Bélrendszeri problémák 1. rész. Mivé fajulhat egy banális émelygős, hányós, hasmenős rosszullét?

Aki már megélt egy kiadós családi ünneplést, vagy túlesett egy komolyabb eszem, iszom mulattságon, nem lepődik meg a következő esetemen. 

 

Nemrég, egy fiatal 20 éves fiú keresett meg, azzal a problémával, hogy az egyetemi gólyatábor után émelygős, hányásos, hasmenős rosszullétei alakultak ki. Mi több, ezek a rosszullétek 3 hónap után sem akartak megszűnni.


Természetesen volt orvosnál, aki tovább küldte hasi ultrahangra és csináltatott vérképet is. A vizsgálati eredményeket viszont negatívnak ítélte meg annak ellenére, hogy a laboron több csillag is jelezte, bizony lenne mivel foglalkozni.

 

Terápiaként, mondhatni rutinból, kapott savlekötőt. Kontroll 3 hónap múlva, ha addig sem javul az állapot, akkor tükrözés... Így hangzott az "ítélet".

 

Az állapota nem igazán javult és a tükrözés pedig eléggé megrémítette, így édesanyja javaslatára elkerült hozzám.

 

Innentől kapcsolódik be az alternatív gyógyászat…


Már jönnek is a kérdések: Mi állhat a háttérben? Milyen eredményre számíthatunk a tükrözéssel? Hová vezethet ez az állapot?


Miért érdemes tudnod erről a banálisnak tűnő esetről? Sajnos a tüneteket kiváltó bélirritáció komoly következményekkel is járhat!


Kialakíthat

 

  • felszívódási zavarokat
  • hormoneltéréseket
  • cukorproblémákat
  • gyulladásos bélbetegségeket
  • de akár autoimmun folyamatokat is!

 

Hogyan lehetséges ez?  Vegyük át röviden, hogyan lesz egy kellemetlen hasi problémából, ami egyébként bármikor, bárkinél előfordulhat, krónikus betegség?

 

Rövid tudásanyag

 

A bélnyálkahártyát úgy képzeld el, mint egy szép bolyhos puha szőnyeget! A bolyhok között laknak a jótékony baktériumaink, amik segítenek az immunműködésben, az emésztőenzim termelésben, a tápanyag hasznosulásában, vagy a B vitamin termelésben.

 

Itt rejtőzködnek azok a sejtek is, amik segítik az emésztőenzimek termelését, és itt készül 90%-ban a jó közérzetért felelős szerotonin hormonunk is. (csak egy pillanatra képzeld el, hogy ez nem termelődik…)

Azonban ezek a bolyhok nagyon könnyen sérülnek. Elég hozzá egy fertőzés, egy gyógyszer, valamilyen vegyi anyag, (mint az ételadalékok), vagy egy komolyabb stresszhelyzet. Ilyenkor a bolyhok kisebb-nagyobb részen kikopnak, ezzel együtt károsodik a normál bélflóra, és jelentősen lecsökkennek az enzim- és a szeretonintermelő sejtek is.

Ez a sérült állapot immungyengeséghez, emésztési zavarokhoz, felszívódási zavarokhoz továbbá olyan mentális problémákhoz vezethet mint alvászavar, depresszió, vagy pánikbetegség.

 

Ez a bélirritáció kezdetben nem olyan mértékű, hogy látszana az ultrahangon, CT-n, vagy a tükrözésen, és bizony gyakran a labor sem tudja kimutatni. Egy kis diszkomfort érzés vagy, feszülés van a hasadban. Mintha megváltozott volna a székleted állaga, vagy esetleg többet pukizol, vagy büfizel.

 

De a folyamatosan fennálló gyulladás egyre kellemetlenebb panaszokat fog okozni. A szervezeted már elkezdett dolgozni. Az állandó gyulladás „gyógyításához” a mellékveséd egyre több gyulladáscsökkentő kortizol hormont fog termelni, ami egy idő után hormonális zavarok sorozatát tudja elindítani.

 

A megemelkedett kortizol szint

 

  • Felborítja a cukorháztartásod,
  • felborítja a női hormonegyensúlyt,
  • megpiszkálja a pajzsmirigy hormontermelését
  • anyagcserezavart indít el.

 

Innen bizony szintet lépünk és már nem csak a bélrendszer problémájáról beszélünk. Így lesz egy banális és inkább csak kellemetlen problémát okozó bélirritációból komoly betegség.

 

Ez a folyamat, akár évekig elhúzódik, és senki nem gondol rá! Sokszor kerülök szembe fiatal lányoknál egy gyermekkori rejtett élelmiszer érzékenység nyomán kialakuló inzulinrezisztenciával, vagy a bélnyálkahártya sérülés következtében jelentkező pánikbetegséggel.

 

De tetten lehet érni a bélproblémákat a sikertelen babavállalás, vagy a pajzsmirigy zavarok hátterében is.  

 

Ha szeretnéd tudni, mi okozhatja a bélbolyhok pusztulását, milyen laborvizsgálatokkal tudjuk kimutatni, olvasd el a következő részt!

 

A 2. részben 

megismerkedünk a kórokozó baktériumokkal, vírusokkal, élelmiszer adalékokkal és gyógyszermaradványokkal, kitérünk arra is hová vezethet egy drasztikusra sikerült fogyókúra.


Ha Te is küzdesz olyan emésztési panaszokkal,

amivel a gasztroenterológia nem tud mit kezdeni érdemes felkeresned a rendelőmben. A komplex műszeres állapotfelmérés során szinte az egész szervezetet feltérképezzük és fényt derítünk a háttérokokra.

 

Amit viszont nem érdemes, megvárni, hogy a banális tünetekből komolyabb, akár az egész szervezetet érintő problémák alakuljanak ki.

 

Érdekel

 


Gyorssegély, az ünnepekre (is)

 

Emésztési zavarokra, gyomorégésre, puffadásra, hasi görcsökre, candida gomba visszaszorítására, kisgyerekeknél kólikás panaszok csökkentésére.
De jól jöhet a karácsonyi túlevéshez, a szilveszter utáni felépüléshez, vagy egy utazási rosszulléthez is.

Az én egyetemista lányaimnál alapfelszerelés...

 

GastAir 10 ml-es illóolaj keverék.


Itt éred el>>


Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2023.11.29 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: bélflóra, élemiszer érzékenység

 


 

Kapcsolódó cikkek

-