Így kerüld el a bélfertőzést nyaralás alatt (is)

Kérem segítsen!
Egy komolyabb bélfertőzésen vagyok túl. Többszöri antibiotikum kúra után sem rendeződött a bélgyulladásom. Megmaradt a gennyes, nyákos széklet, a hasi görcs is. Az elmúlt időben többször volt epegörcsöm, ráadásul egyre több helyen érzem a gyulladást a szervezetemben…


A keserű e-mailt nem rég kaptam és még hosszan sorolja a további panaszokat, ami egy „egyszerű ételfertőzés” a következtében alakult ki. Gondoltam megosztom az ezzel kapcsolatos gondolataimat:

 

 

Ételfertőzések, antibiotikumok, endotoxinok avagy tipikus nyári fertőzések.

 

Tombol a nyár, hőség, strandszezon, utazás. /Mellesleg erre vártunk egész évben/

Ezt az időjárást szeretik a legjobban azok a baktériumok, vírusok és egysejtű kórokozók is, amik a félig átsült húsokból, a kínálópulton sokáig tárolt tojásos ételekből, vagy tejtartalmú turmixokkal, pudingokkal, fagylaltokkal vagy éppen a strand vizébe belekortyolva kerülnek a szervezetünkbe.


A kórokozók az egész éves stressznek és hajtásnak kitett szervezet bélrendszerében könnyedén elszaporodva alaposan megkeseríthetik a nyaralást. Okozhatnak markáns tüneteket, mint: hasmenés, hányás, hányinger, fejfájás, láz stb.

 

De az enyhe tűnetek sem éppen kellemesek: émelygés, puffadás, hasfájás, diszkomfort érzés. Ezekre talán már fel sem kapjuk a fejünket, hisz biztos csak az erős napsütés okozta...

 


Miért vegyük komolyan a panaszokat?

 

A bélbe bekerülő kórokozók minden esteben gyulladást alakítanak ki a bél nyálkahártyáján. Ez okozza a kínzó tüneteket. A gyulladás miatt a bél nyálkahártya átjárhatóvá válik, ami segíti a különféle ételekkel szembeni érzékenység kialakulását.


A bélben élő jótékony baktériumaink sérülnek, gyakran teljesen lenullázódnak. Így nincs, aki a kapuőr szerepét ellássa. Azaz, egyre több kórokozó népesítheti be ellenőrizetlenül a bélnyálkahártyát, amik krónikus gyulladásokat generálnak.


A jótékony bélflóra hiányában az immunrendszer legyengül, az emésztés tovább romlik, és egyre átjárhatóbb lesz a bélnyálkahártya. Ezt az ördögi kőrt jobb ha el sem kezded!

 

Mindez nem jár feltétlenül erős tünetekkel. Legfeljebb időszakosan megjelenő laza széklettel, gyakori puffadással, diszkomfort érzéssel, ami viszont akár évekig is tarthat. Annyira hozzászokhat az ember ezekhez a kellemetlenségekhez, hogy úgy gondolja ez a természetes.

 

Egyre többféle élelmiszer fogyasztása után erősödnek fel a puffadásos, hasmenéses panaszok, egyre több étellel szemben alakul ki érzékenység. "Pedig régen még a vasszöget is meg tudtam enni, soha nem volt semmi bajom..."

A hosszú ideig fennálló, gyakran tünetmentes gyulladás melegágya lehet a hormonegyensúlyi zavaroknak és több esetben tálájuk meg autoimmun folyamatok hátterében is.

 

Ha ez még nem lenne elég, ezek a bélbe kerülő kórokozó baktériumok (Szalmonella, Shigella, Staphilococcus aureus, Chlostridium, Yersinia, Vibrio stb.)  élettük és pusztulásuk során is méreganyagot (endotoxint) termelnek. Mind ez fokozza a bélnyálkahártya gyulladását, rontja a máj és a vese méregtelenítő képességét, ráadásul roppant kellemetlen, semmihez nem köthető, általános panaszokat okoz. 

 


Milyen panaszok terhelhetnek nap mint nap?


Szédülés, migrénes fejfájás, gyengeség, alvászavar, memóriazavar, hangulat ingadozás. Bevérzések jelenhetnek meg a bőrön, vagy ödémák test-szerte. Mivel a toxinok folyamatosan terhelik a májat, nehezebben bontja le az alkoholt, vagy a gyógyszereket. 

 

Figyelem!
Lázas, erős hasmenéssel és hányással járó panaszokkal mindenképp fel kell keresni az orvost!

 

A legjobb, ha ilyenkor elvégeznek egy székletvizsgálatot, és célzottan választják ki az antibiotikumot. Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy az orvosi protokoll inkább széles spektrumú antibiotikumot javasol, ami segíti a kórokozó baktériumok elpusztulását és a tünetek csökkenését. Ez a papírforma szerint néhány napon belül visszahozza a békét a bélrendszerbe...

 


Rutin megoldás a széles spektrumú antibiotikum, vagy mégsem?

 

Sajnos a papírforma nagyon sokszor borul! Miért is?
Mert a javasolt antibiotikum

    • Pont ezzel a bacival szemben hatástalan
    • Mert a szétesett kórokozókból felszabadult endotoxin további „mérgezéses” tüneteket produkál (ezek a tünetek jelentkeztek a bevezetőben idézett levélírónál is!)
    • Mert a maradék jótékony és védő baktériumokat is leradírozza, utat engedve a gombák túlszaporodásának.


