Élelmiszer érzékenység sorozat 1. rész. Az élelmiszer érzékenység formái.

2 resz-1.jpgNem is olyan régen egy tejérzékenység köré szerveződő facebook csoport posztján kitették egy vérvételből, és egy biorezonanciás vizsgálattal végzet élelmiszer érzékenységi vizsgálat eredményét.

 

Az eredmények köszönő viszonyban sem voltak egymással. Hogyan lehet, hogy csak kevés az egyezés? Melyiknek higgyenek? Teljesen jogosak a kérdések.

 

Hogy tisztábban lássunk az élelmiszer érzékenységgel kapcsolatban, néhány részes blog sorozatot indítok, amiből magyarázatot kaphatsz sok benned keringő kérdésekre.

 

Tény, hogy egyre többen jelentkeznek nálam kellemetlen emésztőszervi panaszokkal, amivel  igazán nem tudnak mit kezdeni. Sokan már voltak gasztroenterológusnál is, aki talán tovább küldte őket labor vizsgálatokra. Általában ezek a vizsgálatok mind negatív eredményt adtak, és így kizárták a táplálkozás eredetet.

De a tünetek mégis nehezítik az életüket. Puffadnak, görcsöl a hasuk, hasmenések, vagy esetleg székrekedések, talán reflux szerű panaszok gyötrik, allergiák, vagy ekcémák kínozzák őket…

 

Utolsó lehetőségként eljutnak hozzám, vagy valamelyik kollégámhoz.

Ilyenkor kezdődik a magyarázkodás, hogy bár van egy negatív étel allergia vizsgálati eredmény, akkor miért is kezdek el megint az élelmiszerekkel előhozakodni.

 

2 resz-2.jpgAhhoz, hogy ezt megértsük, tisztázni kellene az élelmiszer allergia, illetve az élelmiszer érzékenység fogalmát
Ez azért is fontos, hogy meg tudjuk magyarázni, hogyan lehet a negatív vérlelet mellett mégis valaki érzékeny például a tejre…

 

3 külön kategóriát szoktam elkülöníteni az élelmiszerek bontási zavarával kapcsolatban.

Az élelmiszerrel szembeni allergia egy immunrendszeri probléma

Ez a legsúlyosabb változat. Ez az, amit a vérből nagy biztonsággal ki is szoktak, vagy ki tudnak mutatni. Ebben az esetben a szervezet az élelmiszer fehérjéivel szemben ellenanyagot termel. Ennek az ellenanyagnak a jelenlétét keresik a vérben a vérvizsgálat során. Ilyen antigén például a glutén érzékenységben a transglutamáz enzim. Ha ezt megtalálják a vérben, hivatalosan csak akkor beszélünk cöliákiáról.

 

Az intolarencia egy emésztőrendszeri probléma

Ilyenkor a szervezet konfliktusba kerül az élelmiszerrel. Ennek az lehet az oka, hogy a szervezet nem termel, vagy csökkent mennyiségben termel olyan emésztőenzimet, amivel le tudná bontani az élelmiszerben lévő anyagokat. Az így félig bontott metabolitok irritálják a bélhámot.
Ha ez huzamosabb ideig fennáll, gyulladást alakítanak ki. Ezek közül a legismertebb a laktóz érzékenység. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a kor előrehaladtával természetes, mivel tejcukor bontó enzimünkre a természet törvényei szerint csak gyermekkorban van szükségünk, az anyatej fogyasztása miatt. Ennek köszönhetően a laktáz bontó enzimünk, csak korlátozott ideig termelődik.

 

Az étel irritálja a bélhámot

Ez nálam az élelmiszer érzékenység harmadik változata és ez fordul elő a legtöbb embernél. Ebben az esetben ugyan nem termelődik ellenanyag, de a vékonybél nyálkahártyáján gyulladásos, irritációs elváltozás alakul ki. Ezt az orvosi metodika enteropátiának hívja.  És bár hivatalosan nem erősíti meg a vizsgálat az egyes élelmiszerekkel szembeni érzékenységet, amikor kihagyjuk őket a táplálkozásból, a panaszok megszűnnek, vagy jelentősen csökkennek.

 

Az élelmiszer érzékenységet kizárólag a hivatalos orvosi vizsgálatokkal, azaz pozitív vérteszt, a pozitív befúvásos teszt, vagy a bőrön elvégzett Prick teszt esetén fogadják el. Emellett a glutén allergiát még a vékonybél biopsziás vizsgálatával is megerősítik. 

Sajnos ehhez még mindig ragaszkodnak, bár, már egyre többször olvasok gasztroenterológusok tollából tanulmányokat a nem típusos glutén allergiáról (NCGS). Ebben az esetben a tünetek megléte mellett nem sikerül a vér, és egyéb vizsgálattal alátámasztani a betegséget, csak a panaszok alapján diagnosztizálják.

 

2 resz-3.jpgTalán ezen a ponton már tisztáztuk, hogy miért kapunk negatív eredményeket, holott a tünetek, és a panaszok megvannak.

Ilyenkor jön a következő kérdés, hogy hiszen eddig nem volt semmi bajom semmilyen ételtől, akkor, most hogyhogy van? 

A rossz hír az, hogy az élelmiszerekkel szembeni érzékenység bármelyik korban meglephet minket.  

Erről a következő szösszenetben írok.

 

Tudj meg többet az élelmiszer érzékenységi vizsgálatról! 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: enteropátia , bélirritáció, élelmiszer érzékenység

 


 

Kapcsolódó cikkek

-