Élelmiszer érzékenység sorozat. 3. rész. Az egészséges bélflóra hiánya.

Tudod, hogy mi a közös

  • a bélpanaszok
  • a visszatérő húgyúti-, nőgyógyászati-, vagy légúti gyulladások
  • ekcémák, aknék
  • rónikus vas, vagy jód, vagy vitaminhiány
  • gyenge immunrendszer
  • krónikus fáradékonyság
  • figyelemzavar, depresszió, hangulatingadozás
  • autoimmun betegségek és bizonyos daganatok között?

 

Mindnek kialakulásában komoly szerepet játszik a bélflóra károsodása, vagy hiánya. Hogy mitől sérül a normál bélflóra, vagy miért nem alakul ki megfelelően, illetve, hogyan lehet visszaépíteni, erről szól az élelmiszer érzékenységről írt blog sorozatom 3. része.

 

A tévében, rádióban rengeteg hirdetés van arról, hogy mennyire fontos a bélflórára odafigyelni. Röpködnek a Bifidobacterium-ok, Enterococcus-ok, Lactobacillus törzsek, mégis azt gyanítom, hogy a nézők nagy többségének nem sokat jelentenek. Azonkívül, hogy ezek talán hasznos bélbaktériumok lehetnek, és szükségünk van rájuk, sokkal többet nem tudnak róluk.


Hogy kerülnek a vékonybélbe? Mi is a szerepük? Mi károsíthatja őket? Mi történik a hiányukban?
Szerintem, erről nagyon kevés információnk van.

Nos, ezt a hézagot szeretném kitölteni.

Hogyan alakul ki a normál bélflóra?
4 resz-1.jpgSzületésünk pillanatáig a magzat az anyaméhben steril környezetben van. Mivel a köldökzsinóron keresztül táplálja az anya teste, így a bélrendszere semmiféle mikrobával nem találkozik. A születés folyamán az édesanya hüvelyében levő flórával találkozik először. Ez kezd majd benne is kialakulni.

Elsősorban az immunitásban is nagyon fontos szerepet játszó Bifidus-baktériumok telepednek meg, amik az anyatejes táplálás során a Laktobacillusok segítségével fognak igazán elszaporodni a bélrendszerben.

 

Ennél a pontnál álljunk meg egy picit! Mi van akkor, ha a gyermek császármetszéssel születik, vagy az édesanya nem tudja anyatejjel táplálni?

Erre a csecsemőgyógyászok vizsgálatai adnak választ. Igazolták ugyanis, hogy a császármetszéssel született újszülötteknél, illetve azok a babáknál, akiket nem tápláltak anyatejjel, vagy esetleg tartósan inkubátorban tartottak, ez a folyamat mintegy 2-4 hetet késik de lehet, hogy nem is alakul ki tökéletesen.

 

Ezekben az esetekben a probléma abból adódik, hogy a bélflóra alapját képző Bifidus törzsek megtapadása, sem az elszaporodása nem lesz biztosított. Bár a tápszerrel táplált babáknál is kialakul a bélflóra, de az összetétele kevésbé lesz ideális.


4 resz-2.jpgAz első komoly változás akkor történik, amikor elkezd a baba az anyatej mellett egyéb táplálékot is enni. Mivel ekkor a legsérülékenyebb a bélflóra, így nem mindegy, hogy milyen élelmiszerekkel kezdjük a kiegészítő táplálást.

Vannak olyan élelmiszerek, (főként a nagyobb fehérjemolekulájú, nehezebben bomló élelmiszerek) amit, ha a baba egy éves kora előtt adunk, képes irritációt kiváltani a bélhámon. Emiatt a már kialakult bélflóra károsodik.

Ezért nem ajánlják a neonatológusok (újszülött gyógyászok), hogy ilyen korán elkezdjük a gyermekeknek a tehéntejes, és a búzalisztes ételek adását.
Viszont már ebben az életkorban is nagyon fontos a jó minőségű bélflóra kialakulása miatt a zöldségek, gyümölcsök változatos fogyasztása, és a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás.

 

A következő komoly változás akkor következik be a bélflóra állapotában, amikor a gyermek közösségbe kerül. Ekkor találkozik ugyanis először az új környezeti mikro-flórával.

És persze ebben a korban sem lehet elhanyagolni a környezetváltozás okozta stresszt sem!

 

De mi károsíthatja a már kialakult bélflórát? 

