Gyomorégés, reflux-szerű panaszok

 

Ha körbenézünk környezetünkben szinte minden második ember panaszkodik valami hasonló tünetre, akár csak időszakosan, akár állandó jelleggel. Sajnos már találkoztam gyermekkorban előforduló refluxra utaló panaszokkal, és egyre gyakrabban számolnak be egész fiatal felnőttek (25-30 évesek), hogy bizony már évek óta savlekötőket szednek.


Mi állhat ennek a hátterében?


Ahhoz, hogy az okokat megértsük, érdemes vennünk egy gyors és leegyszerűsített anatómia leckét! 

Ha a tápcsatorna felépítését átnézzük, jobban megérthetjük, hogyan és miért alakulnak ki a reflux-szerű tünetek. 


Az okok között gyakran a találjuk

 

  • a máj terheltségét 
  • a magas szénhidrát tartalmú ételek túlzott fogyasztását
  • a Helikobakter fertőzést
  • a stresszt
  • a gyomor beidegzésének problémáját

 

Nézzük előszőr a máj terheltségét

 

Amikor erről beszélek, pácienseim nagy része felszisszen, hogy hiszen Ő nem is él kicsapongó életet, akkor hogyan is lehetne terhelt a mája…?

 

Nos. Röviden. A máj a legfontosabb méregtelenítő szervünk. A szervezetbe kívülről bekerülő mindenfajta kémiai anyagok közömbösítése és eltávolítása elsősorban a máj és a vese feladata. Bővebben…Máj terheltsége

 

Ha tehát a máj a felsorolt anyagoktól, vagy a máj-epehólyag területén kialakult fertőzések (pl.: Salmonella) kórokozóitól, illetve azok toxinjaitól annyira túlterhelt, hogy már nem tudja ellátni maximálisan méregtelenítő feladatát, a méreganyagok felszaporodnak, és a szövetekben lerakódások alakulnak ki. 2 epeholyag reflux_300x288.jpg

 

Ezek a lerakódások megvastagítják az epehólyag és az epevezeték falát is. Így az epe áramlása nem lesz tökéletes. Ennek következtében nem tud tökéletesen zárni a gyűrűs izom az epevezeték és a patkóbél között. Emiatt az epesav állandóan szivárog a patkóbélbe.

 

Ez azért probléma, mert amikor a gyomortartalom ürül, a kiürülés miatt keletkezett vákuum visszaszippantja a gyomorba a szivárgó epesavat. Ez aztán az itt termelődő sósavval reakcióba lépve igazi pezsgőfürdőt rendez, ami savas gőz képződésével jár.

 

A keletkezett gőzök miatt megnövekedett nyomás megnyitja a gyomorszájat és büfik kíséretében távozik. Közben felmarja a nyelőcsövet, gyulladásokat okoz a hangszálakon, felkerül a szájüregbe, ami ettől igen csak keserűvé válik, és tönkreteszi a fogakat.


Ezt a komoly savterhelést már nem tudja a gyomor nyálkahártyája sem közömbösíteni, így a gyomorfalon felmaródások és különféle gyomorbetegségek (például fekély) alakulhatnak ki.

 

Magas szénhidrát tartalmú ételek túlzott fogyasztása

 

2 reflux es a szenhedrat_304x171.jpgA gyors anatómiai áttekintésben már említettem, hogy a gyomorból leghamarabb a szénhidrátok ürülnek ki. Ha az elfogyasztott tápláléknak túl magas a szénhidrát tartalma, akkor intenzívebben ürül ki a gyomorból.

 

Ez hirtelen annyira megterheli a vékonybelet, hogy az emésztőenzimjei /főként a szénhidrát bontó enzimek/ nem lesznek képesek a feladatukat tökéletesen ellátni. Ezért az emésztés nem lesz megfelelő.

 

A bél alsóbb szakaszán a nem megfelelően lebontott zsírban és fehérjében gazdag táplálékok rothadásnak, míg a szénhidrát dús béltartalom erjedésnek indul, ami fokozott bélgázképződéssel, erőteljes puffadással jár.

