Gyógyulj természetesen blogsorozat /1. rész Betegségeink kiváltó okai/

Köszöntelek a saját egészségükért tenni akarók egyre gyarapodó táborában! 


Ebben a 10 részes sorozatban úgy válogattam a témaköröket, hogy megtalálhasd a leggyakoribb egészségügyi problémák magyarázatát, és egyben házilag is nyújtható, hatékony segítséggel szolgáljon. 

 

Mivel célom, hogy mindenki számára érthetően írjak, igyekszem kerülni a szakmai kifejezéseket és az olvasási időt részenként kb. 10 percre korlátozom. Vágjunk is bele, mert a homokóra elindult!

 

 

Miért fontos a betegség okairól beszélnünk?

 

Hiszen beveszünk egy fájdalomcsillapítót, görcsoldót, vagy allergiás csodabogyót és máris csökkennek a panaszok…

 

Átmenetileg igen. De, tudnunk kell, hogy a fájdalom, a migrén, a görcsök, az allergiák, vagy a magas vérnyomás mind, mind csak tünet. A kialakulásuk oka a mélyben rejtőzik. Ha az okokra NEM koncentrálunk és csak a tüneteket kezeljük, az olyan, mintha időlegesen lekapcsolnánk a vészjelzőt, majd rettegve várnánk mikor fog újra még hangosabban berregni.


Talán mindenki előtt ismert, mekkora problémát jelentenek a keringési katasztrófák, a rákos elváltozások, a cukorbetegség szövődményei. Sajnos ez már majdnem a végállomás. 


Az oda vezető úton biztosan jelzett szervezetünk a legkülönbözőbb tünetekkel, de nem figyeltünk rá. Nem gondoltunk arra, hogy ezek már a később kialakuló komolyabb betegségek előjelei.   

 

Nézzünk, néhány jelzésértékű tünetet!


    • Folyamatos puffadások, emésztési zavarok 

    • Allergiák, ekcémák, bőrbetegségek 

    • Vérnyomás problémák, szívritmus zavarok 

    • Immunrendszer gyengülése, visszatérő fertőzések 

    • Menstruációs és egyéb hormonproblémák 

    • Pajzsmirigy problémák, cukorbontási zavar

    • Visszatérően jelentkező fogászati és légúti problémák

    • Indokolatlan hízás

    • Autoimmun betegségek 

    • Energiaszint csökkenése. Krónikus fáradtság és alvászavar  

    • Mozgásszervi panaszok akár már fiatal- vagy gyermekkorban

    • Hangulatzavarok és mentális betegségek, tanulási nehézségek, memóriazavarok 


Ha valamelyik ismerős, érdemes tovább olvasni!


Szeretnék a bevezetőben néhány olyan érdekességet leírni, amit nem, vagy csak nagyon ritkán hoznak összefüggésbe a felsoroltakkal. 


Néhány ok, változatos tünetek!


    • Táplálékaink

      Ez mára már szinte közhely. A bennük lévő mesterséges adalékok, hormonszerű anyagok, antibiotikumok, károsan hatnak mind az emésztőrendszerre, mind a hormonháztartásra. Ráadásul nem tartalmazzák a szükséges tápanyag összetevőket, vitaminokat, nyomelemeket, ami hiánybetegségek kialakuláshoz vezethet.

    • Környezeti terhelések

      Tisztító-, testápoló-, és háztartási termékeinkben lévő kemikáliák, a dohányzás, a környező üzemek végtermékei, a kipufogógázok, a festékekben, lakkokban lévő vegyi anyagok akár belélegezve, akár a bőrünkre kenve légzési, keringési, hormon és anyagcsere betegségek hátterében lehetnek.

    • Kórokozók

      Egészen a közelmúltig azt gondoltuk, hogy civilizált világunkban már nem okozhatnak nagy problémákat. Van ellenük védőoltás vagy antibiotikum, amit beszúrunk, bekapunk és már el is fújták a ragályt. De, mint láthatjuk ez nem ennyire nyilvánvaló. Sajnos nem csak akut fertőzéseket, hanem gócokban megbújva visszatérő krónikus gyulladások, vagy autoimmun betegségek okozóiként is gondolnunk kell rájuk.
        

