A nemi hormonok zavara

9 egyensuly_200x133.jpg

 

A hétköznapokban a hormonokról általában a nemi érés kapcsán beszélünk. Gyerkőceinken megjelennek a kisebb-nagyobb pattanások, kiskamasz lányunknak menstruációs problémája adódik.

 

Talán eszünkbe jutnak a hormonok, akkor is, ha ismerőseink között van olyan pár, aki babát szeretne, de nem sikerül a gyermekáldás. No és persze a klimax környékén. 


Köztudott, hogy ezek a problémák összefüggnek a nemi hormonjaink működésével.

Vajon tudjuk-e, hogy számos egyéb probléma hátterében is a nemi hormonok zavarát találjuk?

 

Ilyen komoly problémák lehetnek a nőgyógyászati, vagy prosztata daganatok, ciszták megjelenése, a sorozatos vetélések, vagy a terméketlenség.

De kialakíthatnak magas vérnyomást, trombózist, vagy segíthetik az epekő megjelenését is.

Nemi hormonjaink termelésének irányítása az agyalapi mirigyben történik.

A női, és a férfi szervezetben szerkezetileg hasonló hormonok termelődnek. Működésük azonban attól függően változik, hogy milyen nemi szervre fejti ki a hatását.
Ennek megfelelően az agyalapi mirigy nemi hormonjai a petefészekben nagyobb mennyiségű ösztrogéntermelést indítanak el, amivel segíti a pete érését, és az érett pete kilökődését.
 
A női hormonok analógiájára keletkező hormonok a férfi testben segítik a tesztoszteron elválasztását, és a tesztoszteron jelenlétében a herék falában termelik a hímivar sejteket.

Ezentúl mindkét nemben termelődik a „kontroll hormonunk” ez, pedig a progeszteron.

 

Azonban érdemes tudni, hogy mindkét nemben termelődik mind a tesztoszteron, mind az ösztrogén is. Természetesen más arányban.

 

Sajnos a modern korunk „vívmánya”, hogy szinte özönlenek ránk az ösztrogénszerű vegyületek. Ezek élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, az ivóvízzel, a kozmetikumainkkal kerülnek a szervezetünkbe. Agresszíven hozzákötődnek az ösztrogénre fogékony sejtjeinkhez, felhalmozódnak a zsírszövetünkbe, és befolyásolják a szerveink működését.

A problémát súlyosbítja az is, hogy a hormonegyensúly kialakulásáért felelős progeszteronból egyre többet használunk fel az állandó stressz, vagy a szervezetben zajló krónikus gyulladások csökkentésére.

 

Nem csoda hát, hogy a kényes egyensúly könnyen felborul. De lássuk milyen változást idézhet elő ez a férfiakban, és a hölgyekben!

 

Hormonváltozás, és a hölgyek blog

Hormonváltozás a férfiakban blog

 


Mivel tudjuk segíteni az ösztrogén dominancia felszámolását, a nőket, és a férfiakat érintő hormonegyensúly helyrebillenését?


Tudnunk kell, hogy a hormonális problémákat soha nem egy-egy csodabogyóval, vagy csodakencével tudjuk rendezni. Persze a panaszokat lehet velük csökkenteni, de a valódi okot nem tudjuk megszüntetni. Ez egy összetett folyamat!

 

A nemi hormonok működési zavaránál is fontos, hogy kiderítsük, hogy mi okozhatja az egyensúly felborulását. Sajnos, amíg az okot nem tudjuk, hosszútávon nem tudunk megoldást találni, csak a tüneteket fogjuk kezelgetni! A komplex állapotfelmérés segíthet a háttér feltérképezésében. Bővebben itt olvashatsz róla.

Emellett fontosnak tartom arra odafigyelni, hogy az egyéb hormontermelésben nem alakultak-e ki működési zavarok.

