Az ítélet: Pajzsmirigy alul-működés! Ne törődj bele!!

Civilizációs betegségként általában a stresszt, a magas vérnyomást, az elhízást vagy a szívbetegséget szokták említeni. Tapasztalataim alapján én kiegészíteném a sort a pajzsmirigy alul-működéssel.

 

Elképesztő méreteket ölt azok száma, akiket ezzel diagnosztizálnak. Főként hölgyeket. Sajnos már egyre fiatalabbakkal találkozom, akik hozzák a leletüket, amin fehéren feketén ott van az emelkedett értékű TSH. Tehát a diagnózis pajzsmirigy alul-működés.

 

Milyen tünetekkel keressük fel az orvosokat?

 

Fáradékonyság, hízékonyság, hajhullás, székrekedés, menstruációs panaszok, feledékenység, demotiváltság, nyelési nehézség, indokolatlan rekedtség, hangulatingadozás, fázékonyság, alacsony pulzus, ödémák a szem körül és test-szerte. Vagy nem jön a tervezett gyermekáldás.

 

A háziorvosi rutin laborvizsgálatban pedig megjelenik a magas TSH érték, aminek ismeretében már el is kezdik a hivatalos orvosi protokoll szerinti gyógyszeres terápiát.

Pedig a terápia felállítása miatt meglehetősen fontos lenne, hogy több értéket is megnézzenek. Ilyen értékek az FT3FT4Reverz T3TGAnti-TPO, A-TG, vagy a D3 vitaminszint.


Ezekből az értékekből ugyanis kiderülhetne, hogy a pajzsmirigy alul-működést mi okozza. A probléma lehet:

- önálló
- más hormonális egyensúlyzavarral összefüggő
- belgyógyászati eredetű

 

Sajnos az összefüggéseket és az okokat csak
ritkán vizsgálják...


Beletőrődünk a legegyszerűbb magyarázatba, hogy ez biztosan családi vonás, hisz már a nagyszülőknél, szülőknél is előfordult  pajzsmirigy probléma. Egyébként sem tudunk mit tenni...

 

Azt gondolom, nem érdemes belenyugodni!!  Ha megtaláljuk és megszüntetjük az okokat, sok esetben még visszafordítható ez a most gyógyíthatatlannak ítélt állapot. Ehhez azonban tudnunk kell mi szükséges a megfelelő pajzsmirigyműködéshez és mi vezet a működési zavarához!

 

Mire van szüksége a pajzsmirigynek?

Aminosavakra

Az aminosavak az építőkövei és alapelemei többek közt a pajzsmirigy által termelt hormonoknak. Hiányukban nem tud a pajzsmirigy egészségesen működni és nem képes hormonokat szintetizálni.

A pajzsmirigy egészséges működéséhez szükséges aminosavak (L-Fenilalanin, L-Arginin, L-Tirozin, L-Taurin) csak egy részét tudja a szervezet maga elő állítani. A másik részét a táplálékból veszi fel és használja fel hormonalapanyagként.


Ha azonban a táplálék nem tartalmazza ezeket az aminosavakat elegendő mennyiségben és minőségben, vagy az emésztés és a felszívódás nem megfelelő, máris hiba csúszik a hormontermelésbe.

 

A máj megfelelő működésére
A májnak rendkívül fontos szerepe van abban, hogy az aminosavat hormonná és az inaktív pajzsmirigy hormonokat aktív hormonná tudja alakítani.


Nyomelemekre és vitaminokra. Ezek közül a legfontosabbak

    • Jód. A pajzsmirigy hormonjaink végleges kialakulásához jód molekulák szükségesek. Ezek fogják kialakítani és aktiválni a hormonműködést.

    • Szelén, ahhoz, hogy a jód beépülhessen, hogy az inaktív hormonjaink aktívvá váljanak és hogy megvédje a pajzsmirigyet a gyulladásos folyamatoktól.

    • Cink a hormonok átalakuláshoz és a pajzsmirigy működését serkentő hormon termelődéséhez.

    • Vas, hiányában nem tud hasznosulni a jód.

    • Réz, a hormon átalakuláshoz.

    • A vitamin. Hiányában az idegrendszer érzéketlenné válik a pajzsmirigy hormonokra.

    • D vitamin. Hiányában nem tud átalakulni a pajzsmirigy sejtekben az inaktív hormon aktívvá.

A listát átnézve látható, hogy ezek pótlásáról megfelelő étkezéssel és nyomelem- és vitaminpótlással tudunk gondoskodni. Ha csak ennyit megteszünk, már jó eséllyel nem kell szintetikus hormonkészítményt szedni.

 

Mi válthatja ki a pajzsmirigy működési zavarát! 

    • Hiánybetegség amikor a nyomelemek, vitaminok nem jutnak megfelelő mennyiségben a szervezetbe.

    • Felszívódási zavar, amikor a nyomelemek, vitaminok nem jutnak megfelelő mennyiségben a véráramba és így nem tudja a szervezt a pajzsmirigyhormonokat előállítani.

    • Klór, bróm, és a fluor vegyületek, amik károsítják a pajzsmirigy sejteket.

    • Nehézfém terheltség, ami blokkolja a hormontermelést.

    • Baktérium és vírusfertőzések, amik módosítják a pajszmirigy sejtek működését.

    • Tartós stressz, vagy krónikus gyulladás miatt kialakult mellékvesék fáradtság, amitől a szervezet nem tudja az inaktív pajzsmirigy hormonokat aktív hormonokká átalakítani.

    • Női hormonális egyensúlytalanság. Ösztrogén túlsúly gátolja a pajzsmirigy hormonok aktivitását.

    • Inzulinrezisztencia

    • Pajzsmirigy hormonnal szemben kialakult rezisztencia.


Ugye milyen összetett ez a probléma? 

 

Talán ezért van az, hogy a gyógyszeres kezelés önmagában a betegek legalább felénél nem éri el az eredményt. Bár a tünetek megmaradtak, életük végég szedhetik a gyógyszert.

 

Szeretnéd tudni nálad mi állhat a háttérben?

 

Komplex állapotfelmérés alkalmával feltérképezhető, hogy a pajzsmirigy eltérések önálló problémaként jelentkeznek, vagy valamely más panasszal összefüggésben. A valódi okok kideritése sokat segít a pajzsmirigy funkciók rendezésében. 

 

 Érdekel

 


Összeállítottam 5 speciális tesztet,


amiből gyorsan kiderülhet, hogy panaszaid hátterében szerepet játszhatnak-e a hormonproblémák? Ezek közül az egyik kifejezetten a pajzsmirigy működésével kapcsolatos. Ha a teszt végén kéred a részletes kiértékelést, megtudhatod


    • Mi mindent tehetsz, hogy ne alakuljanak ki a komolyabb tünetek.

    • Milyen laboratóriumi vizsgálatokat érdemes elvégeztetned, hogy megbizonyosodj a hormontermelő szerveid működéséről.

    • Milyen alternatív lehetőségekkel tudod csökkenteni a panaszaidat.

    • Hogyan tudod megszüntetni a kialakuló hormonális egyensúlyzavart.

 

TESZTEK>>  

 


Szerző

Batta Ágnes

Természetes Gyógymódok Tanácsadója
Diplomás Higiénikus

Honlap: www.alternativgyogyasz.hu 

Közzétéve: 2020.09.22

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: pajzsmirigy problémák

 


 

Kapcsolódó cikkek

-