    • Pszichés terhelések

      A stressz, az aggódás, az érzelmeink, félelmeink, negatív gondolataink, mind, mind befolyásolják a hormonjaink működését, az immunrendszerünk éberségét, a keringésünket, emésztésünket. Hatással vannak az egész szervezetünk működésére.

      Ezek alakítják az úgynevezett pszichoszomatikus betegségeket. A fejfájást, bélrendszeri panaszokat, alvás zavarokat, állandó köhögést, allergiás folyamatokat, menstruációs zavarokat, vérnyomás kiugrásokat, szívritmus zavarokat, vagy mentális zavarok széles skáláját a pánik rohamoktól a depresszióig.


Ezen terhelők mindegyike, szervezetszinten krónikus gyulladásokat, enzimműködési zavarokat, sejtszinten tápanyag- és oxigénhiányt alakíthat ki.

 

Sokszor évekig, legfeljebb banális tünetet okoz, amire oda sem figyelünk. Ilyen lehet az éjszakai izzadás, a hasi diszkomfort érzés, menstruációs eltérések, hangulatzavarok stb. Az idő előrehaladtával egyre komolyabb tünetek jelentkezhetnek. Végül robban a bomba!

Mivel a szervezetben minden-mindennel összefügg, érdemes magunkra sokkal jobban odafigyelni!



A 10 részes ingyenes sorozat a házipatika fontos kiegészítője lehet.

 

Érdekel



Mire gondoljunk egyes betegségek hátterében?


Légúti betegségek


Erről mindenkinek a kórokozók a baktériumok, vírusok ugranak be. És általában igazuk is van, mert valóban ők adják a légúti betegségek nagy százalékát. De:


    • Ha visszatérő gyulladások alakulnak ki, nem kell feltétlenül újabb fertőzésekre gyanakodni! Keressük a kórokozókat gócokban! Pl. mandulákban, kivett mandulák esetén az ottmaradt csonkokban.

    • A gócokban lévő kórokozók távolabbi szerveken úgynevezett másodlagos gyulladásokat is elindíthatnak. Így okozhatnak visszatérő húgyúti gyulladásokat, ízületi gyulladásokat, vagy súlyosabb esetben a szívizom gyulladásokat is.

    • A visszatérő láz nélkül járó száraz köhögések hátterében kereshetünk élelmiszer érzékenységet (pl. tejfehérje érzékenységet) akkor is, ha nincsenek komoly emésztőszervi panaszok! Ez nagyon sok óvodást, kisiskolást érinthet.

      Antibiotikum helyett érdemes lenne egy IgG alapú foodteszttel megnézni nincs-e valamilyen élelmiszer érzékenysége, ami nyáklerakódást okozhat a légúti területeken.

    • Ingerköhögések okaként elgondolkodhatunk, hogy nincs-e a környéken valami irritáló szennyező, por, vegyi anyag, penészgomba...

    • Szénanáthás tünetek hátterében mindig keressünk ételintoleranciát! A bélben felszaporodó hízósejtek ugyanis a légutak nyálkahártyáján is hisztamint szabadítanak fel, ami segíti a pollenallergiák kialakulását.


Emésztési panaszok

Puffadások, széklet problémák, hasi görcsök, teltségérzés, gyomorégés stb.


    • Itt is kereshetünk kórokozókat, amik a bélrendszerbe kerülve gyulladásokat idéznek elő. Károsítják a jótékony bélflórát, és rontják az egész emésztés folyamatát. Ezek közül jónéhányan tartós lakóink maradnak.

      Gyakran ők állnak a krónikus emésztőszervi megbetegedések, és a manapság olyan gyakori élelmiszer érzékenységi zavarok hátterében is! Ezt hívjuk bélkontaminációnak. (Ritkán merül fel, ha nincs nagyon markáns hasmenéses panasz)

    • A bélben problémákat okozhat a jótékony baktériumok hiánya. Ezeket a számunkra hasznos lényeket pusztíthatják az élelmiszerekkel a bélbe jutott adalékok, mikroműanyagok, ízfokozók, antibiotikumok, hormontartalmú készítmények.