Az ösztrogén túlsúly mellett ugyanis gyakran megjelenik az inzulinrezisztencia, vagy a pajzsmirigy alul működése is. Ezt a legbiztosabban vérvizsgálattal lehet nyomon követni, de az állapotfelmérés során a kezdődő jelekre már felfigyelhetünk.

Mivel a nemi hormonális zavarok, szinte mindegyike egy tényleges, vagy relatív ösztrogén túlsúly miatt alakul ki, ezért fontosnak tartom az ösztrogén fölösleg kiürítését, és a progeszteron pótlását.

Ehhez jó tudni, hogy az ösztrogén zsíroldékony hormonjaink közé tartozik, így komoly mennyiségben képes felhalmozódni a zsírszöveteinkben. Emiatt nem egyszerű a „fölösleg kiürítése”. A megoldás lehet az, hogy a szervezet progeszteron szintjét növeljük olyan mértékben ami, már ellensúlyozza az ösztrogén hatását.

Erre a célra kizárólag természetes progeszteron hatóanyagot szabad alkalmazni. Ezek molekula szerkezete teljesen megegyezik a saját szervezetünk által termelt progeszteronéval. 

A megfelelő progeszteron szint helyreállításával fokozatosan újra rendeződik a hormonegyensúly, ennek köszönhetően a tünetek és a betegségek fokozatosan enyhülnek, visszahúzódnak. 

A progeszteron természetes formában történő bejuttatására a leghatékonyabban jelenleg krém formájában van lehetőségünk.
 

Az adagolását ia probléma ismeretében, a testalkatnak megfelelően érdemes terapeutával megbeszélni.
A női krémek mellett már megjelentették a piacon a férfiaknak összeállított progeszteron tartalmú krémek is, amit az urak prosztata, és libidó kezelésére alkalmazhatunk.


A krém összetétele nem egyezik meg a hölgyek készítményével. Olyan előhormont tartalmaz, ami az urak szervezetében nélkülönözhetettlen, de a hölgyeknél intenzívebb szőrnövekedést indít el, ezért náluk nem ajánlott az alkalmazása.

 

  • A női hormonok rendezésére nagyon nagy sikerrel lehet bevetni az úgynevezett fitoösztrogéneket. Ezek a növényekben termelődő ösztrogénszerű vegyületek nem emelik, inkább szabályozzák a szervezetünk ösztrogén szintjét. Ezek pótlása lehet gyógyteákkal (palástfű, fehér árvacsalán,oregánó, cickafark, muskotály zsálya) 

    A leghatásosabbnak a terápiás minőségű olajesszenciákat tartalmazó doTerra termékcsalád Clary Calm készítményét, vagy a TerraEssencia „Női egyensúly” termékét tartom.

    Ezek a temékek a bőrön át felszívódva, és „parfümként” a szagló hámon át az idegrendszerbe jutva segítik a nőiség megélést, a női hormonok egyensúlyának visszaállítását, és a felfokozott érzelmek leküzdését. Segítenek a női területen megtelepedő kórokozók kiürülésében is!

    Az urak hormonális egyensúlyának rendezésére bevethető gyógynövények a tökmag, a fűrészpálma, a csalán gyökér, és a zöldtea kivonat, de segíti a ligetszépe, a lenmagolaj, az omega3 zsírsav, a D3 vitamin, és a kurkumin is.

 

  • D vitaminpótlás.
    Ez szinte minden hormonális problémánál egyformán fontos! A D3 vitamint ugyanis ma már nem vitaminként, hanem inkább hormonként tartja számon a szakirodalom. Szerepe van a nemi mirigyeink egészségének fenntartásában, a csont anyagcserében, a pajzsmirigy működés szabályzásában.

    Hiányában emelkedik az inzulin rezisztencia kialakulására való hajlam, a női-, és férfi daganatos megbetegedések lehetősége, és nő a depresszióra való hajlam. 

  • Mint minden hormonális egyensúlytalanságnál fontos a máj méregtelenítése, és a működésének a támogatása.
    Erre azért van szükség, mert a májon keresztül tudjuk kiüríteni a feleslegesen felhalmozódott szintetikus ösztrogént.
     
