Húgyúti panaszok

 

Állandóan felfázol? Gyakori vizelési ingerek kínoznak? Alhasi és derék táji fájdalmaid vannak? Nézzünk együtt a dolgok mögé!

 

A vese az egyik legfontosabb szervünk


hugyuti panaszok 1.jpg

 • Szerepe van a folyadék- és ionháztartás egyensúlyának megőrzésében,
 • részt vesz a szervezet számára fontos anyagok előállításában (pl.:D vitamin, renin, angiotensin) és lebontásában (insulin,thyroxin), 
 • és a vízben oldott káros anyagok kiválasztásában.

 

Ezért nagyon fontos, hogy a helyes működésére és egészségére vigyáznunk.

 

Hideg, nyirkos időszakokban megsokszorozódnak a húgyutakkal kapcsolatos panaszok. Égő, szúró fájdalom a vizelet ürítésekor, kellemetlen alhasi panaszok, deréktáji fájdalmak és még sorolhatnám…

 

A panaszokat döntő többségében húgyhólyag-gyulladás okozza, mely elsősorban a hölgyeket kínozzák. Ezeken, az úgynevezett felfázásos tüneteken, a nők 80%- a életében legalább egyszer átesik.


A betegek ilyenkor görcsös vizelési ingerről számolnak be, a vizeletürítést pedig égő, szúró fájdalom kíséri. 

Számtalanszor fordul elő, hogy a betegségből épphogy kilábaltak, rövidesen a panaszok újra kezdődnek.

 

A panaszokat leggyakrabban a baktériumok elszaporodása okozza.

Ha ez a fertőzés csak az alsó húgyutakat érintik, mint a húgycsövet és a húgyhólyagot, általában egy enyhébb fokú megbetegedés alakul ki. Ennél súlyosabb változat, amikor a fertőzés felfelé terjed a vesék irányába, és megbetegíti azokat. Így alakulhat ki a vesemedence gyulladás.

 

hugyuti panaszok 2.jpg


Baktériumoknak két fő támadási irányuk van.

 

Ez alapján megkülönböztetünk


- úgynevezett felszálló fertőzést,

- és hematogén vagy leszálló fertőzést, ami egy távolabbi szervben /pl. mandulában/ lévő baktérium gócból indul ki.

Bővebben…Húgyúti fertőzések

 

 

2 hugyuti gyulladás okai_400x333.jpg

 

A baktériumok mellett azonban más is közrejátszhat a húgyúti gyulladások kialakulásánál.

 

A vissza-visszatérő húgyúti gyulladásra különösen hajlamosíthatnak a következők:

  • húgycső szűkületek
  • prosztata megnagyobbodás
  • hólyagkövesség
  • nőgyógyászati, kismedencei gyulladások
  • mandulákban megbúvó baktérium gócok

  

A bakteriális fertőzések által kialakuló gyulladásokat segítik a húgyutak különféle elváltozásai is, mint a vesekő, vagy a prosztata problémák.

Bővebben… Húgyutak elváltozásai

 

Mivel a pangó vizeletben általában nem egyféle baktérium szaporodik fel, ezért nehéz a kikezelése. Erre általában antibiotikum kúrát írnak fel, amire nem minden baktérium reagál egyformán, így sokszor rezisztens törzsek alakulnak ki, ami még jobban megnehezíti a fertőzéssel szembeni védekezést.


A kínzó vizelési panaszokat, amik heves alhasi és deréktáji, sőt combba is kisugárzó éles fájdalommal járnak, nem csak fertőzéses gyulladás okozhatja. Ezek a tünetek származhatnak vesekőtől is.
4 veseko_280x213.jpg

 

A vesekő képződését részben örökletes tényezők, részben környezeti hatások befolyásolják.


Mint már említettem a vesék egyik feladata a szervezet számára szükségtelenné váló anyagok kiválasztása. Előfordul, hogy ezek az anyagok felszaporodnak a vizeletben, egybe tapadnak és kristályokká, kövekké formálódhatnak.

 

A vesekőképződést segíti


  • a kevés folyadékbevitel
  • a táplálkozási és felszívódási zavarok
  • a húgyúti fertőzések 
  • a hormonális problémák is.

 

A vesekövek mind méretüket, mind összetételüket tekintve különfélék lehetnek. Általában azonban egy embernél, csak egy féle kő képződik.


A leggyakrabban előforduló vesekőfajtákról bővebben itt olvashatsz.

 

A vesekövek előfordulhatnak a vese kelyhekben és a húgyútakban egyaránt. A panaszok változatosak lehetnek. Sokan komoly hátfájással, vérvizeléssel, gyakran hányingerrel, hányással, has puffadással keresik fel az orvost, de a kisebb kövek sokáig tünetmentesek maradnak.

 

Paradox módon a nagyobb kövek, amik kitöltik az üregeket és emiatt mozgásra képtelenek nem produkálnak különösebb tüneteket. Ám a kisebb, mozgó kövek a kacskaringós járatokba beékelődve heves, hirtelen jelentkező, combokba, lágyékba, herékbe, nagyajkakba kisugárzó fájdalmat okoznak, ami legtöbbször mozgás után jelentkezik.


A kövek 70-80%-ban spontán vizelettel ürülnek. A bő folyadékbevitel gyorsítja a kő távozását, illetve tágítja a húgyutakat. Hányás esetén a folyadékbevitelt infúzióban, vénásan kell megoldani. 

 

Mind a visszatérő húgyúti fertőzések, mind a vesekő kialakulásának feltérképezésére, a terhelők kivezetésére lehetőségünk van a komplex műszeres állapotfelméréssel.

 

A mérés alapján a kellemetlen tünetek megszüntetésére a szervezet igényeinek megfelelően választott gyógynövény alapú homeopátiás készítményeket, teakeverékeket, házi aromaterápiás fürdőket, és akupresszúrás és fülakupunktúrás kezelést ajánlok.

 

Nézd meg mi mindent tartalmaz a vizsgálat!

 

További infók

 

 

 

 

 

Vissza az oldal tetejére

-