Tippek a kalóriszámolgatás helyett

Kalória számolgatás helyett


A környezetemben élő fiatalok, középkorúak közül sokan járnak edző terembe. Jóga órákra, átmozgató, zsírégető, alakformáló vagy gerinctornára. Van, aki azért, mert egész nap ül, stresszel és jólesik egy kicsit lelazítani, vannak, akik az alakjukat szeretnék megtartani, és vannak, akik fogyni szeretnének.

 

Az öltözőkben pedig, ahogy az szokott lenni, elkezdődik a beszélgetés: De jól nézel ki! Mennyit fogytál! Hogy sikerült ennyit fogyni? Milyen diétát tartasz? Szedsz valamit?


Történetek, tanácsok, ötletek röpködnek. Sok esetben ott kapod a konkrét szigorú diétás tanácsokat is az edzőtől, vagy a „tapasztaltabb” edzőtárstól. Ezek jellemzően komoly kalóriás megszorításokról, vagy szénhidrát számolásokról szólnak. 


Az alapvető tétel: amennyi kalóriát beviszel, azt el is kell égetni, hogy a képlet 0-ra jöjjön ki. Így biztosan nem fogsz hízni.

 

Ha szigorúan vesszük, a matek valóban így jön ki, de ezzel a számolással van egy kis bökkenő. Nevezetesen, hogy nem veszi figyelembe, hogy az emberek különféle képen dolgozzák fel az élelmiszereket. Bármilyen hihetetlen, de az emberek más és más mennyiségű energiát hasznosítanak ugyanabból az ételből.


Ez meg hogy lehetséges?

 

Nem mindegy, hogy milyen az ember egészségi állapota, milyen a bélbaktériumainak az összetétele, hogyan változtatják meg egyes ételek a vércukorszintjét, hogyan termelődnek az emésztőenzimjei, milyen a testizom, víz és a zsírtömege és még hosszan lehetne sorolni...

 

Épp emiatt fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről a megfoghatatlan kalória számolgatásról, mert azt látom, hogy sok esetben öngólt rúgunk. Nem is kicsit.


Az már jó ideje bebizonyosodott, hogy a nagyon szigorú kalória csökkentéssel nem, hogy fogyni nem lehet, de még számos egyéb problémát, betegséget is megcsinálunk magunknak. Ezek után tegyük tisztába

 

Mi is az a sokat emlegetett kalória?

 

A kalória egy mértékegység, ami megmutatja, hogy az adott étel, amit egy vízfürdőbe tett edényben tökéletesen elégetünk, hány fokkal emeli meg 1 g tömegű víz hőmérsékletét. Tehát a kalória a termelt hőmennyiséget méri. 

 

Nem veszi figyelembe, hogy az adott étel milyen gyorsan bomlik le a tápcsatornában, milyen gyorsan szívódik fel, vagy, hogy milyen hatása van a vércukor, vagy az inzulinszintre.

 

Gondoljunk csak bele! 100 kalória glükóz, 100 kalória zsír, 100 kalória fehérje vagy 100 kalória fruktóz, bár ugyan annyi hőt bocsájt ki, mégis teljesen másként hatnak a szervezetünkre. Nem véletlen, hisz teljesen más típusú molekulákból állnak. A számolásnál mégis egy kalap alá vesszük őket!

 

Ráadásul a kalória megkötéses diétáknál gyakran hihetetlen túlkapásokba futok. Találkoztam már olyan lánnyal, akinek az edzője a fogyás érdekében napi 1.200-1.400 kalória/napra korlátozta a napi tápanyag bevitelt. Mondanom sem kell, hogy egy grammot sem sikerült fogynia, de tönkre tette az egészségét!

 

Az 1.200 kalória étrend megfelel egy nagyon szigorúan zöldség alapú étkezésnek, amibe még belefér minimális pékárú, vagy egy pici keményítő tartalmú köret és talán egy szelet nagyon sovány hús. De pl. biztosan hiányzik belőle a zsiradék.

 

A zsiradék, nélkülözhetetlen a hormonok előállításához, a vitaminok felszívódásához vagy az idegsejtek működéséhez. A zsiradék bár a vércukorszintet nem igazán emeli meg, de több mint 2-szer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát vagy a fehérje, így tiltó listára került. 

 

A szigorú, koplalós diéta nem hozza meg a várt fogyást!

 

Hogy miért?

Mert ez a rendkívül kevés kalória épp csak arra elegendő, hogy az életfontosságú szerveket ellássa energiával. Emiatt a szervezet behúzza a féket és elkezd tartalékolni. Éhezik, és ez bizony komoly stressz a sejtek számára.


