Őszi betegségek: Krónikus mandulagyulladás

 

oszi betegsegek.jpg

 

Elkezdődött a suli, és máris megjelentek az első gyulladt mandulájú pedagógusok.
Keseregnek, hogy még alig telt el néhány hét, máris elment a hangjuk, felszökött a lázuk, és iszonyúan köhögnek.

Persze úgyis ki fognak gyógyulni, hiszen szinte minden tanév így kezdődik.


Miért nem szabad azonban ezeket a fertőzéseket félvállról venni?

 

Elmesélem egy kedves tanárismerősöm esetét.


Akárhányszor találkoztunk mindig torokfájásra panaszkodott. Havonta volt orvosnál, ott felírták a lórúgásnyi antibiotikumot. Egy darabig jól volt, majd kezdődött előröl.


Kis idő múlva elkezdett derékfájásra panaszkodni, ami a semmiből jött, és makacsul kínozta hónapokon át. Hol jobb volt, hol rosszabb.


És jött az utolsó csepp a pohárba. Egy kisebb cipekedés után annyira begyulladt mind a két könyök-, és csukló ízülete, hogy egy éven keresztül szinte a tollat sem tudta megfogni. Nem tudott emelni, de még a számítógép egerének a használata is gondot okozott.

 

Ezzel kezelték számtalan helyen. Már a sugárterápia is szóba került. (szerencsére a gép meghibásodott, ezért nem került rá sor)

Három látszólag teljesen különböző kórság. De mégis közös a gyökere: A mandulákhoz makacsul ragaszkodó baktérium góc.

 

Nézzünk a dolgok mögé


A gennyes mandulagyulladások igen nagy százalékát a gennykeltők családjához tartozó baktériumok (pl.:streptococcusok) alakítják ki. Ha nem sikerül viszonylag rövid idő alatt elpusztítanunk őket, megbújnak a mandulákban, vagy a környékbeli nyirokcsomókban.

 

Itt csak akkor szaporodnak, amikor az immunrendszerünk legyengül. Anyagcsere termékeikkel azonban folyamatosan terhelik a környező szöveteket.


Emiatt állandósulnak a gyulladások, visszatérő torokfájás, kaparás, orrfolyás, hőemelkedés, vagy esetleg láz is kialakulhat.


Később, a mandulagyulladás lezajlása után hetekkel elindíthatnak úgynevezett másodlagos folyamatokat. Ilyenkor gyulladások alakulhatnak ki a húgyutakban, az ízületekben, a központi idegrendszerben, de akár a szívbelhártyáján is.

Ezekben az esetekben hiába gyógyítgatjuk a helyi gyulladásokat, nem fogunk tartós sikereket elérni. Amíg a góc a mandulákban jelen van, onnan újabb és újabb fertőzéseket indíthat el.  

 

Hogyan előzhetjük meg a mandulagyulladást?

 

Először is meg kell akadályozni, hogy a fertőzés kialakuljon. Ehhez a következőket javaslom:

 

    • Az immunerősítés gyógynövényekkel, vitaminokkal, antioxidánsokkal.

    • Fertőzéses időben fontos a gyakori szellőztetés.

    • Igen jó megoldás, ha az osztályterem levegőjét citrom, eukaliptusz, vagy fenyő illóolajjal fertőtlenítjük.
      Ehhez ma már jó minőségű diffúzorokat, ultrahangos párologtató készülékeket, és legalább gyógyszertári minőségű, vagy terápiás minősítésű illóolajokat lehet vásárolni.

 

Amikor viszont érzed, hogy kapar a torkod, akkor azonnal cselekedj! Adok néhány tippet.

 

    • naponta 4-5x gargalizálj pl.: propoliszos oldattal, vagy a doTerra illóolajok közül a citrom, szegfűszeg, esetleg az OnGuard illóolaj keverékből készült oldattal

    • szopogass fertőtlenítő cukorkát

    • mindenképp fokozd a vitaminok, antioxidánsok szedését! Ne feledkezz meg a D vitaminról sem!

    • fogyassz baktériumölő, és immunerősítő gyógyteákat. Ilyen a gyömbér gumóból készült tea. Ha a teába néhány szem szegfűszeget, és kis rúd fahéjat is belefőzöl, azzal felturbózhatod a hatását! 

    • lehetőség szerint a pihenj rendszeresen!

 

Konkrét ötleteket, és recepteket az Elsősegély gyógyszer nélkül Ebookban találsz. Itt éred el, de a honlap menüsorából is letölthető. 

 

Ha azonban úgy érzed, hogy hiába kúrálgatod magad, semmi sem segít, javaslom egy komplex állapotfelmérés elvégzését, ahol fényt deríthetünk a gócokra.

 

További infó itt  

 


Szerző

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: légúti betegségek

 


 

Kapcsolódó cikkek

-