Úgy hívják Candida

hasfajas1_169x113.jpgTipikus eset a Candida gombával


Körülbelül másfél évvel ezelőtt kétségbeesve keresett meg egy kedves ismerősöm. Elpanaszolta, hogy évek óta szenved a bélgörcsök, és az állandó puffadás miatt.

 

Tünetei refluxszal kezdődtek, amire savlekötő tablettákat szed. Ennek ellenére fájdalmai már annyira felerősödtek, hogy alig tud a munkájára figyelni. Volt gasztrológián, ahol azt mondták neki, hogy semmi kóros eltérést nem találnak. A felállított diagnózisban az Irritábilis bélszindróma szerepelt, amit a mindennapos stressz okoz.


A panaszai azonban annyira erősek lettek, hogy attól tartott, valami komolyabb betegség áll a tünetek hátterében. Megbeszéltük, hogy mindenképp próbáljon meg hasi ultrahangra, CT – re, és béltükrözésre beutalót kérni, hogy kizárjuk a daganat, vagy más szöveti elváltozás jelenlétét. Ez meg is történt. Minden lelete negatív lett. De akkor mi okozhatja a panaszokat? 

Kikérdezés és állapotfelmérés után úgy tűnt, megtaláltuk a probléma valódi okát. Ez a Candida albicans egysejtű gomba.

Mondtam, hogy a jó hír az, ezzel a bélrendszerben elszaporodó mikrobával kapcsolatban, hogy szépen vissza tudjuk szorítani, és teljesen meg tudjuk szüntetni a tüneteket. A rossz hír az, hogy ez több hónapig tart és komoly fegyelmet igényel tőle. A legnagyobb szívfájdalma az volt, hogy le kellett mondania az édességek nassolásáról.

 

Nem ment egyszerűen. Sajnos, csak többszöri nekifutásra sikerült a diétát komolyan vennie, de ma már hála a béltisztításnak és ismerősöm kitartásának, megszűntek a puffadásai, görcsei, és még a savlekötő tablettákat is letehette.

 

De beszéljünk egy kicsit erről a kellemetlenkedő élősködőről!

 


candida gombatelep2_190x130.jpgA Candida albicans nevű sarjadzó gomba a legtöbb ember bélrendszerében előforduló emésztést segítő gomba. Szerepet játszik a cukoranyagcsere szabályzásában, és a szervezetben felszaporodott nehézfémek kiürítésében. 


Komoly problémákat a gomba túlszaporodása okozhat.

A Candida túlszaporodása olyan összetett tüneteket produkál, hogy  sokszor fel sem merül az emésztőrendszer érintettsége a háttérben.


Milyen tüneteknél gondoljunk a CANDIDÁRA?

 

  • candidas panaszok3.jpgfáradékonyság, alvászavarok, kimerültség
  • feledékenység, szétszórtság, koncentráció-képesség csökkenése /fiatalkorban is/, depresszió
  • fejfájás, migrén, ingerlékenység
  • gyomorégés, has puffadás, gázképződés, hasmenés vagy székrekedés
  • éhség esetén jelentkező /esetleg remegéssel járó/ rosszullét
  • vastagbélgyulladás /szervi elváltozás nélkül/
  • Visszatérő női fertőzések: folyás, égő, viszkető érzés
  • méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészek-ciszták vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás, meddőség, menstruációs zavarok
  • férfiaknál makacs prosztatagyulladás
  • gyakori felfázás, hólyaghurut
  • látásromlás: kettős látás, homályos látás, szikrázó látás stb
  • ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, 
  • allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység tartós hőemelkedés
  • bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető, égő bőrfelületek, ekcéma, hajhullás
  • testsúly csökkenés vagy elhízás
  • gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfülgyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság stb.


Amennyiben a felsorolt tünetek miatt végzett vizsgálatok nem támasztanak alá semmilyen szervi elváltozást, akkor gondolni kell a Candida albicans gomba által okozott megbomlott egyensúlyra.

 

Hogyan szaporodhatnak túl ezek a gombasejtek?

A gombasejtek szaporodását a bélrendszerben található emésztést segítő baktérium törzsek általában az ellenőrzésük alatt tartják. Mégis, hogyan lehetséges, hogy a gombasejtek a szervezetben túlzottan elszaporodva a fent említett tüneteket kiváltják?

 

Ennek több oka lehetséges…

 

  • gyakori antibiotikum kezelés következtében a normál bélbaktériumok sérülnek
  • különféle hormonkészítmények, fogamzásgátlók, és szteroid tartalmú gyógyszerek szedése felborítja a hormonháztartást, ami többek között felelős az emésztőrendszer egészségéért is
  • cukorbetegség
  • legyengült immunrendszer
  • ételekkel szembeni érzékenység /lisztérzékenység, tejfehérje érzékenység stb./ aminek következtében a bél nyálkahártyáján gyulladás alakul ki, és károsodik a bélflóra
  • stressz
  • Túlzott édességfogyasztás


A Candida gombák a szervezetben elszaporodva a szervezetet több fronton veszik célba. Tüneteket okozhatnak többek közt a húgy- ivarszervek területén, a légutakban, bőrön, gyomor- bélrendszerben stb. Így az ellene vívott harcnak szintén többszintűnek kell lenni, hogy sikeres legyen.