A stressz egyrészt megemeli a vér cukor- és inzulinszintjét, ami pedig gátolja a zsírraktárak kiürülését, másrészt ez a minimális kalóriabevitel arra készteti a szervezetet, hogy blokkolja a pajzsmirigy és a női hormonok működését. Ez szintén nem engedi a fogyást.

 

Harmadrészt a kevés kalóriabevitel miatt a bélnyálkahártyán éldegélő bélbaktériumok éhezni fognak, ami miatt az egész emésztési folyamat romlik.

 

És itt indulsz el a lejtőn... 

 

Nem termelődik elegendő emésztőenzim, sorra jelennek meg az ételekkel szembeni érzékenységek, ráadásul a bélrendszer fogékonyabb lesz a kórokozó bélbaktériumok megtelepedésére, és így a bélgyulladásokra is.


Jónéhány hölgy járt nálam, akinek az emésztési, vagy hormon problémája pont egy ilyen drasztikus fogyókúra után kezdődött. Szerintem nem éri meg az ilyen túlkapás!

 

Mit tehetsz a szigorú kalória megszorítások helyett?


Össze kell állítani olyan személyre szabott táplálkozást, amiben minden benne van, amire a szervezetnek szüksége van (zsír, só, fehérje, rost, vitamin és ásványi anyagok), de nincsenek olyan ételek, amik megemelik a vércukorszintedet.


Nem csak a habos sütiket, vagy cukros üdítőket kell elkerülni, hanem azokat a bélirritációt okozó ételeket is, amik észrevétlenül megemeli a vércukorszintet. Van, akinél a tej, van, akinél a liszt, a szója, a mogyoró, vagy a rizs. Ezeket az ételféléket érdemes megtalálni és kiiktatni az étrendből.

 

3 egyszerű tipp a fogyáshoz

 

Tipp 1. Fogyassz rostokat! (éjjel, nappal)

 

Tudom, hogy sokan ódzkodnak a zöldségektől. Pedig lassítják a szénhidrátok felszívódását, csökkentik a vércukor választ, javítják a koleszterin és triglicerid szintünket. Eltelítenek és csökkentik az éhség érzést. Ráadásul kiváló táptalajt biztosítanak a „fogyasztó” baktériumaink számára.

 

Tipp 2. Fogyassz megfelelő mennyiségű és minőségű zsírt!


Igen, ez ellent mond minden eddigi fogyókúrás elvnek! De, mint mondtam, szükségünk van a zsiradékokra, a zsírsavakra.

 

Természetesen a jó minőségű zsiradékról beszélek! Olyan, mint a vaj, a kókuszzsír, az olíva, vagy más hidegen sajtolt olaj, de akár a szabadon tartott (nem kukoricán nevelt) kacsa vagy libazsír, vagy a zsíros halakban lévő zsiradék.


Szükségünk van rájuk a zsíroldékony vitaminjaink felszívódásához, az idegrendszer és a hormonháztartás működéséhez, és ráadásul sokkal jobb energiaforrások, mint a cukor.

 

Tipp 3. Figyelj az ételek sorrendjére!


Furcsának tűnhet, de ha először zöldségekkel, (zöldséglevessel, zöld előétellel) kezded az étkezést és csak a legvégén eszel magasabb szénhidrát tartalmú ételt, akkor sokkal kevésbé emelkedik meg a vércukorszinted, ami már önmagában is segít a testsúly csökkentésben!

 

Túl az étkezésen!

 

    • Csökkentsd a stresszterhelést és a szervezetben zajló gyulladásokat! 
    • A mozgás fontosságát úgy gondolom nem kell külön ecsetelnem.
    • Figyelj oda a minőségi alvásra!

 

 

Kérj segítséget!

 

Ha mindezekhez külső segítségre van szükséged, akkor érdemes megkeresned. A komplex műszeres állapotfelmérés és életmódtanácsadás alkalmával minden szerved működését feltérképezzük, és diétás tanácsokkal is ellátlak.

 

Állapotfelmérés infók

 

 

Facebook csoportomban sok hasonló egészségünket mélyen érintő témakőr szerepel. Ha van benned elszántság és kezedbe vennéd egészséged irányítását, van lehetőséged csatlakozni. 

 

Live előadásaimban tematikusan haladunk az egészség/betegség útvesztőiben, ahol több ezer esetem tanulságait osztom meg veled. Az előadás alatt a témához kapcsolódó kérdésekre is szívesen válaszolok.

 

Nem érdemes várnod! A megelőzés, ha nem is mindig kényelmes, sokkal kevesebb kockázattal jár! 

 

Csatlakozom 


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2023.09.16 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: a

 


 

Kapcsolódó cikkek

-