      Pedig óriási szükségünk van a jótékony baktériumokra.

      Segítenek az emésztőenzimek termelésében, az emésztés folyamatában, a felszívódásban, a B vitaminok előállításában, az immunvédekezésben, a vércukor problémák rendezésében és még sorolhatnánk. Hiányuk sokszor túlmutat az emésztőszervi panaszokon! Pótlásuknál nem 1-1 hétben, inkább 6-8 hónapban kell gondolkodni!

    • Kereshetünk élelmiszer érzékenységet. Nem kell, hogy a hivatalos IgE vizsgálattal kimutatható ételallergia legyen. Panaszokat, krónikus bélgyulladást okozhatnak a vérből foodteszttel (IgG alapú vizsgálat) pozitívnak talált élelmiszerek is.

      Érdemes őket elkerülni, mert a későbbiekben hozzájárulhatnak inzulinrezisztencia, hormonális, vagy autoimmun folyamatok, vitamin és nyomelemhiány kialakulásához is.

    • A háttérben lehet emésztőenzim hiány. Ez lehet akár a gyomorsav hiánya is. Gyakoribb ez a probléma, mint gondolnánk. A tünetei nagyon hasonlóak a refluxhoz. Állandó teltségérzés, gyomor környéki fájdalom, égő érzés és fogyás jellemzi.

      Akkor is érdemes gyanakodni erre, amikor valaki a savlekötő mellett nagyon kívánja a savanyú vagy sós ételeket, illetve, ha a vérképében úgynevezett nagysejtes (makrocitás) vérszegénységre, vagy B12 vitaminhiányra utaló jelek bukkannak fel vegyes táplálkozás mellett is.

      Nem egyedül a gyomorsav hiánya okozhat gondot. Kellemetlen teltség érzés, puffadás jelentkezhet a fehérje-, keményítő-, vagy akár a zsírbontó enzim is hiánya miatt is. A tünetek megszüntetéséhez gyakran ezek pótlására is szükség lehet.  

Látszik, több irányból tudjuk megközelíteni az emésztési panaszokat (is). Természetesen az okok felderítése az első, ahhoz, hogy a megfelelő terápiát megtaláljuk. 


Mozgásszervi panaszok


Talán kevesebb embert érint, de akiknél jelentkezik, komoly fájdalommal élnek. Mit kereshetünk a mozgásszervi panaszok hátterében?


    • Az idősebb generáció ízületi panaszait jellemzően a túlsúlyból, vagy a fizikai megterhelésekből kialakuló ízületi porc kopása, a rugalmas porc elvékonyodása okozza. Ilyenkor érdemes pótolni a hiányzó kollagént, és azokat a nyomelemeket, amik a porcképződéshez szükségesek.

    • Ha a fájdalmas ízületi gyulladást főként a kis-ízületekben (kézen, lábon) deformálódás kíséri, akkor érdemes anyagcserebetegséget keresni a háttérben. Ez eredhet a bélből, például gluténérzékenység miatt, vagy kialakulhat a máj, vese méregtelenítő képességének csökkenése miatt, ha a vérben felhalmozódott toxinok az ízületi területekre rakódnak ki. (köszvény).

    • Fiatalabb generáció ízületi gyulladásának hátterében keressünk baktériumokat! Ezek a baktériumok lehetnek mandula vagy szájüregi gyulladásokból visszamaradt gennykeltő baktériumok, amik másodlagos gyulladást indíthatnak az ízületek, a húgyutak, vagy a szívizom területén.

    • A másik jellemző krónikus ízületi gyulladást okozó baktérium faj a "dugóhúzó" alakú borellia, amik közül a Lyme kórokozója a legismertebb. Spirális alakjának köszönhetően könnyen tud a vérárammal szemben is közlekedni és gócokat kialakítani az ízületekben, a bőralatti irharétegben, az idegrendszerben, de akár még a szívben is.

      Figyelem a vérből vett szerológiai vizsgálat gyakran álnegatív eredményt ad!

    • Ízületi és izomfájdalmak hátterében nem hagyhatjuk figyelmen kívül a stresszt, ami izmainkat görcsös összehúzódásra kényszeríti, és ezzel tartós izom és ízületi fájdalmakat okoz.


