Beszéljünk a Lyme-kórról!

Lyme1.jpgŐsz van. Gesztenyegyűjtés a parkban, séta az erdőben, csipkebogyószedés az árokparton … A kedvencem, amikor rúgjuk az avart a fák alatt. :-) Bár még gazdag a rovarvilág, de már egyre lustábbak. Készülnek a télre... De nem így a kullancs!! Ő csak most aktivizálódik igazán, hiszen a forró nyarat a földbe bújva "pihente" át! Aktív is marad, egészen a fagyok beálltáig.

 

Ezekre az apró kellemetlenkedőkre érdemes odafigyelni a kirándulások, séták után. A legváratlanabb helyeken, és időben képesek felbukkanni. Észrevétlenül fúródnak a bőrbe, és ha nem vagyunk résen, akár napokig is „szívhatja a vérünket”. A nagyobb probléma az, hogy ez alatt az idő alatt komoly betegségeket okozó vírusokat, baktériumokat juttat a szervezetünkbe.

 

Tudom, ez már a csapból is folyik, mégis nagyon fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla! Akik, most abba akarják hagyni az olvasást, mondván, hogy Őket nem érinti a kullancs probléma, mert be van oltva kullancscsípés ellen, azok a számára rossz hírem van.

 

Az oltóanyag, amit kapott csak a kullancsokban éldegélő agyhártyagyulladást okozó vírusok ellen véd! Más „kullancslakó” kórokozók ellen sajnos nem!!!

 

Most a kevésbé emlegetett, de nagyon komoly problémát okozó Lyme-kórról szeretnék beszélni.

 

Ennek apropója az, hogy nem rég kaptam egy e-mailt a nagycsaládosok levelező listáján, ami így kezdődött:


„Nem kirándultunk az erdőben, nem heverésztünk a fűben, és még csak nem is sétáltattunk kutyát a parkban.  Mégis a sebészeten kötöttünk ki a gyerekkel a lábán lévő piros folt miatt, amire azt mondták az orvosok, hogy lyme kór…”

 

Lyme2.jpg

 

Sajnos Magyarországon, már a nagyobb városokban is egyre jobban terjed a kullancs. Betelepedtek a parkokba, a ligetekbe, és még a kertekbe is.  A Lyme-kórt okozó baktériumot ráadásul a leggyakoribb kullancsfajta terjeszti.  

Csak csendben jegyzem meg, mert ez kevéssé publikus, hogy a lyme fertőzést a kullancsokon kívül néhány pók, és pókszabású rovar is terjeszti!

 

A Lyme-kórról tapasztalatom szerint nem sokat tud a hétköznapi családanya. Talán azt:

  • hogy a kullancs terjeszti,
  • meg esetleg, hogy a csípés körül egy kör alakú bőrpír jelentkezik,
  • esetleg azt is, hogy meg kell ijedni tőle.

 

Ez sajnos nem túl sok…

Néhány dologgal kiegészíteném ezt a tudást.

 

  • Valóban a Lyme-kórt a kullancs terjeszti. A szakirodalom szerint ahhoz, hogy a kórokozó bekerüljön a szervezetbe, a kullancsnak legalább 24 óráig kell „kapaszkodni” a gazdán. Ezt azért fontos tudni, mert, ha 24 órán belül felfedezzük a kullancsot, és eltávolítjuk, nagy valószínűséggel nem alakul ki a betegség!

 

Lyme3.jpgHa mégis bekerült a kórokozó, a csípés helye körül napok-hetek múlva egy közepén halványodó, szinte szabályos kör alakú élénk bőrpír jelenik meg. Általában csak ilyenkor merül fel először a lyme gyanúja. De ekkor a kórokozó a bejutás helyétől már messze jár, ami megnehezíti az ellen való védekezést.

 

  • A Lyme kórokozója egy dugóhúzó alakú baktérium, ami komoly, több szervet is érintő gyulladást okozhat hetekkel, hónapokkal a szervezetbe jutást követően . A legismertebb és legsűrűbben jelentkező panasz a nagyízületeket érintő (térd, könyök) gyulladás. De kialakulhat szívizomgyulladás, idegrendszeri elváltozás, ideggyulladás, arcidegbénulás, vagy évekkel később megjelenő bőrgyulladás is, amit sorvadás is kísérhet.   

 

A hivatalos járványügyi leírásokban az szerepel, hogy a fertőzések fele tünetmentesen zajlik, és antibiotikumokkal jól gyógyítható. Ez azonban tapasztalatom szerint, és a kórokozó alaposabb ismeretében nem állja meg a helyét! A fertőzések fele, csak azért tűnik tünetmentesnek, mert olyan szerteágazó panaszokat produkál, hogy sokszor nem is kötik össze a Lyme-kórral, vagy a kullancscsípéssel.

 

Az antibiotikumos kezelés a hivatalos protokoll szerint elég sokáig tart, és a kimenetele is bizonytalan. Ennek oka, hogy a Lyme kórokozója a Borellia családból származó (spirochaeta) baktérium, az álcázás nagymestere. Képes mind a szervezet immunrendszerét, mind az antibiotikumokat kicselezni.
Ez úgy lehetséges, hogy több alakot is fel tud venni.

