Hogyan lassíthatod sejtjeid és ezzel önmagad öregedését?

Mi nők mindig is irigykedve nézzünk mindenkire,  

aki a koránál fiatalabbnak néz ki, kevésbé ráncosodik a bőre, frissebben tud mozogni stb. Úgy gondoljuk, hogy:


"Micsoda szerencsés genetikája van!"

 

Ebben a blogbejegyzésben szeretném eloszlatni ezt a félreértést. Az öregedés elsősorban NEM a genetikán múlik!

 

De akkor, mi segíthetne a korai öregedést elkerülni?

 

A válasz a sejtjeinkben van. Egészen pontosan a sejtjeink anyagcsere folyamataiban. Sajnos ezen a ponton elkerülhetetlen egy kis háttértudás, amit igyekszem röviden, szemléletesen vázolni.

 

Képzeld el úgy sejtet, mint egy autó motorját!

 

A belsőégésű motor esetében a tökéletes működés alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű üzemanyag, levegő és az égéstermék pontosan szabályzott áramlása. Nézzük ezt meg a sejt esetében: 

 

A sejtben történik minden szervünk működéséhez szükséges energia előállítása, csak nem benzint, gázolajat, vagy újabban elektromos energiát, hanem cukrot (abból is a glükózt) és oxigént igényel.

 

Ezt az energiát használjuk fel a szív a pumpáláshoz, az izmok mozgásához, a levegővételhez, a méreganyagok kiürítéséhez vagy a gondolkodáshoz is. Ez az energia szükséges ahhoz is, hogy a peték megérjenek, a spermiumok képződjenek, vagy a kórokozók ellen fel tudjuk venni a harcot.

 

Az energia termeléséhez külön szervecskéink vannak, amiknek a működését "szelepek" szabályozzák. Rajtuk múlik, az is, mint a motor esetében, hogy a keletkezett károsanyag kijusson a sejtből. Ezeket a szelepeket a sejt esetében receptornak hívjuk.

 

Ahhoz, hogy a receptorok szuper jól működjenek, nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok, aminosavak szükségesek, ami kedvező esetben a táplálékkal jut a szervezetbe.

 

Ha ez a szépen szabályozott rendszer észrevétlenül egy picit is elhangolódik, egyre több károsanyag, a sejtek esetében szabadgyök, keletkezik. Hasonlóan, mint az autónál, amikor elkezd csúnya, kormos füstöket kipöfögni. 

 

Ezek a szabadgyökök indítják el a sejtek öregedését!

 

Sőt, ha nagyon felszaporodnak, akkor a legtöbb degeneratív betegség hátterében is ők állnak. Így indul el a rák kialakulása is. Lássuk miért lehet ez így!

 

A szabadgyökök nagyon könnyen kapcsolódnak mindenhez. Véletlenszerűen belekapnak a genetikai kódba, amivel mutációkat és ártalmas géneket hoznak létre, lyukakat döfnek a sejthártyába és a normálisan működő sejteket hibássá alakítják át. Félelmetes? Bizony az!


És nézd csak a gyors öregedés folyamatát...

 

A szabadgyökök károsítják a kollagént is. Azt a fehérjét, ami a szöveteink rugalmasságát biztosítja a bőrben, az ízületekben, az izmokban, vagy az erek falában.

 

Ez a kollagén adja meg a rugalmas vázat, ami közé be tudnak épülni a reklámokból is jól ismert hialuronsav részecskék. Ők ketten így tudják fenntartani a rostjaink épségét.

 

Kollagén hiányában a bőrünk elveszti a rugalmasságát, ráncos, vízhiányos lesz. Ízületeink repedezettek lesznek, szalagjaink már kevéssé tudják csillapítani a mozgással járó rándulásokat és lökéseket, és izmaink tónusa is megereszkedik. Egyszóval beindul az öregedés folyamata!

 

Hogy tudnánk elkerülni a szabadgyökök termelődését és így az öregedést?

 

Biztosítanunk kell, hogy a sejtekben lévő „energiagyárak” a szükséges alapanyagokat megfelelő minőségben, mennyiségben és a megfelelő ütemben kapják meg.

 

Emellett gondoskodnunk kell arról is, hogy az energiagyárakban tökéletes legyen ezek keveredése, vagyis az „égés” folyamata, ugyanis, csak így nem fog sok károsanyag (szabadgyök) termelődni. Pontosan úgy, mint a belsőégésű motorban. Érdemes az alkotókat tételesen is megvizsgálni.

 

Mi kell a megfelelő oxigén ellátáshoz?


Azt hihetnénk, hogy ehhez elegendő, ha levegőt veszünk. Valóban, ez alapfeltétel, de közel sem biztos, hogy ettől megfelelő minőségű és mennyiségű oxigén kerül a vérbe.

 

Hogy tudod feltúrbózni a véredben az oxigént?


Mozgással, légzőtornával.
Erek tágulnak, a légzés és a vérkeringés intenzívebb lesz. Az állandó ülés nem engedi, hogy a tüdő átszellőzzön. Így csak felszínes lesz a légzés, nehezen jut be elegendő oxigén!

 

Figyelj a minőségre is!

Törekedj rá, hogy legyen friss levegő körülötted! Tedd le a cigit! Az E-cigit is!


Igyál több vizet!
A kevés folyadék fogyasztás miatt besűrűsödik a vér így nem tudja az oxigéndús vért eljuttatni a sejtekhez.

 

Lazíts! Kezeld a stresszhelyzeteket!

A krónikus stressz szűkíti az ereket, így azok nem tudják a megfelelő mennyiségű oxigéndús vért elszállítani a sejtekhez.

 

Mi a helyzet az üzemanyaggal?