  • Emellett fontosnak tartom a bélrendszer tisztítását, és a bélbaktériumok pótlását. Ennek hiányában ugyanis nem, vagy csak nehezebben tudnak felszívódni a nyomelemek, és a vitaminok, valamint az emésztőenzimjeink sem tudják ellátni megfelelően a feladataikat.

    Fontosságát az is adja, hogy tapasztalatom szerint a hormonproblémák hátterében gyakran álló krónikus gyulladás épp a bélhámon van. Ezt gyakran okozza egy rejtett élelmiszer érzékenység, vagy a bélflóra károsodása miatt itt megtelepedett, és felszaporodott kórokozók sokasága. Egy élelmiszer érzénységi vizsgálat segít eldönteni, hogy mely élelmiszerek okzhatnak problémát. Tudj meg többet róla.

  • Fontos odafigyelni az étkezésünkre.
    A nemi hormonális zavarokhoz köthető diéta alatt javaslom, hogy csökkentsük a húst és a húskészítményeket, és kerüljük a tejet, és a tejet tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

    Sajnos a nagyüzemi hús-, és tejtermelés sajátossága miatt az állatokat hormonkészítményekkel kezelik a magasabb hozam elérése érdekében. Ez természetesen kiválasztódik a tejben, és a húsban is, és a szervezetünkbe jutva bizony közrejátszik a hormonegyensúlyunk borulásába.

    Érdemes a finomított szénhidrátok fogyasztását is drasztikus csökkenteni. Ezek ugyanis hozzájárulnak a zsírsejtjeink szaporodásához, amik tárolják, és termelik is az ösztrogént a női, és a férfi szervezetben egyaránt!

    Helyettük sok színes zöldség, és megfelelő minőségű zsiradékok, és fehérjék fogyasztását javaslom (hidegen sajtolt olajok, állati belsőségek, tengeri herkentyűk, zöldség, és gyümölcs turmixok).

    Emellett érdemes megfigyelni, hogy van-e olyan élelmiszer, aminek fogyasztása emésztési zavarokat, vagy esetleg a bélhám gyulladásos jellegű elváltozását okozhatja. Ezeket érdemes kiiktatni az étkezésből.

    Fontos, hogy étrendünkbe olyan ételek is kerüljenek, amik serkentik a máj működését, vagy segítik a szervezetben felhalmozódott ösztrogén kivezetését.
    Ilyenek az úgynevezett keresztes virágú növények: a káposzta félék, a brokkoli, karfiol, torma, retek és a hagyma félék. Ha valaki nem szereti az ízét, vagy idegenkedne ezeknek a növényeknek a fogyasztásától, akkor hozzájuthat kapszula formájában is.

  • Mozgás
    mozgas 168x112.jpg
    A női és férfi hormonális egyensúly kialakításában rendkívül fontos szerepet játszik a mozgás, és kiemelten egyes mozgás típusok.

    Mivel az ösztrogén dominancia (férfiak esetében is!) rendszerint együtt jár a testsúly alattomos emelkedésével, fontos, hogy a túlsúly rendezésére egy dinamikus mozgásformát iktassunk be a mindennapokba.

    Ezzel mobilizálhatjuk a zsírraktárakat, és csökkenthetjük a testsúlyt. Mivel a zsírraktárak csökkennek, csökken a bennük felhalmozódott ösztrogén mennyisége is.

    Emellett fontosak azok a mozgások, amik főként a kismedencei szervek vérellátását fokozzák. Ezek lehetnek egyes jógaformák, a Kriston féle intim torna, és az AVIVA torna. A hormonháztartás, és egyes ösztrogén dominancia talaján kialakult elváltozások rendezésére javaslom ezeknek a mozgásoknak a rendszeres végzését.  

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: nemi hormonok zavara

 


 

Kapcsolódó cikkek

-