Esetek

 

Talán abban rejlik a holisztikus szemlélet erőssége a rutinokon alapuló gyógyítással szemben, hogy nem lehet egy kalap alá venni a problémákat. Minden eset szükségszerűen más, mert mindegyik függ az egyén környezetétől, érzéseitől, életvitelétől.

 

A felmérés során minden körülményt érdemes számba venni. 

Nem időhúzás tehát az állapotfelmérést megelőző beszélgetés, hisz rámutathat az igazi okokra. 

 

Mindemellett tanulságos lehet egy-egy extra, vagy sokunkat érintő tipikus esettel megismerkedni. Ezekből gyűjtöttem össze néhányat, melyet, természetesen név nélkül, szeretnék megosztani.

 

Candida

40 év körüli hölgy keresett meg panaszaival. Kb. 5 éve kezdte el tapasztalni a puffadást az indokolatlan kimerültséget és a koncentrációs zavart.

Munkáját alig tudja ettől ellátni ráadásul reggel nem bír felébredni és „magához térni”, ezért rendszeresen elkésik a munkahelyéről. 1-2 éve az arcon megjelentek kisebb aknék. Néhány hónapja tapasztal vizelettartási zavart és erős édesség iránti vágyat.

 

Elmondása szerint a puffadásos panaszok kialakulása előtt volt egy komolyabb görcsökkel, hasmenéssel és hányással járó rosszulléte, aminek kapcsán sokat fogyott. Erre gyógyszert kapott. A panaszaival volt orvosnál. Vérképében a gyulladásos faktorok magasabb értéket mutattak. Urológián kapott antibiotikumot, ami átmenetileg csökkentette a vizelettartási zavart, de azóta ismét kiújult. 

 

Az anamnézis és az állapotfelmérés során Candida gomba túlszaporodását valószínűsítettük. Ez kialakíthatta mind az emésztési panaszokat, a húgyúti zavarokat és a krónikus fáradtságot is.

 

A diéta tartása, a bélrendszer tisztítása, a bélflóra visszatelepítése után 3 hónap múlva a puffadás minimálisra csökkent, az ólmos fáradtság elmúlt, napközben több energiája van, oda tud figyelni a munkájára. Frissen ébred, bár még sokat alszik. Vizelet tartási zavarai jelentősen javultak. Az intim tornát azóta is folytatja.

Fogászati góc és koleszterin

51 éves hölgy keresett meg panaszaival.

Labor leleteiben magas összkoleszterin és LDL koleszterin értékek voltak, emellett nagyon sok baktériumot találtak a vizeletben. Más gyulladásra utaló jel nem volt a vérképben.  

 

Az állapotfelmérés során egy komolyabb szájüregi gócot valószínűsítettem, amire rákérdezve a hölgy el is mondta, hogy már legalább 5 éve jár fogorvoshoz egy vissza-visza térő fájdalommal.

A fogorvos többször megfúrta és gyökérkezelte már a problémás fogat, de nem tudtak a gyulladás végére járni. Nem találják a panasz okát, de ő mégsem tud rendesen rágni a kérdéses fogán. Folyamatosan érzi a kellemetlenséget.

 

A szájüreg mellett, baktériumot feltételeztem a nyaki és az álkapocshoz tartozó nyirokterületeken is.

 

A szájüregben megbúvó kórokozók a nyirok és a vér útján elkerülnek a húgyutakba, ahol másodlagos gyulladásokat alakítanak ki. Így juthattak be a baktériumok a szájüregből a vizeletbe.

 

Azonban ezek a baktériumok és az általuk termelt anyagcseretermékek (toxinok) a véráramba kerülve, az erek falában, valószínűleg mikrogyulladásokat alakítottak ki. Ezeknek a gyulladásoknak a gyógyítására termelődik a nagy mennyiségű koleszterin. Azért érkezik az erekbe, hogy a hibás érszakaszt megjavítsa. Ezt mutatta a vérkép is.


Ahhoz, hogy a koleszterinszintet rendezzük, mindenképp meg kell szüntetni a fogászati gócot és támogatni kell az erek falának a gyulladáscsökkentését. Ehhez illóolaj készítményeket, egészséges zsírsavakat és antioxidánsokat vetettünk be.