Szív és érrendszeri betegségek


Következő nagy betegségcsoport a szív és érrendszeri betegségek. Sajnos egyre fiatalabbaknál jelentkeznek vérnyomás vagy érrendszeri panaszok. 


    • Ezek egy részét is okozhatják kórokozók. Ezek a baktériumok az érfalban tünetmentes gyulladásokat idéznek elő, ezzel pedig a plakkok képződését indítják el.

      A fiatalkori szívizom- és érgyulladások hátterében pedig nagyon gyakran az Ebstein-Barr (EBV), vagy a Citomegalovírust (CMV) találhatjuk! Mindkét vírus fertőzése legtöbbször tünetmentesen zajlik! Ez nem is olyan ritka! 

      Ez a sor most kiegészült a Koronavírussal, amiről kiderült, hogy a fertőzés után akár hónapokkal kialakíthatja a szívizom gyulladását, vagy érkatasztrófákat is.

    • Bár a fogorvosi és az orvosi karon is megtanítják, hogy a fogágy betegségeket (paradontosis) okozó baktériumok akár 150-180%-kal megemelhetik a koronária és agyi keringési katasztrófák kialakulását, valamiért mégsem fordítunk erre komolyabb hangsúlyt. Pedig bizony ezzel is csökkenteni lehetne a szív és az agyi infarktus kockázatát.

    • Keringési betegségek hátterében az első számú gyanúsított a krónikus stressz. Érszűkületeket, magas vérnyomást és a plakkok képződését írhatjuk a számlájára. 

    • A rejtett érgyulladások kialakulásának kockázatát megsokszorozza a rendszeres szénhidrát fogyasztás, a dohányzás, és az anyagcserebetegségek.

    • Nem gondolunk rá, de szívritmus zavart, visszér- és vérnyomás problémákat okozhat a vitamin és nyomelem hiány, és az egészséges érfalak fenntartásáért felelős kollagén, vagy flavonoidok hiánya is. 


Ismét fontos a háttér okokra figyelni, mert hiába jön valaki győztesen ki a keringési betegségből, ha a fogait nem teszi rendbe, ha a táplálkozásán, életmódján nem tud gyökeresen változtatni, a szívizom sejteknek nem tudja megadni a működésükhöz szükséges tápanyagokat, nem tudja az erek falát természetesen megóvni, hiába szedi marékszám a gyógyszert, sajnos a második, harmadik "epizód" már végzetes lehet!

Húgyúti betegségek


Sokszor jönnek hozzám visszatérő "felfázással", húgyúti panaszokkal, főleg hölgyek.

Figyelem! Ez nem csak azért lehet, mert nem húzunk zoknit! Tudom, hogy egyszerűbb tőzegáfonyát szedni, vagy, ha már más nem segít, akkor antibiotikumot. De ha ez a probléma többször visszatér, akkor fontos lenne vizelet tenyésztést csináltatni.


Ha az látszik belőle, hogy széklet baktériumok, gombák jelennek meg a vizeletben, akkor merüljön fel az áteresztő bél lehetősége! Ezek a vastagbélben természetesen élő székletbaktériumok vagy gombák a bél gyulladásos elváltozása miatt nagyon rövid idő alatt át tudnak jutni a húgyutakba, a női területre, vagy a prosztatába is. 


Hormonális zavar


Egyre több hölgyet érint a hormonális zavar.  Endometriózis, PMS, vagy a cisztás petefészek. Mi állhat ezek hátterében?


    • Mindenképp érdemes a szervezetben zajló gyulladásokat keresni. Ezek ugyanis felborítják a mellékvese hormontermelését, hatással vannak az inzulin, a pajzsmirigy és természetesen a női hormonális működésre is.

    • Komoly gondot okozhat a táplálkozás. Ez adja a szervezetben zajló gyulladások jelentős részét. Az élelmiszerekkel szembeni intoleranciák, a magas fruktóz tartalmú (light, zéró) készítmények stb...

    • Problémát jelent a nyomelemek vitaminok hiánya, hiszen ezek adják a hormonok alapanyagait.

