Túl az iskolakezdésen. Maradt még aggódni való...

Minden évben külön gondot jelent a füzetek, tankönyvek tisztasági csomagok, uzsonnás táskák, tornacuccok beszerzése. Az idén még ki kellett mindezt egészíteni egy extra „fertőtlenítős” csomaggal is.

 

De ez most nem ám csak egy újabb szütyő, amire figyelhetünk. 


Egy teljesen más életminőség vár a gyerekre (is).

 

Az eddigi szokások, a „kérsz egy harit?”, vagy had igyak az üvegedből... már a múlté.
Meg kell szokniuk, hogy csak egyedül mehetnek WC-re, nem csoportosulhatnak a folyosón, sőt, hallottam olyan iskoláról is, ahol még azt is megszabályozták, hogy hány gyermek várhat a buszmegállóban egyszerre, az egyébként 20 percenként járó buszra.

Nekünk felnőtteknek ez csak egy szabály az ezer közül, de vajon ők mit gondolhatnak erről a szigorúságról?


Bár komoly védelmi intézkedéseket teszünk, szinte elkerülhetetlen, hogy az iskola, óvoda elkezdődése után a gyerkőcök már néhány héten belül hazahozzák az első köhögős, taknyoskodós betegséget.

Nem feltétlenül a COVID-ra gondolok. Azért még maradtak más betegségeink is, bár lassan "elfelejtjük" őket.


Ott vannak a rhinovírusok, adenovirusok, enterovirusok, RS vírusok. Ez eddig minden évben így volt.

 
Most annyival más a helyzet, hogy a gyermekek már több mint fél éve nem voltak közösségben, így jóval fogékonyabbakká vállnak az osztálytársak torkában jelen lévő bármilyen mikrobával szemben.

Ezt a fogékonyságot csak fokozza az évkezdéssel járó stressz, plusz a belőlünk, felnőttekből áradó félelem, bizonytalanság és feszültség. Ezek a negatív hatások bizony szintén gyengítik a gyerekek immunrendszerét.

 

Nézzük mi mindent tehetünk házilag

azért, hogy erősítsük a gyerekeket, és ezzel meggátoljuk, hogy végig fertőzzék a családot?
 

    • Legelőször is, amíg csak lehet vigyük, küldjük őket a friss levegőre szaladgálni, játszani, mozogni. Menjenek a napra, hogy minél jobban fel tudják tölteni a kis szervezetüket D vitaminnal, a mozgással pedig serkentik az immunsejtjeik működését.
      Ez az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb immunerősítő módszer, a felnőtteknek is!!
       
    • Szerezzünk be C vitamint 500 mg-os dózisban. Kortól függően 2-3x 500 mg mennyiséget adjunk. A C vitamin gyorsan kiürül, így érdemes többször kisebb mennyiséget bejuttatni.

    • Itassunk bodzateát, bodza szörpöt. A bodza erőteljes immunstimuláns, baktérium- és vírusellenes hatása régóta ismert. Kutatások igazolják, hogy blokkolja a vírusok szaporodását.

    • Bevethetünk mézet. Finom és tele van az immunrendszer működéséhez szükséges aminosavakkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagyobb gyermekeknek adhatunk propoliszos mézet is. Proplisz mindig jó, ha van otthon.

      Készíthetünk a mézből szuperhatékony immunerősítőt, ha belereszelünk gyömbért és azt keverjük a gyermek teájában, vagy napi 1-1 mokkáskanállal megkínáljuk őket ebből a gyömbéres keverékből.

    • Adhatunk Echinacea cseppeket. Ezt az immunerősítőt úgy érdemes szedni, hogy 1 hét szedés után 1 hét pihenő, majd ismét lehet szedni. Pontos adagolást a termékeken feltüntetik.

    • Mivel nap mint nap szembesülök azzal, hogy a gyermekeknek-felnőtteknek egyaránt milyen gyalázatos az emésztése, javaslom, hogy kezdjük el a probiotikum szedését. Jó tudni, hogy az immunrendszerünk működése nagyon nagy százalékban a belekben élő jótékony baktériumaink minőségétől, mennyiségétől függ.

      Ha nem szeretnénk probiotikumot adni a gyermekeinknek kiválthatjuk, ha naponta adunk az ebédjéhez kovászos uborkát, vagy savanyú káposztát. Gazdag pro-, és prebiotikum forrás! Lehet ezeket akár uzsonna mellé is adni.

    • A gyermekek immunrendszerét is megviseli a stressz és az alváshiány.
      Ezért szoktam javasolni, hogy figyeljük meg, tud e megfelelő mennyiségben és minőségben aludni. Ha azt érzékeljük, hogy fáradtan ébred, nem tudja kipihenni magát, akkor érdemes a szobájában párologtatni jó minőségű nyugtató hatású pl.levendula illóolajat, vagy javaslom a TerraEssencia aromaterápiás termékcsalád Ringató termékét, ami talpra, mellkasra kenve segíti a pihentető alvást és ezzel az immunrendszer erősítését is.

    • Keveset beszélünk róla, de nagyon fontosnak tartom, hogy szorítsuk a minimumra a nasik és az édességek fogyasztását. Sajnos az időről időre megemelkedett vércukorszint a gyermekeknél is fokozott fertőzéshajlamot idéz elő. Korábban írtam a gyermekkori inzulinrezisztenciáról. Talán ide érdemes meghivatkozni. Itt éred el>>

    • Az óvodás csoportban, tanteremben most egészen biztos, hogy komoly hangsúlyt fektetnek a pedagógusok a szellőztetésre. Azonban amint megérkezik a hűvös, nyírkos idő, már nem lesz túl népszerű a szellőztetés. Akkor érdemes bevetni ezekben a helységekben légtér fertőtlenítésre az illóolajokat.

      Citrom, narancs, mandarin kellemes illatú, erős fertőtlenítő hatású illóolajok. Eukaliptusz, fenyő fás illata segít a légúti betegségek megelőzésében és kezelésében. Levendula segíti a légtér fertőtlenítés mellett az ovisok délutáni alvását is.

      Ezeket az illóolajokat otthon a lakásban is érdemes használni, főleg, ha több generáció lakik együtt. A légtér fertőtlenítő hatása mellett az illóolajok a légzőrendszerünkön keresztül a szervezetbe jutva képesek stimulálni az immunsejtjeinket és felkészíteni az esetleges fertőzésre.

 

Illóolajokról bővebben>>

 

FONTOS


Ha mégis valami kósza torokfájásos, lázas kórság érné él a gyermekedet, ne felejtsd el!


Most NE az ibuprofen tartalmú készítményeket add lázcsillapítóként! Ezek a tavaszi COVID betegségeknél a fiatalokban is felerősítették a tüneteket és komoly mellékhatásokat okoztak!
Erről a Covid-19 fiatal áldozati című blogomban írtam.

 

Amit kerüljünk:

Advil, Algoflex, Ibuproren, Nurophen, Rapidophen, Rhinatiol, Seractil

 

amit helyettük érdemes alkalmazni:

Panadol, Algopirin, Rubophen, Saridol, Coldrex

 

Manapság rengeteget beszélünk az immunrendszerről, de vajon tudod-e mi a csuda az, és hogyan véd bennünket? Ha szeretnéd, érhetően elmagyarázom egy korábbi blogomban. Itt éred el>>


Szerző

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2020.09.30

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: immunvédekezés

 


 

Kapcsolódó cikkek

-