Fogyás

20 éves hölgy keresett meg komoly túlsúllyal, emésztési zavarokkal és petefészek cisztákkal. Elmondása szerint már évek óta szenved a laktóz-érzékenység miatt, emellett a lisztes ételek fogyasztása után is puffadásokat tapasztal. A menstruációja néhány hónapja teljesen felborult. Volt, amikor 2-3 hónapig is kimaradt a vérzése. Amikor menstruált, az inkább csak maszatolás volt. Nőgyógyászati vizsgálaton cisztákat találtak petefészekben. Alvászavara van, emiatt állandó fáradékonysággal kűzd.

 

Az állapotfelmérés során a bélben Candida gomba túlszaporodást, béldisbiosist, valamint tejfehérje, tejcukor és glutén bontási zavart találtam. A javaslataimat ennek megfelelően adtam, de sajnos nem tartotta meg a megbeszélteket.


9 hónap múlva keresett meg ismét, mert már nagyon komoly alhasi fájdalmai voltak, gyakori nyákos és véres hasmenéssel. Nagyon meg volt ijedve. Az eltelt 9 hónap alatt majdnem 20 kg-ot hízott az amúgy is jelentős túlsúlyra.

Orvosi vizsgálatokon erős vastagbél gyulladást, húgyúti és nőgyógyászati gyulladásokat találtak, amire erős antibiotikumokat kapott, amik sajnos nem segítettek a tünetein. A nőgyógyászati panaszai változatlanul jelen voltak és továbbra sem tudott aludni.

 

A második állapotfelmérésen megerősítettük az élelmiszer bontási zavarokat, a Candida gomba és a kórokozó bélflóra túlszaporodását. Ezt tetézte az enzimhiány és az inzulinrezisztencia kialakulása is valószínűsíthetővé vált.

Most már tartotta a javasolt diétát, emellett az enzimpótláshoz, cukoranyagcsere javításához, a béltisztításhoz és a bélflóra pótlásához ajánlott termékeket is elkezdte szedni. És persze a testsúlyának megfelelő testmozgást (intenzív sétát) is beiktatta a napirendjébe.

 

Az eredmény az lett, hogy 3 hónap elteltével 18 kg-ot sikerült a súlyából lefaragni.
Mentálisan nagyon jól érzi magát, a fáradékonyságát elfújták, tud aludni, az emésztési panaszai elmúltak és rendszeresen menstruál. Még görcsei vannak, de már normalizálódott a vérzése is. A kúra még folytatódik. De a kitartás már most is szépen meghozta az eredményét.

Gluténérzékenység 1.

22 éves lány keresett meg azzal a panasszal, hogy 13 éves kora óta komoly menstruációs cikluszavara van. Néha hónapokra kimarad, néha egyfolytában 2-3 hónapig is vérzik. Nőgyógyász, és belgyógyász is vizsgálta.
Vérképében a vasszint állandóan 1-2 körüli értéken táncol. A vaspótlás csak vénásan tud segíteni. A menstruációs zavaraira kapott fogamzásgátló készítményt, de nem tudja szedni, mert állandóan rosszul van tőle.
Migrénes fejfájások gyötrik és az emésztése sem jó. A lisztes, édes dolgoktól felpuffad. Ráadásul, amióta cukrászként dolgozik az orr nyálkahártyája is állandóan megduzzad. Emiatt már nem érzi rendesen a szagokat sem.
Endokrinológián pajzsmirigy autoimmun gyulladást találtak, amire a szokásos hormonpótlást javasolták. Ezt már szedi lassan 1 éve, de érdemben nem tapasztal változást. 

Az állapotfelmérés során glutén, és tejérzékenységet valószínűsítettünk, ami a felszívódási zavarokat és a hormonális egyensúlyzavar kialakulásáért is felelhet. A diétát elkezdte, de nehezen tudja tartani a munkája miatt.

Amíg szigorúan tartotta a diétát, sokat javult az állapota. Elmaradt a migrénje, javultak a bélpanaszai és a szaglása is.
Menstruációs cikluszavar rendezéséhez javasolt természetes készítmények jelentősen csökkentették a panaszokat.
Sajnos az állapotjavuláson felbuzdulva a diétán lazított fél év után. Ennek köszönhetően a panaszai kiújultak.

Gluténérzékenység 2.

35 éves hölgy jelentkezett panaszaival.  Tizenéves korától vérszegénységet diagnosztizáltak nála. Gyermekkorától jelentkeztek gyakori ájulások. Fejfájást csak ritkán tapasztal.

