Gyermekkori inzulinrezisztencia?? Sajnos igen…


Gyermekkori inzulinrezisztencia.jpg

Még talán időben vagy, de nem ülhetsz a babérjaidon! 

 

Mondhatni hétkönapi eset...

 

Néhány hete egy nagymama járt nálam a 11 éves unokájával. A kislánynak labor leletekkel igazolt inzulinrezisztenciája volt, amire már el is kezdték a gyógyszeres terápiát!!?

 

Amikor beszélgettünk a probléma hátteréről, és arról, hogy mit lehet, sőt mit kell megtenni azért, hogy ne alakuljon át a kislány inzulin rezisztenciája idő előtt cukorbetegséggé, a nagymama elsírta magát.

Nem azért, mert a kislány ilyen állapotba került. És nem is azért, mert gyógyszert kell szednie.

 

A miatt sírt, hogy ha én eltiltom a kislányt az édességektől, és a süteményektől, akkor mivel fog neki kedveskedni?

 

Nos. Értem a problémát.

 

Nálunk is konfliktus helyzetet szült, hogy édesanyám elég sűrűn megjelent egy tálca süteménnyel…

 

De ebben az esetben tényleg nagyon szigorúan kell vennünk a diétát.

 

Hogy miért? Nézzük egyszerűen…

 

Túl azon, hogy az inzulin rezisztencia a cukorbetegség előszobája, komoly hormonális problémák is kialakulhatnak a nyomában.

 

Sajnos a vérben megjelenő magas inzulinszint egy bizonyos határ felett megnöveli a petefészek férfihormon termelését. Ez idővel a meggátolja a tüszők repedését, és a pete kilökődését. Ez pedig a petefészek cisztás elváltozásához vezet.

 

Egy kamaszkorban lévő kislány esetében komoly, akár az egész életére kiható nőgyógyászati következményekkel is járhat az inzulinrezisztencia.

 

Pl.: PCOS (a petefészkek cisztás elváltozása), meddőség, állandó fájdalmas menstruációs zavar, cikluszavarok, testsúlyzavarok, másodlagosan pajzsmirigy rendellenességek, kónikus fáradtság, hajhullás, aknés pattanásos arcbőr.

 

Az inzulinrezisztencia nem csak a lányoknál okoz problémát!

 

Fiúk esetében a testsúly-zavar és arcbőr problémák mellett, férfimeddőség és egyéb hormonzavarok is kialakulhatnak.

 

Látjuk, hogy a tét óriási.

 

Nem véletlenül voltam ennyire szigorú ebben az esetben. 

 

Értem a nagyi problémáját. Ezért összegyűjtöttem néhány lehetőséget, amivel szerintem legalább úgy tud kedveskedni kedvenc unokájának, mint egy tálca sütivel…

 

    • Tanítsa meg olyan nasik, nyalánkságok elkészítésére, amit nyugodtan ehet. Süssenek, főzzenek együtt. Keressenek szuper recepteket, és kísérletezzenek! Lehetnek paleo-, vagy olyan édességek, amikben nincsenek finomított szénhidrátok, és magas cukortartalmú gyümölcsök.

    • Keressenek valami szimpatikus sportot. Vigye el edzésre, biciklizni, túrázni, vagy bármilyen mozgásos programra. Bíztassa, bármilyen sportot is űz. Semmiképp sem hagyja a tévé, vagy a számítógép előtt punnyadni.

      Ez persze komoly konfliktusokat fog szülni, de ha okosan csinálják, és együtt vele, akkor inkább kalandnak fog hatni, és nem egy „kötelező” programnak.

      Tudnunk kell, hogy a mozgás a vércukor szint rendezése miatt a legfontosabb.

    • Ajándékozzon inkább könyvet, görkorit, biciklit, rollert, paleo szakácskönyvet, színház bérletet, fizesse be kalandparkba, menjenek együtt szabaduló szobába, vagy vigye el olyan helyre kirándulni, ami különleges…

 

És biztosan még van számtalan egyéb ötlet is, amit még ki lehet találni.

 

Ha van esetleg még ötleted, kérlek, írd meg! Segítsünk együtt!

 

Ha szeretnél többet tudni az inzulinrezisztencia hátteréről és kezelésének természetes lehetőségéről, folytasd a blogomon…

 

A felborult cukkorháztartás rendezése 


 Szerző

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

Közzétéve: 2018.09.21


 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: inzulinrzisztencia

 


 

Kapcsolódó cikkek

-