Pajzsmirigy kontra fogászai gócok

Pajzsmirigy eltávolítás kivédve!

 

Nemrég nagy örömmel jött vissza hozzám az a 60 éves hölgy, aki közel 1 évvel ezelőtt azért keresett meg, hogy próbáljuk megmenteni a pajzsmirigyét attól, hogy kioperálják. A hölgynek kb. 25 évvel ezelőtt már a pajzsmirigyén ott ült 2 pici ciszta, de ezek nem nőttek és nem okoztak semmilyen panaszt.

 

1,5 évvel ezelőtt a helyzet súlyosbodni kezdett

 

Egyre többször rekedt be, egyre többször köszörülte a torkát, és a nyelése is nehezebben ment. A vizsgálatok szerint az addigi 2 kis ciszta göbbé alakult, és ezzel együtt a pajzsmirigy szöveti állománya is 2-2,5 szeresére nőtt és gyulladt volt.
 

Az orvosi javaslat, hogy el kell távolítani a pajzsmirigyet...
Nem hangzik jól. Az ember nem szereti a szerveit elveszteni. Főleg ha egy komoly hormontermelő és anyagcsereszabályzó szervről van szó. Sőt! Szinte nincs olyan szervünk, aminek a működését ne befolyásolná a pajzsmirigy.

 

Csak részlegesen pótolják a hormonokat!

 

A pajzsmirigy eltávolítás után természetesen elkezdik a pajzsmirigy működést helytetesíteni. Gyógyszeresen pótolják a fő pajzsmirigy hormont a tiroxin-t ( L-Thyroxin, Euthyrox, Letrox, Syntroxin stb.), ami hellyel-közzel el is látja a feladatát, bár az mindig ijesztő, ha hormonkészítményt kell szedni...

Azonban az kevésbé ismert, hogy a másik pajzsmirigy hormon, a Calcitonin pótlása elmarad! Ez a hormon blokkolja a csontbontó sejtek (osteoclasok) működését. Ha nem termelődik, akkor a csontokból nagyobb tömegben válik ki a kalcium, ami pedig a lágyszövetekbe fog felrakódásokat kialakítani. Így csontritkuláshoz, valamint az erek, ízfelszínek, meszesedéséhez, vese elégtelenséghez, magas vérnyomáshoz, keringési betegségek kialakulásához vezet.

 

Mindezeknek utána nézett a hölgy is. Nagyon elkeseredett és tanácstalan volt. Nem értette mi történhetett. Mi volt az, ami így berobbantotta a folyamatot. Félt attól, hogy mi lesz, ha kioperálják a pajzsmirigyet és félt attól is, hogy vajon mi lesz, ha bennmarad.

 

Lázasan kereste az okokat és a megoldást...

 

Az állapotfelmérés alkalmával egyértelműen kimutatható volt, hogy egy fogászati góc lappang a háttérben. Amikor ezt elmondtam nehezen hitte el, mert nemrég volt fogászaton, ahol panoráma röntgen is készült, és ott mindent rendben találtak. (Bár időnként tompa fogfájása volt, aminek nem találták az okát.) A találkozónk után visszament a fogorvoshoz és kért egy fogászati CT-t is.

  

Az eredmény megdöbbentő volt...

 

4 foggyökéren csúnya tályogos góc éktelenkedett, ami a röntgenen egyáltalán nem látszott. A gócokban lévő baktériumok gyorsan utat találtak az első mirigyes szerv felé, ami a pajzsmirigy volt. Itt megbújtak, enyhe gyulladásban tartották, és irritálták a pajzsmirigy szöveteit. Emiatt robbant be a folyamat és emiatt nőtt meg a pajzsmirigy állománya is.

 

A kezelés alkalmával bevetettünk mindent, amit csak lehetett, hogy a bacikat eltüntessük, a gyulladást lehúzzuk és a legfontosabbat, a pajzsmirigyet megmentsük. Ez sikerült!

 

Sajnos a fogaktól el kellett búcsuzni, de azok pótolhatók, a pajzsmirigyre azonban óriási szükséged van. A hölgy két hete volt  az endokrinológián kontrollon, ahol megdicsérték. A labor értékei rendeződtek és a pajzsmirigy állománya is kisebb lett. A következő orvosi kontroll egy év múlva esedékes. Addig pedig mi vigyázunk arra a pajzsmirigyre!

 

Vigyázz Te is a pajzsmirigyedre! Fontos szervünk!

 

    • serkenti az anyagcserefolyamatokat, - hiánya hízást, túlműködése általában fogyást eredményez
    • szabályozza a bélműködést - hiánya székrekedéshez, túlműködése gyakori szélet ürítéshez vezet
    • fokozza a sejtek energiatermelését - hiánya fáradékonysághoz, túlműködése hiperaktivitáshoz vezet
    • segíti a fehérjék felépítését - hiányában lassul a sejt és szövetépítés, és az enzimgyártás
    • segíti a testi növekedést és az idegrendszer érését - hiányában kreténizmus alakul ki
    • serkenti a gondolkodást és az idegrendszer működését - hiányában eltompult gondolkodás, meglassultság, közöny, túlműködésére kapkodás, túlpörgés jellemző
    • fokozza a szív működését - hiánya alacsony, túlműködése szapora szívműködéssel, ritmuszavarral jár
    • befolyásolja a kalcium anyagcserét - hiányában csontritkulás, és meszesedés alakul ki
    • fokozza az izomműködést, izomtömeg növekedését
    • hatással van a többi hormontermelő szervre iInzulin termelésre, mellékvese működésére, a női hormonok működésére is


Szerintem érdemes rá vigyázni!



Állapotfelmérés


Ha szeretnéd, hogy a dolgok mögé nézzünk, hogy kiderüljön mire kell fokozottan ügyelned a pajzsmirigyeddel kapcsolatban, jelentkezz állapotfelmérésre.


További infó



A pajzsmirigy működéséről írt blogjaim

 

Általános pajzsmirigy problémák és házi kezelésük:

https://www.alternativgyogyasz.hu/blog/pajzsmirigy-zavarok.html

 

Részletesen a pajzsmirigy alulműködésről, a gyógyszeres kezelés hiányosságairól:

https://www.alternativgyogyasz.hu/blog/pajzsmirigy_alul-mukodes.html 


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2024.02.19 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: pajzsmirigy, hormon

 


 

Kapcsolódó cikkek

-