Élelmiszer érzékenység bárkinél, bármikor. Tudj meg többet...

 

Tudom, az élelmiszer érzékenységet sokan divat betegségnek tartják. Egyáltalán betegség-e? Erről megoszlanak a vélemények. 

 

Pedig az, hogy az elfogyasztott élelmiszerek komoly szerepet játszanak a különféle betegségek kialakulásában, elég egyértelmű. 


De, hogy miért is érdemes erre odafigyelni?


Tény, hogy egyre többen jelentkeznek nálam kellemetlen emésztőszervi panaszokkal, amivel igazán nem tudnak mit kezdeni.


Sokan már voltak gasztroenterológusnál is, aki talán tovább küldte őket labor, és egyéb vizsgálatokra. Általában ezek a vizsgálatok mind negatív eredményt adtak, és így kizárták a táplálkozási eredetet.

 

De a tünetek mégis nehezítik az életüket. Puffadnak, görcsöl a hasuk, hasmenések, vagy esetleg székrekedések, talán reflux szerű panaszok gyötrik, allergiák, vagy ekcémák kínozzák őket…

 

Utolsó lehetőségként eljutnak valamelyik kollégámhoz, vagy hozzám.  


Ilyenkor kezdődik a magyarázkodás, hogy ha van egy negatív ételallergia vizsgálati eredmény, akkor miért is kezdek el megint az élelmiszerekkel előhozakodni.

 

Ahhoz, hogy ezt megértsük, tisztázni kellene az élelmiszer allergia, illetve az élelmiszer érzékenység fogalmát.


Ez azért is fontos, hogy meg tudjuk magyarázni, hogyan lehet a negatív vérlelet mellett mégis valaki érzékeny például a tejre…

 

/Az élelmiszer érzékenységi vizsgálatról bővebben/

 

3 külön kategóriát szoktam elkülöníteni az élelmiszerek bontási zavarával kapcsolatban.

Az adott élelmiszerrel szembeni allergia

Ez a legsúlyosabb változat.
Ez az, amit a vérből nagy biztonsággal ki tudnak, és ki is szoktak mutatni.
Ebben az esetben a szervezet az élelmiszer fehérjéivel szemben ellenanyagot termel. Ennek az ellenanyagnak a jelenlétét keresik a vérben a vérvizsgálat során. Ilyen antigén például a glutén érzékenységben a transzglutamináz enzim.

Ha ezt megtalálják a vérben, hivatalosan csak ekkor beszélünk cöliákiáról.

 

A következő kategória az intolarencia.

Ilyenkor a szervezet konfliktusba kerül az élelmiszerrel.

Ennek az lehet az oka, hogy a szervezet nem termel, vagy csökkent mennyiségben termel olyan emésztőenzimet, amivel le tudná bontani az élelmiszerben lévő anyagokat.

 

Az így félig bontott anyagcsere termékek irritálják a bélhámot. Ha ez huzamosabb ideig fennáll, gyulladást alakítanak ki.

 

Ezek közül a legismertebb a laktóz érzékenység.

 

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a kor előrehaladtával természetes, mivel tejcukor bontó enzimünkre a természet törvényei szerint csak gyermekkorban van szükségünk, az anyatej fogyasztása miatt. Ennek köszönhetően a laktóz bontó enzimünk, csak korlátozott ideig termelődik.)

 

Az élelmiszer érzékenység harmadik változata az, ami a legtöbb esetben előfordul.
Ez az, amit én csak úgy jellemzek, hogy az adott étel irritálja a bélhámot.

Ebben az esetben ugyan nem termelődik ellenanyag, de a vékonybél nyálkahártyáján gyulladásos, irritációs elváltozás alakul ki.

Ezt az orvosi metodika enteropátiának hívja.  Bár hivatalosan nem erősíti meg a vizsgálat az egyes élelmiszerekkel szembeni érzékenységet, amikor kihagyjuk őket a táplálkozásból, a panaszok megszűnnek, vagy jelentősen csökkennek.

 

Ilyenkor jön a következő kérdés, hogy hiszen eddig nem volt semmi bajom semmilyen ételtől, akkor, most hogyhogy van??

 

A rossz hír az, hogy az élelmiszerekkel szembeni érzékenység bármelyik korban meglephet minket.

 

Mitől alakulhat ki egyes emberekben „egyszer csak” a különböző ételekkel szemben érzékenység?

 

Íme néhány ok, a teljesség igénye nélkül:

    • Bélrendszerbe került kórokozók (adenovirusok, rotavírusok, enterovírusok, Vibrio, Clostridium, Bakteroides, stb.)
    • Normál bélflóra pusztulása (antibiotikum, vagy más gyógyszerek miatt)
    • Táplálékkal bekerült egyéb káros anyagok (pl.: adalékok, hormonok, antibiotikumok, élelmiszer összetevők) amik irritálják a bélhámot
    • Emésztőenzimek hiánya, vagy csökkent termelődése miatt keletkezett béltoxinok (pl.: lebontatlan gabonafehérjék) 
    • Hajlam
    • Állandósult stressz, ami károsítja a bélhámot
    • Drasztikus, vagy nem átgondolt fogyókúra, diéta
    • Candida gomba túlszaporodása
    • Szénhidrátokban gazdag táplálkozás

 

Egyszóval minden, ami a bélhámot, vagy a bélflórát károsítja, közrejátszik az élelmiszer érzékenység kialakulásában.

 

  • Ha voltál allergia vizsgálaton, vagy gasztroenterológusnál de nem jutottál előrébb,
  • ha  Téged is kínoznak bizonytalan eredetű problémák,
  • ha nem tudod, merre indulj,
  • ha egy kiadósabb családi ebéd után nem akarsz kellemetlen órákat? 

 

Használd ki a kedvezményes élelmiszer érzékenységi vizsgálatot, ahol megtudhatod, hogy mely élelmiszerek okozhatnak Nálad panaszokat, ráadásul személyre szóló terápiás javaslatokkal is ellátlak.

 

Bővebben itt 

 

Szerző:

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: élelmiszer érzékenység

 


 

Kapcsolódó cikkek

Csatlakozz hozzánk!

 

Az évszakhoz kötődő betegségekről, fertőzésekről és a természetes megelőzésről, gyógyításról is tájékozódhatsz.