Élelmiszer érzékenység sorozat. 4. rész. Mi az összefüggés a bélhám állapota, és az élelmiszer érzékenység között?

Pácienseim gyakran így kezdik a mondandójukat: Voltam már orvosnál, bekandikált itt is, ott is, csinált ultrahangot, megtükrözött, kért laborvizsgálatot is, és nem talált semmit.  A hasam pedig egyre görcsöl, és puffadok, mint egy kacsa… Mi a bajom?


Ismerős helyzet?

 

Az élelmiszer érzékenység kialakulásáról szóló blog sorozatom előző fejezeteiben már szó volt arról, hogy a bélhám akár enyhe gyulladása kihat az emésztés egészére. Kihat a bélbolyhok állapotára, az emésztőenzimek termelődésére, és az egészséges bélflóra kialakulására is. Most a sorozat 4. részében nézzük meg, mitől alakulhatnak ki gyulladások a bélhámon?

Nézzük hát, mitől alakulhat ki egyáltalán gyulladás a bélhámon? Mi történik ilyenkor a szervezetbe? Hogyan lehet ezt kimutatni?

 

Ezek azok a kérdések, amiket a kezelés során fel szoktak tenni nekem.
A legtöbben már úgy érkeznek hozzám, hogy voltak gasztroenterológusnál, esetleg volt béltükrözés, vagy hasi ultrahang, és senki nem talált semmit!!
Akkor tuti nem lehet bélgyulladás...!

De, sajnos igen!
Csak még nem olyan mértékű, hogy a szöveti károsodást, az említett vizsgálatokon ki lehet mutatni.

De a panaszok, a tünetek, mind jelen vannak, és nehezítik a mindennapokat!

 

Mi történik ilyenkor?
5 resz-1.jpgA bélhámot valami irritálja. Lehet ez akár egy kórokozó baktérium, vagy vírus, ami a bélhámon megtelepszik. De lehet, valamilyen élelmiszer összetevő is. Pl. ételszínezék, ízfokozó, vagy tartósító, esetleg gomba toxinok. Talán nem gondolunk rá, a gyógyszerek is tudják a bélfelszínt károsítani.

 

És mi a helyzet a stresszel…..?!


Mivel a stressz hatására az erek összehúzódnak, emiatt a bélhám nem kap elegendő tápanyagot, és oxigént. Sajnos ez is tud enyhe gyulladásokat kialakítani. Gyakran tényleg csak olyan mértékűt, amit szinte meg sem érzünk, de, ha a mindennapokban állandóan jelen vannak, akkor a sok kicsi rendesen összeadódik...

 

A gyulladás helyén a bélfal fokozottan átjárhatóvá válik, és sok olyan félig lebontott fehérje is bekerül ilyenkor a vérkeringésünkbe, ami már allergénként viselkedik a továbbiakban. Ez aztán tovább rontja a bélfal állapotát. Ráadásul ezek az úgynevezett metabolitok az egész testbe elterjedve különféle panaszt okoznak, ami sokszor nem is köthető az emésztéshez. Okozhatnak pl.: ekcémát, asztmatikus panaszokat, szénanáthát, súlyosabb esetben hormonális zavarokat, esetleg idegrendszeri problémákat, vagy autoimmun megbetegedéseket.

 

Hogyan, és mitől alakulhat ki a bélhám gyulladása, vagy károsodása?
A bélhámról általánosságban érdemes tudni, hogy sejtjei a felszínükön nagy mennyiségű fehérjét termelnek. Ezek a fehérjék összetapadnak, és egy átjárhatatlan hártyát alkotnak, amivel megakadályozzák, hogy a bélfalon át toxinok, vagy a káros anyagok jussanak a vérkeringésbe, vagy a szövetek közé. Amennyiben ezeket a sejteket mikrobafertőzés éri, vagy a bélbe került „méreganyagok”, esetleg káros anyagcseretermékek károsítják, ezeknek a védő fehérjéknek a termelése felborul.


Ennek köszönhetően a béltoxinok, vagy az irritáló fehérjék fokozott mértékben jutnak be a szervezetbe. Ez az immunrendszert fokozott reakciókra készteti. Így segíti a bélhám károsodása az élelmiszer érzékenység, az allergiák, az idegrendszeri rendellenességek, vagy egyéb betegségek kialakulását.