 

Ne told túl az üzemanyagot (cukrot)! Ha az üzemanyag (cukor) gyakran és nagy mértékben elárasztja a sejtet, a sejtek túltelítődnek. Ennek a nagy mennyiségű cukornak az elégetéséhez már nincs elég oxigén és nincs elég kapacitás.

 

A félig elégetett üzemanyagból pedig jó sok káros anyag keletkezik. Pont úgy, mint az autónál, amikor a motor nem égeti el megfelelően az üzemanyagot. Ilyenkor kezd el irgalmatlanul füstölni.


Mikor tud rengeteg cukor bejutni a sejtbe?

 

Ha valami hirtelen megemeli a vércukorszintet: Pl.: Ételek, rejtett és nem rejtett cukros adalékok, stresszhelyzetek, vagy a szervezetben zajló gyulladások.


Tehát. Ahhoz, hogy a sejtek ne telítődjenek túl a cukorral, meg kell gátolni a vércukor kiugrást. Ehhez bármilyen fájdalmas és nagy lemondást jelent, az egészséged érdekében le kell tenni a nasikat és a cukros üdítőket.

 

Ezzel megelőzheted a vércukor hintát és így csökkentheted a szabadgyök képződést is. Meglátod, csak az első 1-2 hetet kell átvészelni. Utána már sokkal kiegyensúlyozottabbnak fogod érzni magad!

 

Gondoskodni kell a szelepek (receptorok) megfelelő működéséről! 

 

Azt gondolod erre nincs ráhatásod? De erre is van! Nézzük át, mi blokkolhatja az energiagyárak irányítását?

 

Pl.  el vannak árasztva szeméttel. Olyanokkal, amik károsítják a sejt működését. Ezek az élet minden területéről bekerülnek a szervezetbe. Ételadalékok, kozmetikumok, testápolók, növényvédő szerek, gyógyszerek, vegyi anyagok stb. Igen, igazad van, a legtöbbet nagyon nehéz elkerülni.

 

De 3 dolgot azért megtehetsz velük szemben

 

1, Próbálj meg minél kevesebb vegyi anyagot bejuttatni a szervezetbe.

 

Keress vegyszermentes tisztító szereket, arc és kézkrémeket, kozmetikumokat, tisztító szereket. Ha teheted igyál szűrt vizet, kerüld a műanyag flakonokat, az adalékokkal dúsított élelmiszereket.

 

Ha vegyszerekkel dolgozol lakkozol, festesz stb. használj védőmaszkot, védőkesztyűt. Kismamaként különösen figyelj erre oda, mert sajnos ezek a terhelők a méhlepényen keresztül átjutnak a magzatba, és akár a baba génkészletébe is belepiszkálhatnak.
Több gazda is került már hozzám és a háttérben mindig ott volt a permetekből, rovarírtókból származó mérgezés.

 

2, Ha már bejutottak a káros anyagok, fontos, hogy kiürítsük azokat. Ehhez időről – időre támogassuk a méregtelenítő szerveink működését.

 

Nagyon sok gyógynövény, gyógygomba, vagy illóolaj alapú készítményt találunk, ami segíti a máj és a vese működését. Fél évenként 1-2 hónapos kúra, már csodát tesz.

 

3, Pótoljuk a hiányzó nyomelemeket!

 

A környezetből a vegyi terhelők akkor tudnak a receptorokhoz kapcsolódni, vagy a sejtekbe bejutni, ha nincsenek a helyükön a megfelelő nyomelemek. Azok üres helyét foglalják el.

 

De, ha a szervezet fel van töltve a számára szükséges nyomelemekkel (jód, szelén cink, króm, vas, magnézium, réz, mangán, vanádium stb.) akkor a környezeti terhelőkből is nehezebben tudnak bekötődni a káros vegyületek. Emiatt van szükség a nyomelem pótlásra!

 

Szedj antioxidánsokat! Rengeteg féle van. A legjobb, ha olyan készítményeket, ételeket keresel, amiben flavonoidok (növényi színanyagok), valamint C vitamin, D vitaminok és ásványi anyagok is vannak. Fogyassz Homoktövis, Feketebodza, Fekete berkenye vagy Fekete ribizli sűrítményt!

 

Ne feledd!

 

Az öregedés mindig bentről, a sejtjeinkből indul!

 

Ha a sejtjeink fiatalok és egészségesen működnek, ez kívülről is látszik. Ha a sejtjeink a megélt évek alatt többet küzdenek, vagy jobban károsodnak, akkor ez bizony jóval öregebb külsőt kölcsönöz a megélt valódi korodnál.

 

Te már tudod mit lehet ellene tenni! Kezedben a megoldás. Maradj örök fiatal!

 

És, ha ehhez külső segítségre is szükséged van, akkor a keress fel. A komplex műszeres állapotfelmérés és életmódtanácsadás alkalmával minden szerved működését feltérképezzük és tervezetten segítjük a méregtelenítést.

 

Állapotfelmérés infók

 


Facebook csoportomban sok hasonló egészségünket mélyen érintő témakőr szerepel. Ha van benned elszántság és kezedbe vennéd egészséged irányítását, van lehetőséged csatlakozni. 

 

Live előadásaimban tematikusan haladunk az egészség/betegség útvesztőiben, ahol több ezer esetem tanulságait osztom meg veled. Az előadás alatt a témához kapcsolódó kérdésekre is szívesen válaszolok.


(Sajnos csak az élőadásban feltett kérdésekre tudok válaszolni, mert jelenleg a gyógyítás a fő elfoglaltságom.)

 

Nem érdemes várnod! A megelőzés, ha nem is mindig kényelmes, sokkal kevesebb kockázattal jár! 

 

Csatlakozom 


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2023.08.24 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: napi tanács

 


 

Kapcsolódó cikkek

-