  • 4 resz-3.jpgIlyenkor szokták rávágni kórusban, hogy az antibiotikumok.
    Igen. De jó tudni, hogy az antibiotikum nem csak gyógyszer formájában jut be a szervezetünkbe. Sajnos szinte minden nagyüzemi állattartásból származó húskészítményben megtalálható.
    Ugyan csak kicsi mennyiségben, de arra pont elég, hogyha rendszeresen fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket, a bélflóránk előbb-utóbb megsínyli.
  • Érdemes megemlíteni, hogy a gyermekkorban az antibiotikum mellett még a védőoltások is csökkentik a bélbaktériumok mennyiségét!
  • Mi károsíthatja még?
    4 resz-4.jpgTermészetesen egy jó kis ételfertőzés, vagy ételmérgezés. Ilyenkor a nagyon nagy mennyiségbe a szervezetbe került kórokozó baktériumok agresszívan szaporodnak, komoly gyulladást okoznak a bélhámon, és elpusztítják a bélbaktériumokat. Az ételmérgezés során pedig olyan toxinok kerülnek az étellel a szervezetünkbe, ami szintén óriási pusztítást tud végezni a bélbaktériumok között. Ezek lehetnek többek között az ételekben maradt növényvédő szerek, gomba toxinok, de szélsőséges esetben akár nehézfémek is. (ólommal színezett fűszerpaprika)
  • Ha már a bélgyulladásoknál tartunk... 
    Tulajdonképpen minden gyulladás, ami a bélhámon kialakul, károsítja a bélflórát. A legismertebbek ezek közül az egyes élelmiszerek, vagy élelmiszer adalékok irritációja. De komolyabb bélkárosító hatása van a mindennapos stressznek, a rendszeresen szedett gyógyszereknek (például szteroidok), a nagymennyiségben fogyasztott szénhidrátnak, vagy a Candida albicans nevű gomba túlszaporodásának.


Vegyük végig, hogy mi is a szerepük a bélbaktériumoknak!
Többek között:

  • Vitaminokat állítanak elő. Szerepük van a  „B” (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12)vitaminok, biotin, A- és K-vitamin előállításában.
  • Szembeszállnak a fertőzésekkel.
    Elnyomják a tápcsatornába jutó baktérium, vírus, és gomba törzsek szaporodását. Vizsgálatok igazol­ták, hogy a hasmenés gyógyulásának idejét felére csök­kentették, meggátolták a szalmonella, az E coli (ételmér­gezésekért felelős baktériumtörzs), Helicobacter pylori és Candida albicans elszaporodását.
  • Csökkentik az allergiás gyulladásos reakciókat, méghozzá azzal, hogy csökkentik a bélreakciókat az allergiát okozó éte­lekkel szemben.
  • Segítik az emésztést, és az emésztőenzimek termelődését. Helyreállítják és támogatják az emésztőtraktus egész­ségét.
  • Növelik az ellenálló képességet. Aktiválják az immuntüszőket, ezzel emelik az immunsejtek számát és serkentik az ellenanyagok termelését;
  • Elősegítik más jótékony baktériumok számának növe­kedését, miközben megakadályozzák a káros baktériu­mok szaporodását. A Lactobacillus acidophilus táplálék-­kiegészítőről például kimutatták, hogy támogatja a jóté­kony bifido baktériumot és meggátolja a betegségokozó mikrobák szaporodását.
  • Részt vesznek a meg nem emésztett és az emészthetetlen polysacharidok (pl.:cellulóz) lebon­tásában.
  • Segítik számos ásványi anyag felszívódását (Ca, Mg, Fe) 


Egyszóval, minden fronton kifejtik a jótékony hatásukat.

Mivel látjuk, hogy milyen könnyen sérül a bélflóra, és azt is megismertük, hogy milyen komoly szerepük van a mindennapokban, így könnyen megérthetjük milyen fontos a pótlásuk, ha sérülnek.

 

Milyen esetekben gondoljunk a bélflóra pótlására?

  • Bélproblémák esetén
      • 4 resz-5.jpgHasmenés esetén. Legyen ez a bélrendszer fertőzéses gyulladása miatt kialakuló, vagy sugárterápia és kemoterápia után jelentkező hasmenés.
      • Bármilyen eredetű bélgyulladás esetén
      • Székrekedés esetén, főleg idősebbeknél, mivel a bélbaktériumok segítik a bél-perisztaltikát.
  • 4 resz-6.jpgAllergiás betegségek esetén  Kevesen tudják, de az allergiás betegségek (akár légúti, akár bőr) megjelenésekor szinte kötelező a pótlása. Akár:
      • allergiás nátha, allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás
      • hörgőasztma
      • csalánkiütés és atópiás ekcéma
      • laktóz-intolerancia (tejcukor érzékenység)
  • Antibiotikum-kúra alatt, és után!  Ezt a reklámokból is jól tudjuk, de azt kevésbé, hogy a bélflóra állapotát a szteroid gyógyszerek, és a fogamzásgátlók is rongálják! Tehát ezek tartós szedésénél is pótoljuk!
  • Ismétlődő húgyhólyag-gyulladás és nőgyógyászati, és felsőlégúti gyulladások esetén

 

A teljesség igénye nélkül végig vettük a bélbaktériumokkal kapcsolatos tudnivalókat. Nézzük hát tovább, hogy mi az, ami még segíti az élelmiszerekkel szemben kialakuló érzékenységet, és a miatta kialakuló panaszokat. Minderről a sorozat 4. és 5. részében olvashatsz. 

 

Tudj meg többet az élelmiszer érzékenységi vizsgálatról!

 

 

Olvasd el az előző részeket is! 

1. rész Az élelmiszer érzékenység formái  

2. rész Az élelmiszer érzékenység kialakulásának oka  

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: bélbaktériumok, bélflóra

 


 

Kapcsolódó cikkek

-