Hasi görcsök, puffadások

 

Emésztőszervi panaszok, puffadás, hasi görcsök gyötörnek? Túl vagy már jó néhány orvosi vizsgálaton, de szervi elváltozást nem találtak?

 

6 hasi gorcs kep_190x107.jpg

Az emésztőrendszerhez tartozó szervek krónikus problémái mögött sokféle ok húzódhat meg.

 

Panaszokat okozhatnak például

 

 • a tápcsatornába kerülő kórokozók
 • az élelmiszerekben található fehérjék, amiket a szervezet nem tud megfelelően lebontani
 • a normál bélflóra felborulása /fertőzések, gyógyszerek, antibiotikumok, hormonkészítmények miatt/
 • a stressz
 • a Candida gomba túlzott elszaporodása

 

A bélrendszer működésének zavara kihat az egész szervezet működésére

 

 • felborulhat a sav - bázis egyensúly
 • emésztési- és enzimműködési zavarok
 • vagy felszívódási zavarok miatt tartós ásványi anyag és vitaminhiány alakulhat ki

 

Ahhoz, hogy a kellemetlen tüneteket megfelelően tudjuk kezelni, meg kell találnunk azokat a terhelőket, amik az egyensúly felborulását okozzák. Erre az állapotfelmérés ad lehetőséget, aminek segítségével nem csak a problémád okára tudunk rávilágítani, de személyre szabottan ki is tesztelünk olyan gyógynövény készítményeket, amik hatékony segítséget nyújtanak a tünetek felszámolásában.

 

Nézzük, mitől is alakulhatnak ki egyes esetekben a panaszok

 

A tápcsatornába kerülő kórokozóktól…

 

hasi gorcsok, puffadasok 2.jpg

… amik lehetnek vírusok, baktériumok, ritkábban egysejtűek, vagy gombák. Ezek jellemzően a szájon át kerülnek az emésztőrendszerbe. Itt elszaporodnak és főként széklet útján távoznak. Általában hasi görcsöket, hasmenést, hányást, esetleg lázat okozhatnak. Bővebben… Bélfertőzések

 

Ezeknél a betegeknél nagyon fontos, hogy fokozottan odafigyeljenek a személyi higiénére és az élelmiszerek megfelelő tárolására, hőkezelésére, és, hogy a szervezet immunvédekezésének felhívjuk a figyelmét a kórokozó mihamarabbi kiürítésére.

 

Az élelmiszerekben található fehérjéktől, amiket a szervezet nem tud megfelelően lebontani

 

etelallergia kialakulasa 1.jpgKörnyezetemben egyre többen szenvednek az élelmiszerekkel szembeni érzékenységétől. Ez jelentkezhet élelmiszer intolarencia, allergia, vagy akár krónikus élelmiszer érzékenység formájában.

 

 

Az ételallergia esetében a szervezet a bevitt élelmiszer valamely alkotóelemével szemben ellenanyagot (hisztamint) kezd termelni, ami gyulladásos folyamatot indít el.

Ez a válaszreakció rendszerint az adott élelmiszer elfogyasztása után nem sokkal lép fel. A tünetek elsőként az ajkakon, nyelven, szájüregen, torkon jelennek meg. Előfordul, hogy a bűnös étel elfogyasztása után fél órával - órával később jelentkezik a gyomor és bélrendszer teltség érzésével, görcseivel, puffadásával, esetleg állandó fáradtság érzéssel, migrénekkel.

 

Az élelmiszer érzékenység esetében a szervezet nem termel semmilyen ellenanyagot. Ilyenkor az adott élelmiszer fehérjetartalmával szembeni érzékenységről van szó. Ez is a béltraktus gyulladásos elváltozását okozza, de hosszabb idő telik el a tünetek megjelenéséig. Gyakran több nap, akár több hét, hónap, vagy év is eltelhet a tünetek megjelenéséig. Ezek a tünetek azonban nem csak bélrendszert érinthetik.


