Lisztérzékenység a gyakorlatban
Segítség! Lisztérzékeny lettem…
Hát igen! A vizsgálati eredmények általában először sokkolják, majd kétségbe ejtik az embereket... Ez természetes, hiszen a mi kultúránkban elég hangsúlyos szerepet töltenek be a pékáruk, a habart ételek, a sütemények.
Így hát gluténmentes étrend megtartása nem könnyű feladat. Az étrendből ugyanis nem csak a glutén tartalmú gabonákat /búza, rozs, árpa, zab, esetenként köles, cirok, hajdina/, hanem a belőlük származó feldolgozott ételeket is ki kell iktatni. Ez utóbbiak gyakran alig azonosítható módon, teljesen váratlanul is megjelenhetnek feldolgozott élelmiszereinkben.
A diéta elején egyes betegek a bélrendszerük kiterjedt károsodása miatt nem képesek feldolgozni a tejet és a tejtermékeket. Ezért ezt is figyelembe kell venni a diéta összeállításánál. Amíg a bélbolyhok nem regenerálódnak, addig ezek a betegek a tejet, tejtermékeket , kókusz tejjel, mandulatejjel, rizstejjel pótolhatják. Az ételek elkészítéséhez, sűrítéséhez rizstejből készült joghurtot, tejszint tudnak használni. Ezen kívül fontos a B vitaminok főleg a B12 vitamin és a vas pótlása.
A diéta kezdeténél a legfontosabb, hogy a betegek megismerjék a számukra tiltott élelmiszereket. Ezt manapság már megkönnyíti, hogy a minden forgalomban lévő élelmiszeren kötelező feltüntetni, hogy a termék fogyasztható-e gluténérzékenyek számára.
Néhány legfontosabbat összeszedtem a beteg számára tiltott élelmiszerek közül:
-
- A legfontosabb, hogy mindig meg kell nézni a termék összetételét! Ha azt látod, hogy búza, búzafehérje, glutén, Na-Glutamát van az összetevők között, a betegnek tilos fogyasztani!
- Magvak, fűszerek és egyéb szemes áru, mivel azokra tapadás gátlót raknak, és az sokszor búzaliszt, vagy búzakeményítő. Figyelem! Tapadásgátlás céljából a fagyasztott hasáb krumplira is rákerül, vagy rákerülhet a búzaliszt, vagy a búzakeményítő. /McDonald’s-os sült krumpli! /
- Minden búzalisztből, /ide értendő a teljes kiőrlésű, vagy tönkölybúza liszt is/ rozslisztből, készült kenyér, péksütemény, tészta.
- Árpából készült élelmiszerek.
- Müzli
- A zab fogyasztásán viták vannak. Ennek a gabonának a glutén/gliadin tartalma nem túl magas, de gyakran olyan helyen dolgozzák fel, ahol a búza-, vagy rozsliszteket is. Ezért csak a kifejezetten gluténmentes emblémával, vagy felirattal ellátott zabtermékek fogyasztása ajánlott. Ugyanakkor, Nagy-Britanniában és Finnországban a zabot kis mennyiségben, orvosi ellenőrzés mellett engedik fogyasztani.
- Külön figyelemmel kell lenni a feldolgozott élelmiszerekre és késztermékekre, hogy ne tartalmazzanak gluténtartalmú összetevőt. Mivel a glutént szívesen alkalmazzák emulgeátorként, stabilizátorként, vagy aromaanyagok hordozójaként, nem könnyű ezt felismerni.
Készételek közül, amiket csak nagyon körültekintően lehet alkalmazni:
-
- Levesporokat, leveskockákat
- Instant kávét, kakaót
- Pudingporok, csokoládé, fagylaltok
- Felvágottak, kenőmájasok, májkrémek
- Gabonapárlatok /whisky, gin, vodka/
- Fűszerkeverékek, ételízesítők
- Gyorspácolt húskészítmények
- Virslik, májkrémek, májpástétomok
Fogyasztható élelmiszerek:
-
- Húsok, halak
- Zöldségek, gyümölcsök.
- Gyümölcspárlatok (gyümölcspálinkák, cider stb.).
- Glutén mentes lisztből készült tészták /kukorica vagy rizslisztből készült tészták/
- Amaránt kifejezetten szükséges lehet, mivel a búza elhagyásával sok ásványi anyag nem szívódik fel megfelelően, ezért amarántmag fogyasztásával ezeket pótolni lehet.
- Nem glutén tartalmú lisztek: kukoricaliszt, rizsliszt, hajdinaliszt, csicseriborsó liszt, lenmagliszt, gesztenyeliszt, szója , mandulaliszt, dióliszt
Segítségként néhány glutén tartalmú és glutén mentes gabona:
Glutén mentes gabonák:
-
- Amarant : C és B vitaminban, fehérjében, vasban és kalciumban gazdag
- Barnarizs: Szelénben és rostban gazdag
- Cirok: Rostban és fehérjében gazdag
- Hajdina
- Köles: kiválóan emészthető, antiallergén
- Kukorica: kiváló vas-, cink-, magnézium-, B6 vitaminforrás
- Montina: indián rizsfű magas fehérje tartalom
- Rizs
- Teff: magas kalcium tartalom
Glutén mentes lisztek:
-
- Burgonyaliszt,
- Tápiókaliszt
- Rizsliszt
- Szójaliszt
- Kukoricaliszt
- Sárgaborsóliszt
Glutént tartalmazó gabonák:
-
- Búza: búzadara, búzakorpa, búzacsíra,hidrolizált búzafehérje,búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer
- Tönkölybúza
- Zab
- Vadrízs
- Árpa
A diétát betartani nehéz, de nem lehetetlen, hiszen egyre több áruház polcán jelennek meg a gluténmentes áruk, és egyre több cukrászdában és vendéglátóhelyen figyelnek oda ezekre a betegekre is. Az interneten is rengeteg blog, és honlap foglalkozik a különféle táplálékallergiával, amik között számtalan gluténmentes receptet is találsz, amivel könnyebben és színesebben állíthatod össze étrendedet, és még barátaidat is lenyűgözheted a finomabbnál finomabb különleges és egészséges ételekkel.
Címkék: gluténmentes élelmiszerek
Kapcsolódó cikkek
Szeretnél magyarázatot kapni, megfoghatatlan panaszaidra?
Szeretnéd megtudni, hogy tüneteid hátterében vajon a hormonok játéka áll?
Töltsd ki a tesztet, és azonnal megkapod a választ!
Az értékelésből kiderül:
- mit tehetsz, hogy ne alakuljanak ki a komolyabb tünetek,
- milyen laboratóriumi vizsgálatokat érdemes elvégeztetned,
- milyen alternatív lehetőségekkel tudod a panaszaidat legyőzni,
- hogyan tudod megszüntetni a kialakuló hormonális egyensúly zavart.
Utóbbi írások
- Miért lehet eredménytelen a pajzsmirigygyulladás gyógyszeres kezelése?
- Célkeresztben a pajzsmirigy II.
- Pajzsmirigy kontra fogászai gócok
- Bélrendszeri problémák 2. rész. Az okok feltárása
- Bélrendszeri problémák 1. rész. Mivé fajulhat egy banális émelygős, hányós, hasmenős rosszullét?