Gondolatok a hajhullásról

hajhullas1.jpg

 

Különös, de azt figyeltem meg, hogy az egyes panaszok általában halmozódva jelentkeznek.

 

Így volt ez az elmúlt néhány hónapban is, amikor jellemzően a hölgyek hajhullásos panaszokkal kerestek meg.  

Volt, akinek a hajhullás csak kiegészítő panasz volt, de olyan is, aki már hónapok óta járta a bőrgyógyászatot, és az immunológiát a komoly hajvesztésével, de senki nem talált rá sem magyarázatot, sem megoldást.

 

Mivel ez a probléma egyre több nőt érint egészen fiatal kortól az idősekig minden korosztályban, gondoltam egy picit megpiszkálom, mi állhat a hajhullások hátterében…

 

Nos. Tudni kell, hogy mindenkinek hullik bizonyos mértékben a haja. Ez normális jelenség lehet, ha naponta csak néhány szállal veszít el belőle az ember. De amikor már napi több száz akad a kezünkbe, vagy fésűnkbe, az már riasztó és bizony elég elkeserítő tud lenni.

 

A hajhullás okának kiderítése nagy körültekintést igényel. Sok esetben több tényező együttes hatása alakítja ki.

 

Fontos tudni, hogy a tényleges okot mindig a hajhullást megelőző néhány hét, vagy hónap eseményei között érdemes keresni, mivel ezek a hajszálak, vagy a gyökereik már ekkor, valamilyen hatás miatt meggyengültek.

 

A hajas fejbőr egészét érintő hajhullás leggyakoribb okai rendkívül változatosak lehetnek

 

    • hajhulas2.jpgvitamin-, fehérje-, vagy ásványianyag-hiány, aminek a hátterében drasztikus fogyókúra, vagy a bélhám gyulladása miatt kialakult felszívódási zavar állhat,
    • hormonális problémák (ösztrogén, pajzsmirigy, vagy inzulin elválasztási zavar),
    • mechanikai, vagy vegyi ártalom,
    • magas láz,
    • fertőzési gócok, vagy krónikus gyulladás bárhol a szervezetben,
    • májbetegségek,
    • gyógyszerhatás,
    • nehézfém terheltség,
    • stressz, vagy érzelmi terhelés,
    • gombás fertőzés,


Nézzük meg külön-külön is, hogyan hathatnak az egyes tényezők a hajunk állapotára!


A hajhullás egyik legsúlyosabb oka a hormonális zavar. Ez több féle is lehet. Erről tesztet is készítettem neked, itt találod.

 

A női hormonok egyensúlyának felborulása a legsűrűbben előforduló hormonális probléma, ami a hajvesztést okozza. 

 

Ez leggyakrabban a változó korban indul el. Ilyenkor a hormonegyensúly felborulása miatt kialakuló relatív férfihormon túlsúlya okozza a főleg a fejtetőt érintő hajritkulást. Ez gyakran együtt jár az egyes testtájakat érintő erősebb szőrzet megjelenésével is!

A női hormonzavarok okozta hajhullás megidulását sokszor köthetjük a fogamzásgátlók alkalmazásához. Ez a folyamat legtöbbször a tabletták elhagyása után is folytatódik.


Ennek oka az, hogy a fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a tüsző érését, és ezzel a szervezet progeszteron hormontermelését. A progeszteron hormon hiányában, a szervezetben felhalmozódott ösztrogén nem tud megfelelő módon lebomlani, így egy tesztoszteronhoz (férfi nemi hormon) nagyon hasonló molekula képződik belőle, ami kiváltja a haj ritkulását, vagy hullását.

Ez az állapot addig tart, amíg a hormonális egyensúly vissza nem áll.