 

  • 5 resz-2.jpgA legelső bélproblémák már akár csecsemőkorban is megjelenhetnek. Erre felhívhatja a figyelmet, ha a babának sokszor van „kólikás” hasfájása, vagy úgynevezett atópiás (egész testfelületen megjelenő) ekcémája. Ez sajnos azoknál a babáknál is kialakulhat, akik normál úton születtek, és anyatejjel táplálják. Ha megjelennek a panaszok, és sűrűn visszatérnek, akkor érdemes arra gondolni, hogy a mamánál esetleg van, egy rejtett élelmiszer érzékenység. Ebben az esetben ugyanis az anyatejjel a gyermek bélrendszerébe olyan irritáló, félig lebontott anyagcseretermékek kerülhet, ami kiváltja a tüneteket.
    Figyelem!
    Itt nem az anyatejes táplálás megszüntetése lesz a megoldás!! Hanem az, hogy a mamánál feltárjuk az esetleges élelmiszer érzékenységet. Ha ugyanis a mama a problémás élelmiszert kihagyja a táplálkozásából, a babánál is rendeződhetnek a panaszok!! 

  • 5 resz-3.jpgA másik probléma lehet, hogy, ha túl korán kezdjük (egy éves kor alatt) a nehezen emészthető búza, vagy tejtermék, esetleg finomított cukor, vagy egyéb adalékot tartalmazó élelmiszerek hozzátáplálását. Sajnos ezek is elkezdik a bélhám károsítását. Pusztulnak a bélbaktériumok, romlik az emésztés. Eleinte csak puffadások, vagy görcsök kínozzák a babát, vagy kisgyermeket, később megjelennek az egyéb tünetek is, mint az ekcéma, a szénanátha, vagy az állandóan visszatérő felső légúti gyulladások. Jön az antibiotikum, a bélflóra tovább károsodik… És az ördögi kőr forog!!

  • 5 resz-4.pngA bélhám károsodása, és sok bélrendszeri probléma azonban nem csupán az ételallergiának köszönhető. Ne felejtsük el a káros, vagy kórokozó mikrobák, baktériumok, vírusok, gombák túlszaporodását sem! A bélhám károsodását elősegíti egy mikrobák által termelt fehérje is. Ilyet néhány kórokozó baktérium, és vírus termel. Ezek közül az adenovírusokat a felnőttkori glutén allergia (cöliákia) egyik fő okozójaként is számon tartják. Ezek a kórokozók képesek a bélhámon megtelepedni, szaporodni, és hosszú ideig is éldegélni. Többségük képes olyan anyagokat termelni, amik enyhe, de tartós gyulladásban tartják a bélhámot.

  • 5 resz-5.jpgBár kevesen gondolnak rá, de komoly károkat tud okozni a bélhám állapotában egy-egy drasztikusra sikerült, vagy átgondolatlan fogyókúra! Sajnos ilyenkor a bélhám sejtjei nem kapják meg a működésükhöz szükséges nyomelemeket, és vitaminokat. Következtében károsodik a bélrendszer, romlik a tápanyagok felszívása, és még a bélbaktériumok is pusztulnak. Ezek így összeadódva jóval fogékonyabbá teszik a szervezetet a különféle fertőzésekkel, és kórokozókkal szemben. Könnyebben kialakul a belek áteresztősége, és ennek nyomában az élelmiszerekkel szembeni érzékenység.

 

Egy kicsit ehhez is köthető az utolsó ok, amit az élelmiszer érzékenység kialakulásának kapcsán megemlítenék.  Ez pedig az emésztőenzimek hiánya. Erről a következő fejezetben írok bővebben.

 

Tudj meg többet az élelmiszer érzékenységi vizsgálatról!

 

 

Olvasd el az előző részeket is!

1. rész Az élelmiszer érzékenység formái  

2. rész Az élelmiszer érzékenység kialakulásának oka 

3. rész Az egészséges bélflóra hiánya 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: bélhám gyulladása, emésztőrendszer kórokozói, bélirritáció, béltoxinok

 


 

Kapcsolódó cikkek

-