 

Kb. 2 éve alakult ki először szédüléses roham, ami kb. 3 napig tartott. Ezt nyugalmi állapotban is érezte. Erre kapott gyógyszert, ami rendezte az állapotát. Ez kb. 1 évvel később megismétlődött. A rohamok hirtelen, minden előzmény nélkül kezdődtek. Vizsgálták CT-vel, ami negatív eredményt mutatott. Középfül eredetűnek tarották.
Fül és mandulagyulladása nem volt.

 

Kb. Másfél hónapja alvási zavarok léptek fel, ami 1 hónapig tartott, enyhe altatót szed rá, hogy kipihenje magát.

Sokszor berepedezik a száj környéke. Hajhullás változó intenzitással jelentkezik. Széklet naponta 2 alkalommal. Általában lágy, Időnként nyálkás. Az elmúlt 2 évben 5-6 kilót fogyott indokolatlanul.

 

Az állapotfelmérés során a panaszok okaként a gluténérzékenységet találtuk. Ezt laboratóriumi vérteszttel is igazolták.


A bélhám regenerálása, bélflóra visszatelepítése és a nyomelemek pótlása sikeresen rendezte a vérszegénységet és az emiatt kialakult rosszulléteket. A hölgy közérzete javult, elmaradtak a szédüléses rohamok, rendeződött a testsúly, és az áhított második terhességéből megszületett a baba is.  

Mandula problémák

24 éves hölgy keresett meg először deréki szakaszon és alhasban kialakuló fájdalommal, később pedig könyököt és csuklót érintő ízületi gyulladással. 

 

Az állapotfelmérések során mind a két esetben a mandulákban komoly bakteriális terheltség okozta gyulladást feltételeztem, ami másodlagos gyulladást alakított ki a húgyutak, és az ízületek területén.


Mindkét esetben tovább irányítottam a hölgyet orr-fül-gége szakorvoshoz, aki nem igazolta a feltevésemet. Így első esetben elkezdtük a húgyúti területeket rendezni. Ehhez antibakteriális, és vizelethajtó hatású aromaterápiás készítményeket és nyiroktisztító készítményeket, ülőfürdőt vetettünk be, ami a deréki panaszokat teljes mértékben megszüntette.


Azonban fél év múlva megjelent az ízületi gyulladás. A gyulladás kezeléshez az alternatív lehetőségek (akupresszúra, moxaterápia, aromaterápia, iontoforézis, lökéshullámterápia) mellett a reumatológiai injekció kúra is járult. Ennek ellenére a panaszok makacsul megmaradtak.

 

További állapotfelmérés alapján ismét javasoltam az orr-fül-gégész szakorvosi vizsgálatot. Többszöri szakorvosi vizsgálat során a mandula mögött betokosodott tályogot találtak, és javasolták a mandula eltávolítását.
A műtét után hamarosan rendeződtek az ízületi panaszok.

Melltályog

47 éves hölgy keresett meg visszatérő, mindkét emlőt érintő mellbimbó tályoggal, amit többször műtöttek.

A műtét kapcsán betokosodott zsírmirigyet távolítottak el, de a sebszéleken továbbra is folytatódott a gennyes váladékozás. Az az érzése, hogy a sebészet és a nőgyógyászat pingpongozik vele, a háziorvos nem tudott segíteni. Nagyon erős fájdalmai voltak.


A sebváladékból mikrobiológiai tenyésztés nem történt, illetve ami történt, az a labor szerint nem volt értékelhető és megbízható.

A Kék Golyó utcából elküldték, mert nem tudtak daganatot igazolni, de a műtéten kívül további kezelést nem indítottak.

 

Az állapotfelmérés során a kiújuló emlőtályog hátterében egy baktérium gócot valószínűsítettem, ami az emlő szövetek mellet a nyirok utakban, és nyirokcsomókban is megbújt. Ez a góc nagy valószínűséggel a hormonális változás miatt aktiválódott, és alakította ki a panaszokat.

 

A javasolt kezelések nyomán a melltályogból adódó panaszok már rövid idő elteltével (néhány nap alatt) jelentősen javultak. A viszketés, és a váladékozás, gyulladás megszűnt. A sebszélek látványosan összehúzódtak.