 

A pajzsmirigy zavarok okozta, teljes hajas fejbőrt érintő hajhullás sokszor riasztó méreteket ölt. Nem egyszer  szinte teljes kopaszodást okoz. Ennek hátterében legtöbbször a pajzsmirigy autoimmun gyulladása állhat. Feltünő kiegészítő tünete lehet a szemöldök, és a szempilla elvesztése, valamint a hónaljszőrzet jelentős megritkulása.
A pajzsmirigy autoimmun gyulladás jelenlétének igazolására laboratóriumi vizsgálatokat végezhetünk.


A betegség kialakulásának hátterében tapasztalataim szerint nagyon sok esetben élelmiszer érzékenység miatt kialakuló bélgyulladást, vagy úgynevezett szivárgó bélszindrómát találunk. A pajzsmirigy autoimmun gyulladásának csökkentése érdekében,

      • ki kell zárni a táplálkozásból a panaszokat okozó élelmiszereket,
      • ki kell ürítenünk a szervezetből a felhalmozódott káros anyagcseretermékeket,
      • valamint pótolnunk kell a bélgyulladás miatt hiányzó ásványi anyagokat és vitaminokat

 

A cukorháztartás felborulása is kiválthatja a hajhullást. Ez főként a nagyobb mennyiségű finomított szénhidrát fogyasztása miatt alakul ki.


Ilyenkor a hasnyálmirigy inzulintermelésében zavart támad az állandó vércukorszint ingadozás miatt.  A vérben tartósan inzulintöbblet alakul ki, ami a petefészek férfihormon termelését megnöveli. Emiatt főként a „férfias jellegű” hajhullás lesz jellemző.
A hajhullás mellett inzulinrezisztencia is kialakul, amit megfelelő laboratóriumi vizsgálatokkal lehet igazolni.

 

 

hajhullas3.jpgA hormonális eredetű hajvesztésekre jellemző, hogy a hajhullás mellett más tünetek is megjelennek, amiknek látszólag semmi köze nincs a hajhulláshoz. 

Ezek a tünetek lehetnek nőgyógyászati jellegűek, esetleg testsúlyproblémák, emésztési zavarok, de akár keringési zavarok is. 

 


 

 

Szeretnél magyarázatot kapni, megfoghatatlan panaszaidra?
Szeretnéd megtudni, hogy tüneteid hátterében vajon a hormonok játéka áll?

 

Készítettem 5 különböző hormontesztet


    • a női hajhullás
    • az ösztrogén egyensúly zavara
    • a pajzsmirigy alulműködése
    • a mellékvese
    • és a cukorháztartás zavara témakörében

 

Az értékelésből azonnal kiderül

    • mit tehetsz, hogy ne alakuljanak ki a komolyabb tünetek
    • milyen laboratóriumi vizsgálatokat érdemes elvégeztetned
    • milyen alternatív lehetőségekkel tudod a panaszaidat legyőzni
    • hogyan tudod megszüntetni a kialakuló hormonális egyensúly zavart.

 

Ha kitöltöd a tesztet, kérd az eredmény mellé a részletes  értékelést is! Így talán a gyógyulás rögös útja simább is lehet.

 

Tesztek

 

Néhány percet megér az egészséged, ugorj neki!


Fontos tudni, hogy az egyes hormonzavarok soha nem egyedülálló problémaként lépnek fel. Mindig összefüggnek egymással!   

  

A hajhullás hátterében sokszor találjuk meg a nyomelem hiányt  is. A hajhagymák egészséges működéséhez ugyanis szükség van megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra.

 

Ezt a fejbőr hajszálerei szállítják a hajhagymákhoz. Amennyiben a drasztikus fogyókúra, vagy bélgyulladás miatt felszívódási zavarral küzd a szervezet, nem kerül a vérkeringésbe megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag. Emiatt a hajhagymák meggyengülnek, és a hajszálak kihullnak helyükről.


A felszívódási zavar hátterében álló bélgyulladás leggyakoribb okozója lehet egy rejtett élelmiszer érzékenység, a Candida gomba elszaporodása, esetleg egy masszív bélfertőzés, de akár valamilyen gyógyszer, vagy vegyszer is, ami a bélhámot károsítja.


