Kullancs kaland. Avagy így jártam az ügyeleten a Lyme-kór gyanús pót nagyinkkal.

ildi mami blog 300x220.jpg

Akik ismernek, tudják, hogy alapvetően türelmes, és béketűrő ember vagyok, de nemrég az ügyeleten sikerült kijönnöm a sodromból.

 

Pót nagyink látogatóban volt nálunk. Kint tettünk-vettünk a kertben, amikor mutatta, hogy megcsípte őt valami tegnap otthon. A könyökhajlata alatt egy csúnya nagy piros kissé kemény folt volt, a közepén egy picike fekete pöttyel…

 

Lyme2.jpgHűű ha! Ehhez, már sajnos szemüveg kell! No, így már láttam, amit addig csak sejtettem. Persze kullancs. Gyorsan kiszedtem, és azonnal elvittem Ildi mamit az ügyeletre, mert sajnos a bőrtünetek hozták a klasszikus Lyme formát.

 

Hamar bekerültünk, orvos nem volt, az asszisztens terpeszkedve billegett a forgószéken. Elmondtuk miért jöttünk, ránézett Ildi néni kezére, és ugyanúgy billegve közölte, hogy ez Lyme-kór. Mondtam, hogy így sejtem én is…

 

- Akkor miért jöttünk? Ők nem tudnak semmit csinálni, holnap menjünk a László-kórház Lyme ambulanciájára, majd ott csinálnak valamit közölte és billegett tovább flegmán.

 

- Mondtam, hogy én ugyan nem vagyok antibiotikum párti, és van egyfajta gyógyszerfóbiám is, de ebben az esetben bizony fontos lenne.

 

- Nem érti mi a gondom, úgyis legalább egy évig kell majd szedni azt az antibiotikumot, akkor nem mindegy, hogy mikor kezdi?

 

Hogy mondhat ilyet? És ez a stílus… Nem bírtam tovább... Borult a bili.

 

- Nézze, járványügyes vagyok, és pontosan tudom, hogy a Lyme-kórt okozó baktérium alakjából adódóan pillanatok alatt gócokat tud kialakítani az ízületekben, a szívburokban, vagy az idegrendszer területén. Az antibiotikumok pedig csak akkor hatásosak ellene, amíg a véráramban vannak. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezdik azt az antibiotikum kúrát. Különösen nem mindegy egy 80 éves szívműtött embernél!

 

Itt abbahagyta a billegést, és legalább már felült:

- De addig úgysem kezdik a kezelést, amíg vérvizsgálat nem történik, mondta.

Ebben sajnos igaza van. Ez a rendszer hibája, de már benne voltam a lendületben:

- Pedig ugye mind a ketten tudjuk, mondtam, hogy a vérvizsgálat nem mindig megbízható.

 

Nem egy Lyme-kórban szenvedő erdésszel hozott össze a sors, akiknek a véréből nem tudták kimutatni az antigént, pedig hozta az összes klasszikus tünetet. Olyannal is találkoztam már, akinek egyszer ki tudták mutatni az ellenanyagot a véréből, aztán legközelebb már nem. 

Bizonyított tény, hogy a kórokozó jelenlétét nagyon nehéz igazolni. Az is tény sajnos, hogy a késve kezdett terápia segíti a krónikus Lyme betegség kialakulását. 

 

Persze nem tudta, de egy picit legalább megszeppent.

 

Egy kis elégtétel… Segítséget ugyan nem kaptunk, de legalább most már nem voltunk lekezelve.

Hazajöttünk, és addig is, míg a hivatalos protokoll meg nem állapítja a betegséget, elkezdtem az alternatív kezelést.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy miért olyan fontos az időben elkezdett terápia a Lyme-kórnál, olvasd el a folytatást!

www.alternativgyogyasz.hu/blog/beszeljunk-a-lyme-korrol.html

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: lyme-kór

 


 

Kapcsolódó cikkek

-