 

candida dieta4_228x128.jpg

  • Az első, egyik legfontosabb alapelv, hogy a gombasejtek életműködéséhez, szaporodásához elengedhetetlenül szükséges egyszerű szénhidrátok mennyiségét minimálisra kell szorítani.
    Ezt diétával tudjuk elérni. EkkorÍgy mintegy kiéheztetjük a gomba sejteket, és lassítjuk a gomba szaporodásának ütemét.
    Ez a diéta nagyon szigorú, hiszen az étrendből teljesen ki kell zárni a gyorsan bomló szénhidrátokat. Ide soroljuk a finomított fehér és barna cukrot, a mézet, a finomított fehér lisztet, fehér rizst, csokoládékat, édességeket, nasikat, de még a gyümölcs aszalványokat, lekvárokat is a magas gyümölcscukor tartalmuk miatt.
  • A második vonal a normál bélflóra visszatelepítése. Ennek a folyamatnak a vastagbélbolyhokban pangó salakanyag maradványok kiürítésével kell kezdődnie. Ehhez a Chorella és a Spirulina algát tartalmazó kapszulák, porok, illetve Inulin fogyasztását ajánlom. Emellett el kell kezdeni a természetes bélflóra visszaalakítását, be kell juttatnia bélflóra egyensúlyát biztosító tejsavbontó baktériumokat a bélbe /Protexin, Paraprotex, Probin7, Probiosan, NICS, PB Assist stb./
  • A harmadik nagyon fontos teendő az Immunitás megerősítése. Megfelelő esszenciális zsírsavak, C-, A-, és E vitamin, nyomelemek /cink, szelén, mangán/ bevitele. Ezek elsősorban jó minőségű, nem penészes vagy avas olajos magvak, illetve hidegen sajtolt növényi olajok, zöldségek segítségével, vagy különféle táplálék kiegészítőkkel történhet. Emellett fontos a rendszeres mozgás, a megfelelő pihenés, és a szabadban való időtöltés is.
  • A negyedik eleme a Candida ellen vívott harcnak a célzatos gombapusztítás lehetőleg természetes gombaölő szerekkel.
    Ilyen például a fokhagyma /nyers formában apró darabokra vágva és lenyelve étkezés közben vagy utána fogyasszuk. Ha szétkaparjuk, vagy szétnyomjuk, a fokhagyma gombaölő hatóanyagai nem jutnak el a megfelelő bélszakaszig, így nem tudja célzottan kifejteni a hatását./
    Aloé, Citrusmag- (grapefruit mag) kivonatok, oregáno, szegfűszeg, fahéj, rozmaring, kakukkfű, torma, gyömbér, vagy terápiás minősítésű illóolajok közül néhány.

 

A gombasejtek pusztulásához és kiürüléséhez, valamint a normál bélflóra visszatelepítéséhez azonban időre van szükség. Mivel a hölgyek sokkal érzékenyebbek és fogékonyabbak a Candida túlszaporodására, a szükséges diéta ideje esetükben három-hat hónap is lehet, míg a férfiak sokszor megússzák egy-két hónappal.
De ne ijedj meg! A diéta az első két-három hét után kicsit lazul. Csupán néhány élelmiszert kell megvonnod magadtól. Azonban már az első néhány hét is /nem is beszélve arról, ha valóban több hónapig tartod a diétát/ tökéletesen alkalmas arra, hogy rendbe tedd emésztésed, helyrehozd anyagcseréd, és jó néhány akár több tíz kilótól is megszabadulj.


Amit mindenképp tudnod kell

 

A kezelés első időszakában intenzív tünetek léphetnek fel, amik váratlanul érik a betegeket. Ezek a tünetek mind lelki, mind fiziológiai tünetek lehetnek. Jelentkezhet belső feszültség, düh felerősödése, hangulati ingadozás, depresszió.

 

A fiziológiás tünetek közül fontos megemlíteni a bélrendszeri gázképződés és az allergiás tünetek átmeneti fokozódását, vércukorszint csökkenését. Gyakoribbá válhat a megfázás, fejfájás, a hasmenés illetve székrekedés, hányinger, álmatlanság. Ezek a tünetek nem mindenkinél és nem egyszerre jelennek meg, és általában nem tartanak tovább 1- 1,5 hétnél. 


A panaszokat az okozza, hogy az élesztőgombák nagy tömegének gyors pusztulása során mérgező anyagok szabadulnak fel. Ezeket, a mérgező anyagokat azonban a szervezet gyorsan kiválasztja és kiüríti. A tünetcsoport megjelenését a candidiázis gyógyulásának legfontosabb jeleként tartják számon.

Ebben az időszakban mindenképp könnyű, zsiradékban és fehérjében szegényebb főként növényi ételek fogyasztása javasolt. Emellett fontos odafigyelni a folyadékbevitelre, hiszen a szervezet a vizelettel és a széklettel tudja kiüríteni a felszabadult méreganyagot! A felerősödött tünetek idején nagyobb mennyiségű C-vitamin és B vitamin komplex, valamint Ca és Mg bevitel javasolt.

candida dieta5_310x180.jpg

 

 

A Candida gomba túlzott jelenlétének kiderítésére a komplex állapotfelmérést ajánlom.

 

Érdekel a vizsgálat

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: fáradékonyság , gyomorégés, hasi görcs, puffadás

 


 

Kapcsolódó cikkek

-