Gyermekkori élelmiszer érzékenység

 

Az utóbbi időben több alkalommal is előfordult, hogy egészen kicsi gyermekeket hoztak hozzám olyan problémákkal mint:

    • ekcéma egy-egy test tájon (száj körül, könyök-térd hajlat), vagy akár egész test-szerte is 
    • agresszió, vagy szorongás
    • állandó megfázás, orrfolyás
    • puffadás és hasi panaszok
    • fejfájás, fáradékonyság

 

A sok különböző tünetben az a közös, hogy minden esetet vissza lehet vezetni az élelmiszer intoleranciára, amit ráadásul vérből is igazolni lehet.

 

Mit néznek ilyenkor és számunkra mit jelent ez az érték?


A vizsgálat eredményéből az egyes élelmiszerekkel szemben termelt IgG antitestek mennyiségét kaphatjuk meg. A magasabb értékek egyértelműen megmutatják, mely élelmiszert nem képes a gyermek tolerálni.


Ez még nem allergia, csak intolerancia!


Nem életveszélyes állapot, de nagyon rontja az életminőséget és hosszabb távon komoly következményei alakulnak ki.

 

Ilyenkor a bélben irritáció, vagy gyulladásos elváltozás jön létre, ami nem csak helyileg okozhat problémát. Jelentkezhet ezen felül hasi görcs, puffadás, hasmenés formájában akár az étel elfogyasztását követő 72 órán belül bármikor.

 

Legtöbbször aznonban szinte semmilyen klasszikus emésztőszervi panasz nem mutatkozik.

 

A későbbiekben viszont, nem magyarázható, csúnya pattanásokat, aknékat, ekcémás bőrpanaszokat, szénanáthát, krónikus, vagy időszakos fejfájást, (ami akár gyermekeknél is!! migrénessé fokozódhat), ízületi fájdalmakat, fáradékonyságot, vashiányt, elhízást,  okozhat.

 

Nagyobb problémát jelent ez a legtöbb család számára, mint gondolnánk.

 

Az első probléma, amibe beleütközhetünk, az óvodai vagy iskolai étkeztetés. Bár a terhelő élelmiszerek elhagyása után egyértelműen látszik, hogy javulnak a panaszok, a szülők legtöbbször falba ütköznek, ha az iskolai -óvodai étkezésnél szeretnének diétás menüt kérni.


A gyermek ugyanis csak gasztroenterológus javaslatára kaphatja meg a diétát, de mivel ez még nem allergia (nem életveszélyes!), csak intolerancia, ezért nem jogosult rá!

 

A másik probléma sajnos sok esetben maga a család. No igen.


A nagyszülők gyakran nem tudnak ezzel mit kezdeni. Nem értik, (főként, ha nincsenek markáns bélpanaszok) hogy mi ez az új módi, hogy a gyerek nem eheti ezt, vagy azt.


Nem tudják a kedvenc sütit elkészíteni, mert nem lehet benne tej, vagy búzaliszt, vagy tojás stb. Néha a sértődés mellett is próbálják kicselezni a szülőket, mert hát az a gyerek annyira szereti, akkor miért ne ehetné...

 

Gyakran találkozom azzal is, hogy anyukák szoronganak attól, hogy mit fog szólni a család? Hogy fogják megérteni, komolyan venni a problémát…

Tudom, hogy ez bizony az egyik legnehezebb része a váltásnak.

 

Miért alakulhat ki a gyermekekben az élelmiszerekkel szembeni érzékenység?

 

Először is le kell szögezni, hogy ez nem allergia, csak az allergia előszobája. Ebben az esetben a szervezet még nem termel ellenagyagot, így a legtöbb orvosi protokollban nem is tartják nagyon számon. „Majd kinövi” szokták mondani. De tényleg kinövi? Ez is megér egy misét. Erről kicsit később!


Nézzük meg, mitől is jelentkezhet az élelmiszer intolerancia?


Ennek több oka is lehet.

    • Hajlam (ezzel találkozom az utóbbi időben a legkevésbé)
    • A bélben nem alakul ki a normál baktérium flóra.
    • A hasznos bélbaktériumok károsodnak, vagy elpusztulnak:
        • A bélrendszerbe került kórokozók miatt.
        • Antibiotikum, vagy más gyógyszerek miatt (itt nem csak a gyógyszer formájában beszedett készítményekre kell gondolni! Antibiotikumot és hormonkészítményt is kapnak a jószágok, amikből húsételeinket, vagy a tejtermékeket készítjük. Ezekből is  bejuttathatjuk apránként a bélflórát károsító mennyiséget!)
        • Szénhidrátokban gazdag táplálkozás miatt.
        • A táplálékkal bekerült egyéb káros anyagok (pl.: adalékok, színezők, ízfokozók, állagjavítók, tartósítók, élelmiszer összetevők, mikro-műanyagok) irritálják a bélhámot és mikro-gyulladásokat alakítanak ki rajta.