 

Ez gyakran olyan hasűri nyomást okoz, ami a gyomor gyűrűs izomzatának nyitásához vezet. Ilyenkor a savas gyomortartalom, vagy csak az erjesztés során felszabaduló gőzök visszaáramolnak a nyelőcső irányába, ahol kellemetlen panaszokat, vagy akár felmaródásokat is okozhatnak.

 

A gyomor Helicobacter fertőzöttsége

 

A Helicobakter nevével általában különféle gyomorpanaszok kapcsán találkozhatunk. Mit kell tudni erről a kórokozóról?

 

A világon az egyik legelterjedtebb kórokozó, ami a lakosság csaknem felénél előfordul. Ez a baktérium egy olyan különleges szerzet, ami a gyomor igencsak agresszív, savas közegében szeret megtelepedni és elszaporodni. 

 

A szájon át széklettel szennyezett kézzel, étellel, tárgyakkal kerül a szervezetbe.  Ennek köszönhetően a közvetlen családtagok könnyedén átfertőzhetik egymást. 


3 stressz es a helicobacter_200x188.jpgA gyomor nyálkahártyáján megtelepszik, és egy sor olyan anyagot termel, ami a gyomor falában helyi gyulladásos reakciót vált ki. A gyulladásos reakció miatt reflux, gyomorfájás, gyomorgörcs, vagy hurut alakul ki.

 

Ezen kívül sérül a gyomor nyálkahártyáját védő nyáktermelő sejtek működése, így a gyomor falán felmaródás alakulhat ki, ami hosszútávon gyomor-, vagy nyombélfekély kialakulásához vezethet.

 

Stressz

 

4 stressz es reflux_200x140.jpg

Stresszhelyzet hatására az idegrendszeri és hormonális működésnek köszönhetően a gyomor és a belek vérellátása csökken, a gyulladást okozó anyagok felhalmozódnak, az emésztőenzimeket és a védőnyákot termelő sejtek működése romlik, így az emésztőrendszer nyálkahártyája károsodik.

 

Gyulladások alakulnak ki rajta és az emésztés tökéletlenné válik. A védőbaktériumok száma jelentősen csökken, emiatt a kórokozó mikrobák felszaporodnak. Mindezek következtében a bélrendszer nyáktermelése fokozódik, a bélben zajló kóros emésztés és gázképződés fokozottá válik, a bélmozgások zavart szenvednek, és romlik a tápanyagok felszívódása.


Ez magyarázza a gyomorégést, hasi puffadást, hasmenést, székrekedést, a nyákos széklet kialakulását, és a fokozott bélkorgás. Mindezekhez hasi görcs, tompa fájdalom, vagy diszkomfort érzés társulhat.

 

Gyomor beidegzési problémája


bolygoideg 5.pngElsősorban a nyelőcső reflux esetén kereshetjük a háttérben ezt az okot. Ilyenkor elsősorban a X. agyideg a bolygóideg (nervus vagus) megfelelő állapotáról kell meggyőződnünk.


Ez a leghosszabb agyidegünk, ami részt vesz a hasűregi és a mellüregi szervek beidegzésébe. Egyes ágai vezérlik a gyomor záróizmainak  a működését, a nyelőcső, és a gyomor mozgását, és részt vesz a gyomornedv elválasztásában.


Ez az ideg ellát mozgató és érző funkciókat egyaránt. Működését számtalan tényező befolyásolhatja. Ilyenek lehetnek a krónikus fertőzések, mikróba gócok jelenléte, a szervezetben felhalmozódott fémek, az élelmiszer adalékokból a szervezetbe került "E-k", és egyéb toxinok.


Amennyiben tehát a nyelőcső, vagy a gyomorproblémát igyekszünk megoldani, mindenképp meg kell vizsgálnunk az adott szervek beidegzését, és az irányítást ellátó ideg állapotát is.


Erre alaklamas lehet egy műszeres állapotfelmérés

 

Tudj meg többet>>

 

Vissza az oldal tetejére

-