A kezelésekhez főként aromaterápiás készítményeket vetettünk be, amit kiegészítettünk nyirok tisztítással, valamint a hormonegyensúly támogatására alkalmas növényi készítményekkel, és ortomolekuláris segítséggel.

Orrcsepp függőség

40 év körüli hölgy azzal keresett meg, hogy több éve folyamatos orrdugulása van, ami az egész arcüregére is kiterjed. Orr-fül gégészeten volt többször is, ahol kissé duzzadt nyálkahártyát láttak. Allergiát kizárták, javasolták az orrcsepp használatát. 

 

Azonban állandóan orrcseppet kell alkalmaznia. Orrcsepp függővé is vált. Hetente más patikában szerzi be az orrcseppjeit, mert már a gyógyszerészeknek is feltűnt, hogy mennyit használ, és nem akarták kiszolgálni. Orrcsepp nélkül nem tud aludni, és szinte létezni sem.

 

Az állapotfelmérés során tejfehérje érzékenységet valószínűsítettünk, ami egy allergiás reakciót indított el a nyálkahártyán.

Javaslat alapján teljesen elhagyta a tej és tejet tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Emellett nagy tisztaságú illóolajkészítményekkel, a bélrendszer regenerálásával és a bélflóra visszapótlásával segítettük a panaszok rendeződését.


1 hét után jelezte, hogy az illóolajos készítmény kiváltotta az orrcseppet. Kb. 1 hónap után az illóolaj készítményt is le tudta tenni, mert elmaradt a nyálkahártya duzzanat is.

Változó kor

47 éves üzletasszony keresett meg, mindennapos puffadással, hasi görcsökkel járó emésztési zavarokkal, komoly fáradékonysággal és néhány éve beinduló erősebb testsúlynövekedéssel.

 

A kikérdezés során kiderült, hogy a panaszokat kiegészíti az emelkedett vérnyomás és a szapora pulzus is, amire már évek óta gyógyszert szed. Az elmúlt 1-2 évben egyre sűrűbben tapasztal migrénessé is fokozódó fejfájást is. Néha annyira felerősödik, hogy dolgozni sem tud menni.

 

Néhány hónappal ezelőtt egy rendellenes menstruáció jelentkezett,  ami 7-8 héten keresztül tartott. Ekkor végeztek hormonvizsgálatot, ami nem mutatott eltérést.


Elmondása szerint, mindig problémája volt a menstruációval. Állandóan görcsös volt, de nem volt erős. Többször volt vetélése. Jelenleg is fogamzásgátlót szed, ezzel rendszeres lett a ciklus.

Alvászavara miatt csak felszínesen alszik, későn fekszik és többször felébred. A stresszt nehezen éli meg. Meleg hullámai, állandó szomjúságérzése van és nagyon izzadékony. Nehezen mozog, erősen megterheli a fizikai munka. Nagyon sok szénhidrátot fogyaszt és amikor késik, vagy kimarad az étkezés, akkor a fejfájás mellett gyengeség jön rá.

 

Az állapotfelmérés alapján feltételezhető, hogy a hosszan szedett fogamzásgátló készítmények miatt egyrészről felborult a női hormonok egyensúlya, ami közrejátszott a hízás, a vérnyomás emelkedés, az alvás zavarok, a hőhullám, és még számos panasz kialakulásában. Emellett a bélhámon segítette a Candida gomba elszaporodását, ami hasi panaszokat, hízást, és az édesség iránti vágy kialakulásához is vezetett.

 

A terápia során segítettük a hormonegyensúly visszaállítását, ezzel a szapora pulzus visszarendezését, a krónikus fáradtság és alvászavar megszüntetését. Emellett elkezdtük a bélben elszaporodott Candida gomba visszaszorítását diétával, béltisztítással.

 

2 hónap után a bélrendszeri panaszok megszűntek, csökkent a hőhullám és csökkent a vérnyomása is.  A fáradékonysága szinte teljesen rendeződött, pedig a munkaterhelése jelentősen nőtt.

 

Újabb 2 hónap elteltével a fejfájások teljesen elmúltak, nagyon kellemesen érzi magát és végre elkezdett fogyni. 2 hónap alatt 9 kg-ot fogyott. El tudott kezdeni rendszeresen mozogni is. A mozgás napi 1 óra gyaloglás.

 

Vissza az oldal tetejére

-