Miért lehet eredménytelen a pajzsmirigygyulladás gyógyszeres kezelése?

Nincs két egyforma eset!

Akkor sem, ha a laborleletek szinte megegyeznek. Példaként mutatom két párhuzamosan futó pajzsmirigy-problémás esetem.

 

Két hölgy, egy 42 és egy 31 éves laborleleteit kaptam kézhez. Mindkét leletben a kiugróak voltak a pajzsmirigy rendellenes működésére utaló értékek.

 

A kezdő laborértékek

 

A 42 éves hölgy esetében: a TSH 10,5 az Anti TPO 700
A 31 éves hölgy esetében: a TSH 11 az Anti TPO 640

 

A leletek alapján a két eset között lényegi eltérés nem látható.


Mind a két hölgy járt endokrinológusnál, aki mindkét esetben ugyanazt tette


    • Megnézte a leleteket.
    • A laborértékeket alapul véve előírta a hivatalos protokoll szerinti 50 mcg Letrox szedését.
    • Elmondta, hogy autoimmun pajzsmirigygyulladásuk (Hashimoto thyreoditis) van, aminek az értékei sajnos nem fognak javulni.
    • Elküldte őket pajzsmirigy ultrahangra.

 

A vizsgálat hozzávetőleg 5 percig tartott! Ez a vizsgálat előzte meg az életre szóló döntést!! Ráadásul az ultrahang vizsgálat szerencsére egyik esetben sem mutatott jelentős eltérést.

 

Jó, ha tudod


a TSH-t gyógyszerrel szépen lehet javítani, de az A-TPO értéket (ami a pajzsmirigy autoimmun gyulladását jelzi) nem fogja javítani!

 

Nézzük az eseteket!

 

A hölgyek egyébként más-más problémákkal kerestek meg, a pajzsmirigy panaszok menet közben derültek ki. Az állapotfelmérést megelőző beszélgetés során jutottunk el a laborleletekhez, ahol kiugrottak ezek az értékek.


Elmondták, hogy nem értik, mitől alakulhatott ki a gyulladás a pajzsmirigyen és azt is, hogy nem szeretnének gyógyszert szedni, ha nem muszáj.

 

A 42 éves hölgynek

alapvetően emésztési panaszai voltak, reménytelenül hízott és nagyon fáradékony volt.


Az állapotfelmérés alkalmával a pajzsmirigy gyulladásának hátterében glutén érzékenységet valószínűsítettem. Így a terápiában személyre szóló diétát, a felhalmozódott anyagcsere termékek kiürítését és az egyénnek megfelelő nyomelem-, és vitaminpótlást javasoltam.


A leletek 3 hónap múlva, pajzsmirigygyógyszer szedése nélkül!


TSH 7 az Anti TPO 105

/A kezdő értékek: TSH 10,5 az Anti TPO 700/

 

A hölgy 7 kg fogyott, kisimult, nem stresszes, nem fáradékony, nagyon köszöni, jól érzi magát. (a terápiát folytatjuk)

 

A 31 éves hölgy

babát szeretett volna és ennek kapcsán került sor a pajzsmirigy vizsgálatra. Emellett állandó mandulagyulladása volt, ami gócként viselkedve húgyúti panaszokat és komoly ízületi gyulladást is okozott. Ezekre külön-külön megkapta a gyulladáscsökkentőket, kivizsgálni azonban senki nem vizsgálta.

 

A mérés alapján tovább irányítottam orr- fül-gégészhez, aki javasolta a minél hamarabbi mandula kivételét. A műtétet el is végezték, de a környező szövetek annyira gyulladtak voltak, hogy a seb többször felszakadt és bevérzett. Így csak hetek után tudott rendeződni.


Nála egyértelműen a mandula területéről átfertőzött mikrobák okozták a problémát. A műtéti beavatkozás után megkezdtük a környező nyirokterületek tisztítását és a gyulladáscsökkentéshez szükséges nyomelem pótlást. Rövid idő után jelentős javulás volt tapasztalható.

 

A leletek 3 hónap múlva, pajzsmirigygyógyszer szedése nélkül!

 

TSH 4,5 az Anti-TPO 150

/A kezdő értékek: TSH 11 az Anti TPO 640/

 

Az esetek tanulsága

 

Két teljesen különböző előzményű, de hasonló labor értékeket mutató esetre, a hivatalos protokoll ugyanaz. Nevezetesen: állandó gyógyszer szedés, évenkénti labor ellenőrzéssel.

 

Az okok feltárása és kezelése után azonban a két hasonló lelet értékeit, két teljesen különböző terápia javította jelentős mértékben.


Emlékezzünk:

Az egyik esetben a glutén okozta a háttérben a problémát.

A másik esetben a mandulában rejtőző góc volt a bűnös.


Bár az eredmények még mesze nem tökéletesek, de az értékek javulása mutatja, hogy jó irányban járunk! Kár lett volna azonnal a gyógyszeres kezelést elkezdeni!

 


Állapotfelmérés

 

Érdemes tudni, hogy a következő problémák, amiket szintén nem fognak vizsgálni, ugyanilyen pajzsmirigy-gondokat okozhatnak:

- vitamin és nyomelem hiányok
- vírusfertőzések
- bélflóra eltérések
- fluorid és nehézfém terheltségek
- a mellékvese kifáradása

 

Ha szeretnéd, hogy a dolgok mögé nézzünk, hogy kiderüljön mire kell fokozottan ügyelned a pajzsmirigyeddel kapcsolatban, jelentkezz állapotfelmérésre.

 

További infó

 


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2024.03.20 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: pajzsmirigy

 


 

Kapcsolódó cikkek

-