Élelmiszer érzékenység sorozat. Miért érdemes az élelmiszer érzékenységre odafigyelni? Bevezető rész.

Miért érdemes az élelmiszerérzékenységre odafigyelni?

bevezeto-1.jpgA rendelőmben a legnépszerűbb vizsgálat az emésztőszervi panaszokkal kapcsolatos állapotfelmérés.
Az emésztési zavarokat sajnos manapság már civilizációs betegségként is felfoghatjuk.

Rengeteg embert bántanak a puffadások, a szélgörcsök, és a hasi panaszok.
Az első gondolatom ilyenkor, hogy nincs-e a háttérben élelmiszerérzékenység.

Tudom, ezt sokan divat betegségnek tartják. Egyáltalán betegség-e?
No, igen. Erről megoszlanak a vélemények.
Pedig az, hogy az elfogyasztott élelmiszerek komoly szerepet játszanak a különféle betegségek kialakulásában, elég egyértelmű.

De, hogy miért is érdemes erre odafigyelni?


Azzal, hogy az élelmiszerekkel szembeni érzékenység mi-mindenre hat ki, kb. 21 éve találkoztam először.
Ekkor volt, hogy az Orvos Továbbképző Egyetem főiskolai karán szerzett friss diplomával a zsebemben éppen a családalapítás szélén álltunk.
bevezeto-2.jpgKedves ismerősünk - aki az Optimális Családtervezési Központban dolgozott védőnőként - beszélt nekünk először Czeizel Doktor programjáról. Ennek kitüntetett témája az volt, hogyan lehet csökkenteni az allergiás szülők gyermekeinél az allergiára való hajlamot.
Mivel a férjemmel mindketten szénanáthában szenvedtünk, mi több, nekem allergiás eredetű asztmám is volt, így hát éltünk a lehetőséggel, és csatlakoztunk ehhez a programhoz. 

 

  

bevezeto-3.jpgAz első konzultáción megkaptuk, a tudnivalókat, és a teendőket. A legfontosabb információ az volt, hogy bármilyen eredetű is az allergia, legyen ekcéma, szénanátha, vagy hasmenés, a közös eredet a táplálkozásban keresendő. Így ezen az első találkozáson természetesen megkaptuk a tiltott ételek listáját is. Mit mondjak? Hideg zuhanyként ért. A terhesség, és a szoptatás ideje alatt nem fogyaszthattam tejtermékeket, szója származékokat, citrusféléket, halakat, csonthéjasokat, és néhány gyümölcsöt. Az első gondolatom az volt, hogy „Jézusom, mit fogok én enni??… 

 

No és persze viaskodtak bennem a dietetikai tanulmányaim, és a Czeizel doktornál hallottak. A végén az utóbbi nyert. Borzasztó nehéz volt, de tartottam. 

Nem mondom, hogy a környezetem megértő lett volna velem. Ne feledjük, 1996-ot írtunk, amikor még a szénanáthát is alig fogadták el. Az élelmiszer érzékenység még szóba sem került. Ekkor az allergia még afféle úri-muri huncutság volt.

Ezen a konzultáción teljesen más megvilágításban kezdtem látni az allergiákat, és az egyéb betegségek kialakulását.

 

bevezeto-4.pngA programot vezető orvosoktól megtudtuk, az összefüggéseket az élelmiszerekkel szembeni érzékenység, és a betegségek kialakulása között. Elmondták, hogy amennyiben a nehezen bontható, vagy az úgynevezett magas hisztamin tartalmú élelmiszerek a bélbe kerülnek, azok ott irritálhatják a bélhámot, ezzel gyulladást alakítanak ki rajta. Ennek köszönhetően a bél nyálkahártyája áteresztővé válik, és így nagy mennyiségű káros anyag jut a véráramba, és azon keresztül a test bármely részébe. (Kismamaként a méhlepényen át, vagy az anyatejjel a babába is!)

 

Ezek a toxinok vagy káros anyagok felszaporodása vezethet emésztőszervi megbetegedésekhez, és az allergiák kialakulásához, a különféle hormonális elváltozásokhoz, esetenként az autoimmun zavarokhoz, anyagcsere problémákhoz, az elhízáshoz, vagy az érrendszeri megbetegedések kialakulásához.

Gyönyörű, és logikus összefüggés.


bevezeto-5.jpgElkezdtem hát az új életemet... 
A diétám eredménye az lett, hogy 3 lányom közül egyiknek sem alakult ki sem a szénanáthája, sem ekcémája, és még az élelmiszer érzékenység jelét sem látom náluk, pedig már csaknem felnőttek.

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: bélbaktériumok pusztulása, emésztőenzimek hiánya, bélhám károsodása, egészséges bélflóra hiánya, élelmiszer érzékenység

 


 

Kapcsolódó cikkek

-