Gyakran megjelennek a puffadás, a bélgörcsök, és a hasmenés mellett a bőrtünetek /csalánkiütés, ekcéma/, a légúti problémák /orrfolyás, tüsszögés, esetleg asztmaszerű tünetek/, a migrén, a súlyproblémák, az irritábilis bélszindrómához hasonló tünetek, a depresszió, az ízületi és izom fájdalmak, vagy a menstruációs problémák.
A táplálék allergiában szenvedőknél nagy számban találkozunk pollenallergiával kísérő tünetként. Gyakran ez olyan erős, hogy elnyomja a táplálék allergiás panaszokat.
Bővebben… Ételallergia kialakulása

 

A normál bélflóra felborulása /fertőzések, gyógyszerek, antibiotikumok, hormonkészítmények/ miatt

 

Egyre több fórumon esik szó arról, hogy a béltraktusban éldegélő mikrobák milyen fontos szerepet is töltenek be a szervezetünk harmonikus működésében. Szerepet játszanak az emésztési folyamatokban, gátolják a bélbe kerülő kórokozók elszaporodását, erősítik az immunrendszer működését.
Bővebben… Normál bélflóra felborulása

 

Mi az, amitől a normál baktériumflóra felbomlik?

 

 • Gyógyszerek: antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, szteroid tartalmú gyógyszerek, fogamzásgátlók, daganat elleni szerek….
 • Gyomor-, bélbetegségek, epebetegségek, bélgyulladások, bélfertőzések, hasnyálmirigy károsodás,
 • Kémiai szennyeződések : nehézfémek, tisztítószerek, kozmetikumok, tartósítószerek, élelmiszeradalékok.
 • Helytelen táplálkozás sok finomított cukorral, liszttel, félkész és készen vásárolt adalékokkal, mesterséges színezőkkel dúsított ételek, kevés folyadék bevitel
 • Élvezeti cikkek: dohányzás, rendszeres feketekávé, alkohol fogyasztása
 • Táplálék allergia, túlérzékenység, ásványi anyag és vitaminhiány
 • Stressz, depresszió, szorongás

 

Stressz


No igen... Az utóbbi időben egyre gyakrabban halljuk, hogy a testi tünetek okozója a mindennapi stressz. De hát hogyan okozhat hasfájást, görcsöket, hasmenést hurutos bélgyulladást egy lelki megterhelés?
Ehhez tudnunk kell, hogy a stressz nem egy új keletű dolog, hanem a szervezetünk ősi védekező reakciója. Célja az élet védelme és a különféle környezeti változásokhoz való alkalmazkodás.
Bővebben… Stressz és a táplákozás

 

A szervezetet érő állandó stressz hatására azonban nem csak gyomor-bél tünetek alakulhatnak ki, hanem zavart szenved az immunrendszer működése is. Ennek egyik fontos oka a normál bélflóra kóros változása.

 

A Candida gomba túlzott elszaporodása


A Candida albicans nevű sarjadzó gomba a legtöbb ember bélrendszerében előforduló emésztést segítő gomba. Szerepet játszik a cukoranyagcsere szabályzásában, és a szervezetben felszaporodott nehézfémek kiürítésében.


Komoly problémákat a gomba túlszaporodása okozhat. Az így kialakult tüneteknek okát rendszerint hagyományos módszerekkel nem tudják magyarázni. Sokszor Irritábilis Bélszindrómát, pszichés okokat, refluxot… stb. állapítanak meg. De bármilyen hagyományos kezelési módot alkalmaznak, a panaszok nem enyhülnek.
A tünetek gyakran olyan összetettek, hogy sokszor fel sem merül az emésztőrendszer érintettsége a háttérben. 

 

Bővebben...Candida tünetei, és elszaporodása , Candida-diéta

 

Ha tisztábban szeretnél látni, de főleg jobban szeretnéd magad érezni, érdemes bejelentkezni egy műszeres állapotfelmérésre

 

Állapotfelmérés>> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza az oldal tetejére

-