Ez az állapot rendeződik, amikor a felszívódási zavar, vagy az éhezéses állapot megszűnik, és a szervezet megkapja a számára nélkülönözhetettlen tápanyagot. 

 

Speciális eset, amikor a fejbőrön foltos, vagy jól körülírt hajhullást tapasztalunk. Ennek hátterében általában a bőr gombás, vagy egyéb fertőzése állhat. Ez a gombás fertőzés felütheti a fejét közvetlenül a hajas fejbőrön. Ilyenkor az adott területen vörösesen elszíneződik, és korpa-szerű hámelváltozás jelenhet meg.


Előfordulhat azonban, az is, hogy a gombás elváltozás az egész szervezetet érinti. Ilyenkor csak a foltos hajhullás, illetve a makacs köröm és lábgomba hívhatja fel a figyelmet a problémára. Ebben az esetben fontos, hogy odafigyeljünk a szervezet cukorháztartására!

 

A szervezetben megbúvó mikrobák is hozzájárulnak az állandó kisebb-nagyobb mértékű hajhulláshoz. Ezek megbújhatnak akár a mandulákban, vagy a szájüregben, esetleg a húgyúti szervekben, vagy nőgyógyászati területeken is, ahol gócokat alakítanak ki.
 

A hajhagymákat károsíthatja a fejbőr vegyi terhelése, illetve az ezekre az anyagokra adott allergiás válasz is.
Ilyen közvetlenül ható vegyi anyagok lehetnek a drasztikus hajfestékek, vagy hajszőkítők. hajhullas4.jpgDe kiválthatják a hajhullást, a szervezetben felhalmozódott ösztrogénhatású, vagy egyéb szintetikus vegyületek is, amiknek lebontásával és kiürítésével nem tud a szervezet megbírózni.
Ezek a vegyületek megtalálhatóak a kozmetikumokban, illatszerekben, tisztítószerekben, ipari kemikáliákban, élelmiszer adalékokban.

A felhalmozódott kemikáliákat a máj próbálja meg közömbösíteni, lebontani, és kiüríteni a szervezetből. Azonban egy idő után telítődik, és a méregtelenítési feladatát már nem képes tökéletesen ellátni. Ilyenkor ezek a káros vegyületek felhalmozódnak a kötőszövetekben, így a bőr alatti területeken is, ahol gyengítik, vagy károsítják a hajhagymákat.

 

A szervezetet érő stressz hatásokra a legközvetlenebb módon az ideg és hormonrendszer reagál. A stressz hatására a hormonok egyensúlya nagyon könnyen felborul, ami azután közvetlen és közvetett hatással is lehet a hajhagymák állapotára.

 

A hajhullás legegyszerűbben kezelhető oka a mechanikai hatás. Hogyan károsíthatja a haj állapotát?
Például nem szeretik a hajhagymák a túlzott meleget, így elgyengülnek a meleg hajformázástól, a forró hajszárítástól, vagy akár a túlzott napfénytől, de sérülhetnek az állandó helyen alkalmazott csattól, vagy hajgumitól is.

 

hajhullas5.jpgLáthatjuk, hogy a hajhullás nagyon sokszor nem helyi, hanem az egész szervezetet érintő általános problémára hívja fel a figyelmet.
És persze amilyen szerteágazók az okok, legalább olyan összetett a kezelés is…

 

Sajnos a legtöbb esetben nem elegendő egy csodasampon, vagy szupervitamin alkalmazása. Addig, amíg a háttérben meghúzódó okokat nem derítjük fel, és nem szüntetjük meg, tartós javulást nem remélhetünk.


Ha neked is hullik a hajad? Zavarnak a párnádon, vagy a fürdőkádban összegyűlt hajszálak?

Szeretnéd kideríteni, hogy mi állhat a háttérben?

 

Erre ad lehetőséget a komplex állapotfelmérés és az egyénre szabott szabályozott méregtelenítés.

 

Komplex állapotfelmérés

 

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: , hajhullás

 


 

Kapcsolódó cikkek

-