Tanmese: A bélrendszertől a meddőségig

Hol volt, hol nem volt...

 

Ha visszamennénk a Grimm fivérekig, úgy kezdenénk a mesét, hogy "Hol volt, hol nem volt", és persze a mese tele lenne tanulsággal, és a végén a szemünk sem maradna szárazon. Ez most is így lesz...

 

Rita történetét szeretném elmesélni Neked. Szerintem roppant tanulságos, és remekül igazolja azt, amire mindig is próbálom felhívni mindenki figyelmét. Nevezetesen azt, hogy:

 

A betegség soha nem akkor kezdődik, amikor megjelennek az első tünetek, hanem már évekkel korábban!

 

A történet akkor kezdődött, amikor Ritának 17 évesen elkezdett hullani a haja és csúnya pattanások lepték el az arcát. Ráadásul erősen görcsössé vált a menstruációja, amivel végre elvitték orvoshoz.

 

Mivel az orvosi vizsgálatokon nem volt semmilyen eltérés, aggódó édesanyja tovább kutatott és végül elvitte egy természetgyógyász állapotfelmérésre. A mérés eredménye azt mutatta, hogy a háttérben emésztési és felszívódási zavar áll, amit Rita glutén- és tejérzékenysége okoz. A gyógyász diétát javasolt.

 

Még nem voltak hasfájós panaszai, így hitték is, meg nem is. Mivel elég macerás volt 15 évvel ezelőtt a mentes diéta tartása, szép lassan el is hagyták.   

 

A panaszai, ahogy az várható volt, csak romlottak.

 

20-22 évesen az egyre erősebb menstruációs görcseivel és a hektikus menstruációjával ismét eljutott nőgyógyászhoz, aki már akkor leírta, hogy telis-tele van a petefészke cisztával. Tovább is küldte inzulinrezisztencia vizsgálatra, ahol kiderült, hogy a ciszták kialakulása valóban összefügg az inzulin anyagcseréjével.

 

Mivel az inzulinrezisztenciát igazolták, annak rendje és módja szerint kapott is gyógyszert, de a panaszai megmaradtak, émelygett, puffadt, elkezdett fájni a gyomra, ráadásul hízásnak is indult.



Egy icipici biológia...


Az inzulin egy olyan hasnyálmirigy által termelt hormon, aminek az elsődleges feladata, hogy a cukormolekulákat a vérből bejuttassa a sejtekbe, ahol energiává alakulnak át. Azonban ez a hormon más feladatokra is hivatott, és nekünk most ez a lényeg.

 

A cukorháztartáson kívül befolyásolja a pajzsmirigy és a mellékvese hormonok működését, valamint a petefészekben férfi hormonok termelődését indítja el. Ebben a férfias közegben a tüszők nem tudnak teljesen beérni, és cisztákká alakulnak.



Eltelt újabb 3-4 nehéz év

 

26 éves korára már nagyon komoly gyomorégése volt, amit a gasztroenterológus, rutinszerűen, savlekötővel kezelt, de persze hiába.

 

Az egyre nagyobb túlsúlya miatt tovább vizsgálták, ekkor derült ki a pajzsmirigy problémája is, amire szintén gyógyszert kapott.

 

A testsúlya és igazából a panaszi sem csökkentek, de a vérképe szebb lett! Na ez az igazi csapda, mert innen már csak a pszichológus foglalkozik vele!!

 

Idővel férjhez ment és nagyon szerettek volna gyermeket. Sajnos a gyógyszerek ellenére a ciszták csak szaporodtak, így a nőgyógyászok egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy esélytelen a várandóság. Még a beültetést sem javasolták. A tanács az volt, hogy kezdjék el az örökbefogadást. 28 éves volt...

 

Közben a gyomorégése és a gyomorfájdalma egyre fokozódott. További vizsgálatok következtek. Így jutott el gyomortükrözésre, ahol a gasztroenterológus a patkóbél szöveti képéből egyértelműen igazolta a gluténérzékenységet.

 

Ekkor végre elkezdte azt a diétát, amit a kolléganő már 11 évvel korábban (az akkor 17 éves Ritának) ajánlott.


És láss csodát,

 

a diéta megkezdésétől számított néhány héten belül elmúlt a gyomorégése, néhány hónap elteltével már a cukorértékei is rendeződtek.


Mivel a felszívódása is javult, a pajzsmirigy működéséhez szükséges nyomelemek célba értek, így orvosi javaslatra fokozatosan csökkentette, majd elhagyhatta mind a pajzsmirigy, mind a cukoranyagcserére kapott gyógyszereit.

 

A petefészek cisztái felszívódtak, és néhány hónappal később mindenki meglepetésére egészséges terhességet állapítottak meg.


A baba megszületett, most 6 éves, egészséges…


Ez a meglehetősen rémes, de átlagos történet most Happy enddel végződött! Ha Rita, illetve a szülei mindezt előre látják, biztosan kihagyják ezt a 11 év vargabetűt az életükből. Sajnos ide is vezethet egy rejtett élelmiszer érzékenység, ha nem vesszük komolyan.

 

"Élelmiszer érzékenység bárkinél, bármikor"

 

című blogomban részletesen átnézzük az élelmiszerek bontási zavarával kapcsolatos ismereteket. Mi a különbség az allergia és az intolarencia közütt. Hol vagy Te a skálán? Tovább a blogra>>

 


Ha időben szeretnéd a lappangó tüneteket elcsípni, érdemes kitölteni hormontesztjeimet. Kérd a részletes értékelést!

 

Tesztek



Elemezzük röviden Rita esetét!

 

Mitől emelkedett meg ennyire az inzulinszint a vérben, és mi köze lehet ennek az élelmiszer érzékenységhez?

 

Amikor a 17 éves Ritának megjelentek a pattanásai, elkezdett hullani a haja és görcsös lett a menstruációja, az már komoly jelzés volt arra, hogy valami nem OK. Nála, a háttérben, ételérzékenység okozta a rejtett bélgyulladást és a felszívódási zavart.

 

Az élelmiszer érzékenység a bélnyálkahártyáján folyamatosan gyulladásokat generált, ami a vércukorszintjét állandó ingadozásban tartotta. Ezzel már meg is ágyazott az inzulin rezisztenciának, ami hozta magával a cisztákat, a pajzsmirigy alul működést, az alvás-zavarokat, hízékonyságot, fáradékonyságot, meddőséget stb.  

 

Ennyi volt mára a tanmese, aki nem hiszi járjon utána...

 


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2022.11.18

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: bélflóra, élemiszer érzékenység, hormonzavar

 


 

Kapcsolódó cikkek

-