 

Egyszóval minden, ami a bélhámot, vagy a bélflórát károsítja, közrejátszik az élelmiszer érzékenység kialakulásában.

 

A bélflóra kialakulásáról és szerepéről ebben a blogomban írtam bővebben: https://www.alternativgyogyasz.hu/blog/az-egeszseges-belflora-hianya-elelmiszer-erzekenyseg-sorozat-3-resz.html

 

A helyzet fokozódik...

 

A bélhám irritációja miatt nem tudjuk az ételeket megfelelően bontani, és hasznosítani. Vashiány, vitaminhiány alakulhat ki a gyermekekben, amit hiába pótolunk különféle csoda készítményekkel, az csak átmenetileg fog segíteni.


A bélirritáció mindegy mitől alakul ki, minden esetben károsítja a bélflórát, ami tovább rontja a helyzetet. A bélbaktériumok segítsége nélkül ugyanis egy sor ételt nem tudunk lebontani (tejcukrot, rostokat, gyümölcscukrot, vagy a gyorsan fermentálódó gabonaféléket), ami további irritációt és gyulladásokat generál.

 

És fokozódik...


A gyulladások miatt béltoxinok termelődnek a bélrendszerben, amik a véráramba kerülve fogják azokat a panaszokat kialakítani, amiket gyakran nem is kötünk össze az élelmiszer érzékenységgel: allergia, asztma, ekcéma, fejfájás, fáradékonyság, tanulási zavarok, alvás-zavarok, magatartás-zavarok, szorongás, de később akár az inzulin rezisztencia is.

 

Nézzünk egy konkrét esetet


18 éves fiatal lány keresett meg az édesanyjával.

Elmondták, hogy egészen kicsi gyermek korában már jelentkezett az ekcémája a könyök és a térdhajlatban. Nem tudták semmihez sem kötni. A bőrpanaszokat később kinőte, de kisiskolás korában kialakult a szénanáthája, amit gyógyszerrel kezelnek. Mindig fejfájós volt, talán mostanra kicsit jobb…


Menstruációja mindig fájdalmas és pontatlan volt, ami miatt felkerestek nőgyógyászt. A nőgyógyászati vizsgálat során cisztát találtak a petefészekben. Ekkor kezdett el hirtelen hízni is és egyre kellemetlenebb bélpanaszai alakultak ki.


Elmondta, hogy évek óta nem tud rendesen aludni. Éjszaka sokszor van fenn. Fáradékony és borzasztó stresszes. Csak nehezen tud beilleszkedni közösségbe, mert állandóan szorong.


A kezelés során főként a glutén, a tej és a fruktóz intoleranciát lehetett feltételezni, és további vizsgálatok során az inzulin rezisztencia is igazolódott.

 

Szinte tankönyvi eset. Ennyi problémát tud okozni a gyermekkori élelmiszer érzékenység. És még nem beszéltünk az Irritábilis Bélszindrómáról, a hisztamin intoleranciáról, vagy a vastagbél daganatok kialakulásáról. Ezek már riasztó betegségek, amire nem is gondolunk, amikor egy „banális” ekcéma megjelenik a gyermekünk bőrén…

 

Pedig, ha akkor megtaláljuk a probléma valódi okát, ha a bélhám irritációját meg tudjuk szüntetni, vissza tudjuk telepíteni a megfelelő bélbaktériumokat, a gyermek étkezését jó irányba tudjuk terelni, el lehetne kerülni a 10-15 évvel később kialakuló inzulinrezisztencia, a bélbetegségek vagy akár a nőgyógyászati problémák megjelenését is.

 

Egy mezei élelmiszer érzékenységi vizsgálattal, pláne, ha ez táplálkozási, főzési tanácsokkal is fűszerezve van, megelőzheted a várható következményeket. Tudj meg többet a vizsgálatról>>

 

Ha olyan átfogó vizsgálatot szeretnél, ahol az élelmiszer-terhelők mellett, szinte mindent feltérképezünk, akkor a Komplex állapotfelmérés és tanácsadás vizsgálati formát javaslom. 

 

Érdekel


Szerző

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

2021.03.10 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: élelmiszer érzékenység, gyermekkori ekcéma

 


 

Kapcsolódó cikkek

-