 

        • Az egyik ilyen alakja a már fentebb is említett dugóhúzó alak, amivel rendkívül gyorsan, (akár a vérárammal szemben is) el tud jutni a szervezeten belül bárhova. Például a fertőzést követően nagyon hamar megtelepszik az ízületi tokokba, ahol, már az antibiotikum hatástól védve van.
        • A másik alakja a cisztás alak. Ebben a formában az antibiotikum nem képes elpusztítani. A ciszta ilyenkor egyfajta védőburokként szolgál, amíg el nem múlik a „veszély”.
        • A harmadik megjelenési formája egy sejtfal nélküli „L” alak. Ebben a formában a szervezet immunrendszere nem képes felfedezni, és védekezni ellene.

 

Ezenkívül fokozottan jellemző rá az antibiotikumokkal szembeni ellenállás (rezisztencia) is.

 

Lyme4.jpgA fertőzés kimutatása a vérből egy úgynevezett szerológiai vizsgálattal történik. Ennek során megnézik, hogy van-e a vérben a kórokozóval szemben ellenanyag. Az eredménye azonban nagyon sokszor nem tükrözi a valóságot.


Mivel a baktérium képes az immunrendszer elkerülésére, így szervezetünk sokszor nem is termel ellene ellenanyagot.

Ezért lehet az, hogy az „álnegatív”eredmény ismeretében kizárják a lyme lehetőségét, és a felmerülő tüneteket nem hozzák összefüggésbe a kullancscsípéssel.

 

Sajnos a Lyme-kór ellen nincs védőoltás. Így védekezni ellene igen nehéz. Legfeljebb kullancs riasztással, és megfelelő öltözködéssel tudjuk megelőzni a kullancs csípését.
Ezért fontos, hogy minden nap végén, amit fák között, vagy a fűben heverészve, vagy esetleg a kertben töltünk, alaposan bogarásszuk át magunkat, gyermekünket, hogy nincs-e bennünk kullancs!

 

Ha mégis megjelenne a gyanús folt, vagy komoly ízületi fájdalmak jelentkeznének, ami akár a mindennapos mozgást is akadályozhatja, akkor (természetesen az orvosi vizsgálat mellett) érdemes felkeresni egy olyan természetes gyógymódokkal foglalkozó terapeutát, aki a biorezonanciás alapon működő készülékével fel tudja fedni a Borellia baktérium jelenlétét.

 

Figyelem!


Amennyiben az ízületi fájdalmak a manapság olyan divatos porcerősítők szedése mellett csak fokozódnának, akkor mindenképp gondoljunk a Borellia baktérium jelenlétére. Ezeknek a porcerősítő készítmények az alapjaként használt glukozaminszulfát, vagy kondrioszulfát ugyanis támogatja a Lyme okozójának a szaporodását. Nem véletlenül használják ezeket az anyagokat a Borellia baktériumok laboratóriumi kitenyésztésénél is!

 

Milyen lehetőség van, a Lyme kórokozójától megszabadulni? Van mód arra, hogy a tünetek megszűnjenek?

 

Természetesen!

 

A Lyme-kórt okozó baktérium kivezetésére homeopátiás, és gyógynövény alapú rezonátor termékek segítségével van lehetőség.

Ezekkel a termékekkel – mivel információs alapú, és nem hatóanyag tartalmúak – nem viszünk be a szervezetbe markáns gyógyszer-származékokat.

 

Segítségükkel a szervezet immunrendszerét felébresszük, és segítünk neki beazonosítani a panaszokat okozó baktériumokat. Ezzel elindul a saját immunvédekezés, amivel meg tudjuk szüntetni a fertőzést.

A kezelés ideje attól függ, hogy milyen régóta van a kórokozó a szervezetbe, és hogy milyen szövetféleségben szaporodott fel.

 

lyme5.jpg


Hogy van ebből kiút, talán bizonyítja egy kedves páciensem esete:

 

"Kedves Ági!

14 éves kislányom panaszával fordultunk hozzád.

Kb. 1,5 éve kezdődött a probléma, ha kicsit terhelte a lábát, "ez egy kis tesi óra volt, 100 m futás" egyből kalács nagyságúra dagadt a térde.

 

Mindenféle vizsgálaton voltunk ortopédia, fogászat, orr fül gégészet, vérvétel, góckutatás, lyme vizsgálat, minden negatív lett. Utána mentünk hozzád, mert már nem tudtunk hova, tovább menni. A vizsgálat során Borellia baktériumot valószínűsítettél az ízületekben.

A javasolt otthon végzett kezelést követően (ami kb. 3 hónapig tartott), másfél év "tesi" kihagyás után, az eredmény: heti 4 tesi óra és egy kick box edzés és nincs dagadás.
Köszönjük a segítséget!"

 

Hornyák Eszter

Erdészeti Dolgozó

Pilisszentlászló

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: borelliosis, lyme-kór, kullancscsípés

 


 

Kapcsolódó cikkek

-