Ezek jellemzően együttesen gátolják a teljes gyógyulást, emiatt mindenképp egészítsük ki az antibiotikum szedését:
 

 

    • A toxinok megkötésére alkalmas készítményekkel (aktívszén, huminsav),
    • Probiotikummal, amit legalább 2-3 hónapig szükséges a bélfertőzés után szedni!
    • Illóolaj tartalmú készítménnyel vagy kapszulás kiszerelésben, vagy a doTerra belsőleg is szedhető illóolajai közül a Zengest, gyömbér, édeskömény, szegfűszeg illóolajok valamelyikével napnta legalább 3-4x1 csepp mennyiségben, hogy a gombák elszaporodását meggátoljuk. 



Hogy előzheted meg, hogy lendülj át gyorsan, szövődmények nélkül a bélfertőzésen? 

 

  • Először is figyelj oda, mit eszel és arra, miként van elkészítve, tárolva.
  • Húsok, tejtermékek vásárlása után minél hamarabb tedd azokat hűtőbe!
  • Lehetőleg a nyers húsokat, tojást ne egy szatyorba pakold a gyümölcsökkel, pékárukkal, vagy azokkal az ételekkel, amiket főzés nélkül fogyasztasz! 
  • Nyáron kerüld a nyers tojást és a tejet tartalmazó ételeket.
  • A palacsinta ne legyen félig nyers (találkoztam ilyennel a strandon!), a pudingokat, tejberizseket, majonézes ételeket pedig szigorúan aznap elkészítve és a hűtőből kivéve fogyaszd. Ezek helyett jobb választás a friss behűtött gyümölcs.
  • A húsok legyenek jól átsütve, megfőzve. Grillezésnél is figyeljünk erre!
  • Csak megbízható forrásból szerezd be a halat, vagy tengeri herkentyűket! Azok is lehetőleg mindig frissen legyenek elkészítve!

 

Tudom, ezek evidenciák, de nem árt a tudást megerősíteni!

 

Az ételek mellett fontos odafigyelni arra is, hogy a strand, vagy tó vize is fertőző forrás lehet! Soha nem tudhatod, hogy a melletted pancsolónak vajon mostanság nem volt-e valami jó kis ételfertőzése, vagy a tó, folyó melyik részére eresztik a szenyvizet...!
Jobb a békesség! Inkább ne vedd a szádba és ne nyeld le a medence, vagy a tó vizét!

 

 

Előre készítsd fel a szervezetedet!

 

Bárhova is mész nyaralni, mindenképp kezdj el a nyaralás előtt probiotikumot szedni. Így megerősíted és felkészíted a bélflórádat minden eshetőségre! Ha nem kezdted el az indulás előtt szedni, akkor is vidd magaddal a házipatikádban!

 

 

Legyen nálad mindig bélfertőtlenítő!

 

Erre a családomban és a pácienseimnél is kiválóan bevált doTerra, Zengest illóolaj keverékét javaslom. Ha bármilyen emésztési probléma adódna, ez a termék az esetek nagy százalékában rendkívül gyorsan és hatékonyan kezeli.

 

Kis mérete miatt ideális útitárs lehet émelygéssel járó úti betegségek, ételfertőzések, túlevések, esetleg túlivások, terhességi rosszullétek esetén. A gyomor nyugtató hatása mellett, kiváló görcsoldó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és emésztésjavító is. 

 

Webáruházakban beszerezhető, de, ha tiszta forrásból szeretnéd megvásárolni, akkor keress meg illóolajokkal foglalkozó aromaterapeutát. A kezdő tudást nálam is megszerezheted havi rendszerességgel tartott tanfolyamaimon.

 

Részletek itt

 


Ha mégis hasmenés, hányás támadna rád akkor...

 

    • Az első ökölszabály, hogy igyál sokat, úgy, hogy pótold mellé az ásványi anyagokat és sókat is. Erre gyümölcsleveket, gyümölcsteát fogyassz, vagy készíts rehidratáló folyadékot a következő képen: 1 liter nem buborékos ásványvíz, 1 teáskanál só 1 evőkanál méz, 1 citrom leve
    • Fontos az illóolaj mellett széntablettát szedni. Ezzel meg tudod kötni a baktériumok által termelt toxinokat.
    • Az emésztés mihamarabbi visszaállítása érdekében érdemes emésztőenzimeket fogyasztani. Vannak nagyon jó készítmények, amik akár az egész emésztőenzim spektrumot tartalmazzák. Ezeket gyógyszertárból, vagy bioboltokból lehet beszerezni.

 

 

Vedd komolyan ezeket a tüneteket!

 

Érdemes kórokozókat mielőbb kitessékelni a bélrendszerből, és érdemes az emésztést mielőbb rendezni. Csak így kerülhetők el a szövődmények és a következményes betegségek.

 


A következő részben örökzöld témát veszünk elő.


A legtöbb hölgy tudatosan készül a nyárra. Már előre beszerzi a nyári ruhákat, a csini fürdőruhát. Elszántan a tükörbe néz és visszaszorítja a nasikat, vagy kemény diétába kezd, hogy amikor elkezdődik a strandszezon, a legszebb formájában tündököljön.

 

De bizony gyakran előfordul, hogy a legszigorúbb diéta, a kemény edzések ellenére sem indulnak el azok a nyüves kilók. A következő írásomban a fogyás nem annyira köztudott gátjairól beszélünk.


Szerző

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2022.07.29  

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: napi tanács, bélfertőzés

 


 

Kapcsolódó cikkek

-