Koleszterin. Mit tanítanak és mit tesznek, hol van az igazság? 1. rész

A szív és érrendszeri megbetegedések leglább 80%-át hozzák összefüggésbe a magas koleszterinszinttel. Vajon 100 éve is ekkora probléma lehetett ez?


Nem is olyan rég...

Amikor a ’90-es évek elején az Egészségtudományi egyetemet végeztem, élettan-kórélettan tantárgyból még azt tanultuk, hogy a koleszterin nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez. 

Hiszen koleszterinből lesz az epe, koleszterin az alapanyaga jó néhány hormonunknak, és koleszterin szükséges az idegsejtek membránjának felépítéséhez is. 

 

Változnak az idők 

Diploma után, amikor egészségügyben helyezkedtem el, már arra eszméltem, hogy a koleszterinből a legádázabb ellenségünk lett.

 

Minden fórumon figyelmeztetnek

    • hogy mennyire káros,
    • hogy védekezni kell ellene,
    • hogy a szív és érrendszeri megbetegedések és halálozások is a magas koleszterinszintünknek köszönhetőek.

 

Mindössze egy módon előzhetjük meg a koleszterin károsító hatását: "Megfelelő, koleszterin-szegény táplálkozással".
Ezt a figyelmeztetést persze megerősítette az a tény is, hogy a legtöbb vérképében ott volt a megemelkedett koleszterin érték, mint egy nagy felkiáltójel. Ezt a kezelőorvosunk azonnal kiszúrta és fejcsóválva közölte is. Mi meg nem tudtunk vele mit kezdeni.

Hol van az igazság? 

Az egészségügyi felsőoktatásban tudták rosszul, vagy a koleszterin változott meg és fordult ellenünk?

 

Üldözzük, vagy rehabilitáljuk a koleszterint?

Legelőször is le kell szögezni, hogy a koleszterin nem az ellenségünk! 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a szervezetünk állítja elő a koleszterinünk 80%-át. Testünk majdnem minden sejtje képes koleszterint előállítani.


Ha kevés koleszterint fogyasztunk, akkor a májunk többet fog belőle termelni. A koleszterin termeléséhez a májunk elsősorban zsiradékot használ. Ha túl kevés zsírt fogyasztunk, akkor találékony módon a szénhidrátból is koleszterint varázsol. Úgy tűnik, ha mi nem, a szervezetünk akkor is gondoskodik magáról.


Ha nem hiszed, bátran nézd meg egy vegetáriánus ismerősöd véreredményét! Én nem egy ilyet láttam. 25 éve vegetáriánus (se hús, se szalonna, se kolbász) és a koleszterin értékek az egekben!?
Ennek is oka van, de nem a táplálkozás. Később írok az emelkedett koleszterinszint okairól.

 

Mindenesetre elgondolkodtató. Ha ezt a molekulát ilyen nagy mennyiségben állítjuk elő, akkor talán mégsem ellenségünk? Lehet, hogy még szükségünk is van rá?

 

IGEN! Nézzük meg, mi mindenhez kell?

    • Szükségünk van rá az új sejtek építéséhez. Belőle van sejtjeink membránja, és a sejtek működéséhez szükséges energiatermelő mitokondriumaink fala is.

    • Fontos hormonok alapanyaga. Ilyen hormonok a nemi hormonjaink (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron), valamint a gyulladáscsökkentés, a stresszkezelés, és az egészséges vízháztartásért felelős mellékvese hormonjaink.

    • Szükségünk van rá az idegsejtek kommunikációjához. Belőle épülnek ki az idegsejtjeink nyúlványait védő mielin hüvely szakaszok. Agyunk tartalmazza a koleszterin készletünk negyedét.

    • Az epesav alapanyaga. Nélküle nem tud elegendő epe termelődni. Epére pedig szükségünk van a zsírbontáshoz.

    • Koleszterin adja azt a tüzelőanyagot, amiből a mitokondriumaink az energiánkat termelik.

    • Fontos a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K vitaminok) felszívódásához, hasznosulásához.

    • Elengedhetetlen antioxidáns, ami véd a bakteriális és vírustámadástól.

 

Hogy lett belőle ezek után ellenség?

Mert a szív-, és érrendszeri betegségek vizsgálatakor az erek falában nagy mennyiségben találtak koleszterinmolekulákat tartalmazó plakkokat, lerakódásokat. Ezzel párhuzamosan a legtöbb embernek a vérképe szerint magas a koleszterinszintje. Ezek tények.


Ebből a két tényből következtettek arra, hogy a magas koleszterinszint halált okozó veszedelem.

 

Én mégis a védelmembe veszem.

Most lehet, hogy sokan meg fognak kövezni, de úgy gondolom, hogy a magas koleszterinszint NEM BETEGSÉG.


Olyannyira nem, hogy egyre több publikáció születik arról:

    • hogy az alacsony LDL (rossz koleszterin) szint emeli az agyvérzés kockázatát.
    • hogy a magasabb összkoleszterinszint főként idősebb korban védő hatású lehet.

 

Hogy is van ez? A koleszterin meg akar minket védeni?

Úgy bizony. A megemelkedett koleszterinszint ugyanis egy állapotjelző. Annak a jele, hogy valamilyen kóros folyamat indult el a szervezetben.


Bár kevesen gondolunk így rá, a koleszterin egy helyreállító molekula. Legtöbbször az erek belhártyáján kialakuló gyulladások gyógyításához sereglik össze és lép működésbe.


Ha így nézzük, akkor a szív és érrendszeri betegségek nem a koleszterinszint megemelkedésével kezdődnek.


A koleszterin csak a tűzoltó, aki megpróbálja a tüzet (gyulladást) oltani. A tűz pedig a magas vérglükózszint, a bekerülő toxinok, szabadgyökök, vagy egyes kórokozók miatt lobban lángra.
Tehát nem ő okozza a betegséget, ő csak kezelné. Ha megemelkedik a szintje, az már kórjelző.  

 

Mi minden emelheti meg a vér-koleszterin értékeit?

    • Pajzsmirigy alulműködés
    • Májműködés zavarai
    • Epe pangásos betegségei
    • Nem megfelelően kezelt cukorbetegség
    • Gyakran magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása
    • Gyógyszerek mellékhatása
    • Alkoholizmus
    • Vese elégtelenség, vese-betegségek
    • Veleszületett zsíranyagcsere zavar

 

Ezeket végiggondolva világossá válhat,

 

    • miért lehet magas koleszterinérték a vegetáriánusok vérképében
    • miért lehet alacsony koleszterinérték egy szalonnán felnőtt idős ember esetében

 

Jó ha tudjuk, hogy a koleszterinszintet maximum 10%-ban befolyásolja a táplálkozás!

 

Hogy miért lett a barátunkból és védőnkből ádáz ellenség, arról a következő blogomban írok.


Szerző

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2020.04.23

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: koleszterin

 


 

Kapcsolódó cikkek

-