Segítség, lisztérzékeny a lányom!

 

liszterzekeny a lanyom 1.jpg

 

Amikor a Keresztlányom megszületett óriási volt a boldogság a családban. Élénk, vidám kicsi lány már második gyerkőcként született, és mintaszerűen fejlődött.

 

Amikor úgy 4 éves lett akkor kezdtük figyelni, hogy Emesénknek egyre többször van hasmenése, vagy hasmenésszerű széklete. Aggódó szülők sűrűn vitték a házi gyermekorvoshoz, aki mindig megnyugtatta őket mondván: „ne aggódjon anyuka, csak benyelt egy kis bacit az oviba!”

 

A gyermekorvos adagolta az antibiotikumot, amitől nem lett jobb a helyzet, de nem tudtak mit tenni. Emese egyre fáradékonyabb, sápadtabb lett. Lépni kellett valamit... 

 

A baráti körben volt már egy gyermek, akiről hasonló tünetek után megállapították, hogy glutén érzékeny. Az aggódó mama kért beutalót a gyermekorvostól a gasztrológiára és elvitte a kislányt a Budai gyermekklinikára ahol sajnos bebizonyosodott a glutén allergia, és a laktóz bontási zavar.

 

De mi is az a glutén allergia?

 

liszterzekeny a lanyom 2.jpg

 

A gluténérzékenységben, /Coeliákiaban/ szenvedők a gabonafélékben /búza, rozs, árpa, esetenként a köles, hajdina/ lévő fehérjéket nem tudják megfelelően bontani, így azok a bél nyálkahártyájának elváltozását okozzák. 

 

Ez hasi fájdalmat, görcsöket, felpuffadást okoz. Az állandó bélnyálkahártya gyulladás miatt a bél bolyhai sorvadnak, ami fontos vitaminok és az ásványi anyagok felszívódási zavarához vezetnek. Ennek következtében vashiány, csontnövekedési zavar, vagy a fertőzésekre való hajlam is kialakulhat.

 

A gluténérzékenységgel mostanában inkább csendes, vagy késői formában találkozom. Ezeknél az eseteknél sokszor csak felnőtt korban jelentkezik bármilyen tünet. Sokáig észrevétlen marad, hiszen nem jár tipikus tünetekkel.

Következményeként azonban ízületi fájdalmak, fiatalkori csontritkulás, késői nemi érés, meddőség, menstruációs zavarok, esetenként pajzsmirigy problémák és daganatos megbetegedések is kialakulhatnak. 

 

A vékonybél elsorvadása, vagy gyulladása miatt a tejcukor és tejfehérje bontó enzimek sem termelődnek megfelelően, így a gluténérzékenyek körében rendkívül gyakori a tejcukor és tejfehérje érzékenység.

 

Az élelmiszer érzékeységi vizsgálaton bizonyosságot szerezhetsz a gluténérzékenységedről és megelőzheted a várható tüneteket.

 

Részletek itt

 


A glutén allergia tüneteit és következményeit csak gluténmentes diétával lehet kezelni!


Ez rendkívül nehéz és költséges diéta. Nehézsége abból adódik, hogy az élelmiszeripar által előállított ételek szinte mindegyikébe adalékként tesznek glutén tartalmú ízfokozót, vagy a csomagolás során kerülhet bele glutén tartalmú „szennyeződés”.

 

A diétát nehéz betartani, de nem lehetetlen. Egyre több áruház polcán jelennek meg a gluténmentes áruk, és egyre több cukrászda és vendéglátóhelyen figyelnek oda ezekre a betegekre is.

 

A diétával azonban teljes értékű életet élhetnek, erre példa a keresztlányom, aki most már 15 évesen élsportoló, boldog, kiegyensúlyozott nagylány ...

 

lisztérzékeny a lányom3.jpg

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: gluténérzékenység, emésztési zavar

 


 

Kapcsolódó cikkek

-