Lisztérzékenység a gyakorlatban

Segítség! Lisztérzékeny lettem… 

 

liszterzekenyseg a gyakorlatban 1.jpgHát igen! A vizsgálati eredmények általában először sokkolják, majd kétségbe ejtik az embereket... Ez természetes, hiszen a mi kultúránkban elég hangsúlyos szerepet töltenek be a  pékáruk, a habart ételek, a sütemények.

 

Így hát gluténmentes étrend megtartása nem könnyű feladat. Az étrendből ugyanis nem csak a glutén tartalmú gabonákat /búza, rozs, árpa, zab, esetenként köles, cirok, hajdina/, hanem a belőlük származó feldolgozott ételeket is ki kell iktatni. Ez utóbbiak gyakran alig azonosítható módon, teljesen váratlanul is megjelenhetnek feldolgozott élelmiszereinkben.

 

A diéta elején egyes betegek a bélrendszerük kiterjedt károsodása miatt nem képesek feldolgozni a tejet és a tejtermékeket. Ezért ezt is figyelembe kell venni a diéta összeállításánál. Amíg a bélbolyhok nem regenerálódnak, addig ezek a betegek a tejet, tejtermékeket liszterzekenyseg a gyakorlatban 2.png, kókusz tejjel, mandulatejjel, rizstejjel pótolhatják. Az ételek elkészítéséhez, sűrítéséhez rizstejből készült joghurtot, tejszint tudnak használni. Ezen kívül fontos a B vitaminok főleg a B12 vitamin és a vas pótlása.

 

A diéta kezdeténél a legfontosabb, hogy a betegek megismerjék a számukra tiltott élelmiszereket. Ezt manapság már megkönnyíti, hogy a minden forgalomban lévő élelmiszeren kötelező feltüntetni, hogy a termék fogyasztható-e gluténérzékenyek számára.

 

Néhány legfontosabbat összeszedtem a beteg számára tiltott élelmiszerek közül:


    • A legfontosabb, hogy mindig meg kell nézni a termék összetételét! Ha azt látod, hogy búza, búzafehérje, glutén, Na-Glutamát van az összetevők között, a betegnek tilos fogyasztani!
    • Magvak, fűszerek és egyéb szemes áru, mivel azokra tapadás gátlót raknak, és az sokszor búzaliszt, vagy búzakeményítő. Figyelem! Tapadásgátlás céljából a fagyasztott hasáb krumplira is rákerül, vagy rákerülhet a búzaliszt, vagy a búzakeményítő.  /McDonald’s-os sült krumpli! /
    • liszterzekenyseg a gyakorlatban 3.jpgMinden búzalisztből, /ide értendő a teljes kiőrlésű, vagy tönkölybúza liszt is/ rozslisztből, készült kenyér, péksütemény, tészta.
    • Árpából készült élelmiszerek.
    • Müzli
    • A zab fogyasztásán viták vannak. Ennek a gabonának a glutén/gliadin tartalma nem túl magas, de gyakran olyan helyen dolgozzák fel, ahol a búza-, vagy rozsliszteket is. Ezért csak a kifejezetten gluténmentes emblémával, vagy felirattal ellátott zabtermékek fogyasztása ajánlott. Ugyanakkor, Nagy-Britanniában és Finnországban a zabot kis mennyiségben, orvosi ellenőrzés mellett engedik fogyasztani.
    • Külön figyelemmel kell lenni a feldolgozott élelmiszerekre és késztermékekre, hogy ne tartalmazzanak gluténtartalmú összetevőt. Mivel a glutént szívesen alkalmazzák emulgeátorként, stabilizátorként, vagy aromaanyagok hordozójaként, nem könnyű ezt felismerni.

 

Készételek közül, amiket csak nagyon körültekintően lehet alkalmazni:

 liszterzekenyseg a gyakorlatban 4.jpg

    • Levesporokat, leveskockákat
    • Instant kávét, kakaót
    • Pudingporok, csokoládé, fagylaltok
    • Felvágottak, kenőmájasok, májkrémek
    • Gabonapárlatok /whisky, gin, vodka/
    • Fűszerkeverékek, ételízesítők
    • Gyorspácolt húskészítmények
    • Virslik, májkrémek, májpástétomok

 

Fogyasztható élelmiszerek:

liszterzekenyseg a gyakorlatban 5.jpg

    • Húsok, halak
    • Zöldségek, gyümölcsök.
    • Gyümölcspárlatok (gyümölcspálinkák, cider stb.).
    • Glutén mentes lisztből készült tészták /kukorica vagy rizslisztből készült tészták/
    • Amaránt kifejezetten szükséges lehet, mivel a búza elhagyásával sok ásványi anyag nem szívódik fel megfelelően, ezért amarántmag fogyasztásával ezeket pótolni lehet.
    • Nem glutén tartalmú lisztek: kukoricaliszt, rizsliszt, hajdinaliszt, csicseriborsó liszt, lenmagliszt, gesztenyeliszt, szója , mandulaliszt, dióliszt

 

Segítségként néhány glutén tartalmú és glutén mentes gabona:


Glutén mentes gabonák:

    • Amarant : C és B vitaminban, fehérjében, vasban és kalciumban gazdag
    • Barnarizs: Szelénben és rostban gazdag
    • Cirok: Rostban és fehérjében gazdag
    • Hajdina
    • Köles: kiválóan emészthető, antiallergén
    • Kukorica: kiváló vas-, cink-, magnézium-, B6 vitaminforrás
    • Montina: indián rizsfű magas fehérje tartalom
    • Rizs
    • Teff: magas kalcium tartalom

 

Glutén mentes lisztek:

    • Burgonyaliszt,
    • Tápiókaliszt
    • Rizsliszt
    • Szójaliszt
    • Kukoricaliszt
    • Sárgaborsóliszt

 

Glutént tartalmazó gabonák:

    • Búza: búzadara, búzakorpa, búzacsíra,hidrolizált búzafehérje,búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer
    • Tönkölybúza
    • Zab
    • Vadrízs
    • Árpa

 

A diétát betartani nehéz, de nem lehetetlen, hiszen egyre több áruház polcán jelennek meg a gluténmentes áruk, és egyre több cukrászdában és vendéglátóhelyen figyelnek oda ezekre a betegekre is. Az interneten is rengeteg blog, és honlap foglalkozik a különféle táplálékallergiával, amik között számtalan gluténmentes receptet is találsz, amivel könnyebben és színesebben állíthatod össze étrendedet, és még barátaidat is lenyűgözheted a finomabbnál finomabb különleges és egészséges ételekkel.

 

liszterzekenyseg a gyakorlatban 6.jpg

 

 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: gluténmentes élelmiszerek

 


 

Kapcsolódó cikkek

-