de a legutóbbi esetem után már nem maradhattam tétlen.

 

fogamzasgatlas.jpgSemmi horror, mondhatnám, egy hétköznapi eset. De elég komolyan megváltoztatta a család életét. Egy nagyon fiatalon nagymamává vált hölgy volt nálam, akinek az unokája a fogamzásgátló gyógyszer szedése mellett született meg váratlanul.


A család értetlenül állt a dolog előtt. Nem értették, hogy a tabletták mellett hogyan eshetett teherbe az alig 18 éves lány. A vizsgálat során kiderült, hogy a lánynak felszívódási zavarai voltak. Emiatt sem a tápanyagok, sem a gyógyszerek nem érték el a kívánt hatásukat.

 

Erről azonban senki nem tudott, ezzel senki nem számolt! 

 

Ez késztetett arra, hogy néhány megszívlelendő gondolatot megosszak a fogamzásgátlókról.

 

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy mely esetekben nem ajánlom a „csoda bogyók” használatát.  Mikor kell komolyan elgondolkodni, mielőtt a gyógyszert elkezdenéd szedni!

 

Ne szedj fogamzásgátlót, ha gyakori puffadásaid vannak, vagy hajlamos vagy a hasmenésre, esetleg a székrekedésre! Akkor is gondold át, ha állandó vas-, vagy vitaminhiányt mutattak ki a vérképedből.
Ilyenkor előfordulhat, hogy van egy rejtett élelmiszer érzékenységed, ami  megakadályozza a különböző gyógyszerek, vitaminok, és a fontos ásványi anyagok felszívódását, és hasznosulását. Hiába szeded a gyógyszert, a hatás nem garantált!

Ne szedj fogamzásgátlót, ha rendszeresen 1-2 hetet csúszik, vagy kimarad 1-2 hónap! Tudnod kell, hogy ezt a hormonjaid egyensúlyi zavara okozza. Nem termelődik valami miatt elegendő ösztrogén, vagy progeszteron a szervezetedben.
Igen, tudom, az orvosi protokoll a fogamzásgátló szedését ajánlja. És valóban meg is lesz a várva várt eredmény. Szinte órára pontosan, 28 napra beáll a „vérzésed”. De ez nem azt jelenti, hogy a peteérésed is rendeződött!!!. Ez egy „álvérzés”, és nem menstruáció! Ez a tapasztalatom szerint csak elodázza, sőt rontja a meglévő helyzetet. Egyre jobban borul ugyanis a hormonegyensúlyod.

Ne szedj fogamzásgátlót, vagy csak nagyon óvatosan kezd el, ha a családodban szív infarktus, embólia, trombózis, vagy májfunkciós problémák fordultak elő.
Ebben az esetben sajnos Te is hordozhatsz olyan géneket, amik nem a megfelelő véralvadási faktorokat hordozzák. Ennek kiküszöbölésére a tabletták szedése előtt kötelező lenne a vérvétel, és ebből a megfelelő véralvadási, és májfunkciós értékek vizsgálata.

Ne szedj fogamzásgátlót csak azért, mert pattanásos, aknés az arcod! Tudom, ez gyakran megoldja a panaszokat. Csökkennek a pattanások, és babapopsi simaságú lesz az arcod. Ez vonzó. De megint csak átmeneti.
Ha a pattanásaid mélyek, hegesednek, és még akkor is vannak, amikor már rég nem a tini kort éled, akkor minden esetben valami belső, valószínűleg az emésztéssel, összefüggő problémád lehet. Ennek fontos lenne utánajárni, mert felszívódási zavarokhoz vezethetnek.

Ne szedj fogamzásgátlót vagy csak nagyon óvatosan, ha édesanyádnál, nagymamádnál nőgyógyászati daganatot diagnosztizáltak. Ezek egy része szintén a hormonegyensúlyi zavarok miatt alakul ki. Előfordulhat, hogy nálad is meglehet a hajlam. Minek erősítsük azt?
Sajnos a nőgyógyászok olyan könnyedén adogatják a fogamzásgátló tablettákat, mintha csak egy jóízű cukorka lenne, vagy esetleg megoldás minden nyavalyára. Ez sajnos nem igaz. Hosszútávon nagyon gyakran igen komoly következményei lehetnek. Pl. meddőség, ciszták, daganatok, trombózis kialakulása. 


Jó lenne ezek miatt komolyabban venni a szűrővizsgálatokat.

 

Amennyiben fogamzásgátlót szedsz, vagy tervezted elkezdeni, és bármelyik panaszt tapasztalod magadon, érdemes egy hormonegyensúly terapeutát felkeresned.

 

Ne feledd! Van alternatív megoldás!

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: fogamzásgátlás

 


 

Kapcsolódó cikkek

-