    • A hormonháztartást felborítják a környezetből a szervezetbe jutó hormonszerű vegyületek is. Ezek sajnos ott vannak a táplálékainkban, a kozmetikai és tisztítószerekben.

      Mivel szerkezetileg hasonlóak a hormonjainkhoz, becsapják a receptorokat, ezzel megzavarják a hormonműködést, és így különböző nőgyógyászati, meddőségi, pajzsmirigy és egyéb hormonális, problémákat okoznak.


Sajnos, ezeket nem tudjuk kizárni a mindennapjainkból. Annyit megtehetünk azonban, hogy tudatosan keresünk kevésbé cukros, vagy kevesebb káros vegyületet tartalmazó élelmiszereket, testápolókat.

Emellett folyamatossan támogassuk a méregtelenítő szerveink működését! A nőket érintő fejezetben sorra veszünk még néhány lehetőséget.

Bőrpanaszok


Kínzó problémát jelentenek a bőrpanaszok. Lehetnek fertőzéses eredetűek, vagy ekcémák, pattanások. Szerintem ez minden családot érint. A sorozat bőrről szóló részében részletesebben kitérek ezek kezelési lehetőségeire.

Most csak a pattanások, ekcémák kialakulásának okait sorolnám fel:

    • emésztéssel összefüggő problémák

    • máj és vese kiválasztási zavarai

    • hormonproblémák (női-, férfi hormonzavarok)

    • inzulinrezisztencia

    • kialakulhatnak a stressz, vagy lelki problémák miatt is 


Itt sem mindegy merre indulunk. Egy biztos a bőrpanaszt csökkenteni kell, és mindenképp kezelni kell a háttérokot is!

Hangulat és magatartás zavarok


Utoljára hagytam a hangulat és magatartás zavarokat. Érinthetnek felnőttet, de gyakrabban inkább gyermekeket. Szinte mindenki környezetében felbukkan néhány túlpörgős gyerek, vagy ismer pánikbeteget, depresszióval küzdőt.

A mai világban szinte mindenki pszichológus segítségével szeretné ezt a problémákat megoldani. Javasolnám, ennek is nézzünk a mélyére.

Az elsődleges, amit érdemes megvizsgálni az a stressz és a szociális kapcsolatokból adódó problémák. Ha ezeket kizártuk, akkor érdemes tovább keresgélni. Nincs-e a háttérben

    • bélrendszeri probléma,

    • felszívódási zavar,

    • nyomelem, vitaminhiány?

    • Nem játszadoznak-e velünk a hormonok?



Miről szólnak a további részek?

 

    • Emésztőszervi problémák kialakulásáról
    • Légúti allergiás és fertőzéses betegségekről
    • A keringési rendszer betegségeiről, kicsit másként
    • Korunk rákfenéjéről a Stresszről
    • Nőket érintő problémákról (PMS, PCO, endometriozis)
    • Húgyúti fertőzésekről (húgyúti és prosztata gyulladások)
    • Bőrről és betegségeiről (pattanások, ekcémák, fertőzések)
    • Nem csak az időseket érintő mozgásszervi problémákról 
    • Az eltévedt pszichéről (figyelem zavar, tanulási nehézség, pánik és szorongás)


A 10 éves gyógyításban eltöltött szakmai múlt és a számtalan, legkülönbözőbb eset ihlette ezt a 10 részes sorozatot, melyben a kialakulásuktól figyeljük mindennapi betegségeinket és szövődményeiket.

 

Ráadásként konkrét receptek és házi kezelési javaslatok is várnak rád minden egyes részben. 

 

A sorozat ingyenes, de fel kell rá iratkozni egy űrlap kitöltésével. 

 

Az űrlap elküldése után egy emailt is fogsz kapni. Ha nem érkezik meg pár percen belül, nézd meg a spam-ek között is. Ha oda érkezett volna, érdemes áthúzni a fő mappába, hogy biztosan megkapd a sorozatot. Kattints az emailben lévő linkre a sorozat indulásához.


Nincs tét, csak nyerhetsz vele! 

 


Szerző

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2021.07.25 

 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: hétköznapi betegségeink

 


 

Kapcsolódó cikkek

-