Húgyúti panaszok

 

Állandóan felfázol? Gyakori vizelési ingerek kínoznak? Alhasi és derék táji fájdalmaid vannak? Nézzünk együtt a dolgok mögé!

 

A vese az egyik legfontosabb szervünk.


hugyuti panaszok 1.jpg

 • Szerepe van a folyadék- és ionháztartás egyensúlyának megőrzésében,
 • részt vesz a szervezet számára fontos anyagok előállításában (pl.:D vitamin, renin, angiotensin) és lebontásában (insulin,thyroxin), 
 • és a vízben oldott káros anyagok kiválasztásában.

Ezért nagyon fontos, hogy a helyes működésére és egészségére vigyáznunk.

 

Hideg, nyirkos időszakokban megsokszorozódnak a húgyutakkal kapcsolatos panaszok. Égő, szúró fájdalom a vizelet ürítésekor, kellemetlen alhasi panaszok, deréktáji fájdalmak, és még sorolhatnám…

 

A panaszokat döntő többségében húgyhólyag-gyulladás okozza, mely elsősorban a hölgyeket kínozzák. Ezeken az úgynevezett felfázásos tüneteken a nők 80%- a életében legalább egyszer átesik.


A betegek ilyenkor görcsös vizelési ingerről számolnak be, a vizeletürítést pedig égő, szúró fájdalom kíséri. 

Számtalanszor fordul elő, hogy a betegségből épphogy kilábaltak, rövidesen a panaszok újra kezdődnek.

 

A panaszokat leggyakrabban a baktériumok elszaporodása okozza.

Ha ez a fertőzés csak az alsó húgyutakat érintik, mint a húgycsövet és a húgyhólyagot, általában egy enyhébb fokú megbetegedés alakul ki. Ennél súlyosabb változat, amikor a fertőzés felfelé terjed a vesék irányába, és megbetegíti azokat. Így alakulhat ki a vesemedence gyulladás.

 

hugyuti panaszok 2.jpg

Baktériumoknak két fő támadási irányuk van.

Ez alapján megkülönböztetünk:

- úgynevezett felszálló fertőzést,

- és hematogén vagy leszálló fertőzést, ami egy távolabbi szervben /pl. mandulában/ lévő baktérium gócból indul ki.

Bővebben…Húgyúti fertőzések

 

 

2 hugyuti gyulladás okai_400x333.jpg

A baktériumok mellett azonban más is közrejátszhat a húgyúti gyulladások kialakulásánál.

A vissza-visszatérő húgyúti gyulladásra különösen hajlamosíthatnak a következők:

 • Húgycső szűkületek
 • Prosztata megnagyobbodás
 • Hólyagkövesség
 • Nőgyógyászati, kismedencei gyulladások
 • Mandulákban megbúvó baktérium gócok

  

A bakteriális fertőzések által kialakuló gyulladásokat segítik a húgyutak különféle elváltozásai is, mint a vesekő, vagy a prosztata problémák.

Bővebben… Húgyutak elváltozásai

 

Mivel a pangó vizeletben általában nem egyféle baktérium szaporodik fel, ezért nehéz a kikezelése. Erre általában antibiotikum kúrát írnak fel, amire nem minden baktérium reagál egyformán, így sokszor rezisztens törzsek alakulnak ki, ami még jobban megnehezíti a fertőzéssel szembeni védekezést.


A kínzó vizelési panaszokat, amik heves alhasi, és deréktáji, sőt combba is kisugárzó éles fájdalommal járnak, nem csak fertőzéses gyulladás okozhatja. Ezek a tünetek származhatnak vesekőtől is.
4 veseko_280x213.jpg

 

A vesekő képződését részben örökletes tényezők, részben környezeti hatások befolyásolják.
Mint már említettem a vesék egyik feladata a szervezet számára szükségtelenné váló anyagok kiválasztása. Előfordul, hogy ezek az anyagok felszaporodnak a vizeletben, egybe tapadnak és kristályokká, kövekké formálódhatnak.

 

A vesekőképződést segíti:

 • a kevés folyadékbevitel,
 • a táplálkozási és felszívódási zavarok,
 • a húgyúti fertőzések, 
 • a hormonális problémák is.

A vesekövek mind méretüket, mind összetételüket tekintve különfélék lehetnek. Általában azonban egy embernél, csak egy féle kő képződik.


A leggyakrabban előforduló vesekőfajtákról bővebben itt olvashatsz.

 

A vesekövek előfordulhatnak a vese kelyhekben és a húgyútakban egyaránt.

A panaszok változatosak lehetnek. Sokan komoly hátfájással, vérvizeléssel, gyakran hányingerrel, hányással, has puffadással keresik fel az orvost, de a kisebb kövek sokáig tünetmentesek maradnak. Paradox módon a nagyobb kövek, amik kitöltik az üregeket és emiatt mozgásra képtelenek nem produkálnak különösebb tüneteket. Ám a kisebb, mozgó kövek a kacskaringós járatokba beékelődve heves, hirtelen jelentkező, combokba, lágyékba, herékbe, nagyajkakba kisugárzó fájdalmat okoznak, ami legtöbbször mozgás után jelentkezik.


A kövek 70-80%-ban spontán vizelettel ürülnek. A bő folyadékbevitel gyorsítja a kő távozását, illetve tágítja a húgyutakat. Hányás esetén a folyadékbevitelt infúzióban, vénásan kell megoldani. 

 

Mind a visszatérő húgyúti fertőzések, mind a vesekő kialakulásának feltérképezésére, a terhelők kivezetésére lehetőségünk van a komplex állapotfelméréssel. A mérés alapján a kellemetlen tünetek megszüntetésére a szervezet igényeinek megfelelően választott gyógynövény alapú homeopátiás készítményeket, teakeverékeket, házi aromaterápiás fürdőket, és akupresszúrás és fülakupunktúrás kezelést ajánlok.

 

Bejelentkezek állapotfelmérésre

 

 

 

Vissza az oldal tetejére

Csatlakozz hozzánk!

 

Az évszakhoz kötődő betegségekről, fertőzésekről és a természetes megelőzésről, gyógyításról is tájékozódhatsz.