Természetgyógyászat? De hogyan válasszak terapeutát?

Fáradékonyság? Allergiás panaszok kínoznak?

Folyamatos puffadás, emésztési zavarok gyötörnek? Állandó vas hiányod van?
Hormonális eltéréseid alakultak ki? Nőgyógyászati panaszok nehezítik a mindennapjaidat? Állandó felső légúti problémáidtól, vagy sűrűn visszatérő húgyúti tüneteidtől nem tudsz szabadulni?

 

kerdojel kezzel.jpg

Jó lenne kivizsgálni mi áll ennek a hátterében! Fordultál már a panaszaiddal orvoshoz, de a hagyományos orvosi módszerekkel nem találnak eltérést, pedig érzed, hogy valami nagyon nincs rendben. 


Általában ilyenkor merül fel az alternatív gyógyászat gondolata.

Merre indulj? Milyen módszerrel tudják a legjobban a problémáidat feltárni? Kapsz-e segítséget? Kapsz-e magyarázatot? Vagy csak hókuszpókusz az egész? Szeretnék segíteni, hogyan választhatod ki a számodra megfelelő szakembert.


 

Nézzünk néhány alapvető szempontot 

  • Fontosabbnak tartom, hogy az állapotfelmérés objektív legyen, tényekre támaszkodjon, figyelembe vegye az előzményeket, és lehetőség legyen a kontrollmérésekre is.

  • Ne akarj olyan terapeutát választani, aki 20 perc alatt elvégzi a teljes állapotfelmérést! Ahhoz, hogy az előzményeket, és a jelenlegi panaszokat végigbeszéljük, az állapotfelmérést elvégezzük, a feltárt eredményeket kiértékeljük, és még a megoldásokról is szót ejtsünk, akár néhány órára is szükség lehet. 

  • Hasznosnak tartom, ha olyan képzett terapeutát választasz, aki értelmezni tudja előző laboratóriumi leleteidet, esetleg magyarázatot tud adni az ebben található eltérésekre. Össze tudja fésülni az orvosi vizsgálatok eredményeit az általa végzett állapotfelméréssel.

  • A vizsgálat alatt, vagy a végén meg tudja, és meg akarja magyarázni az esetleges eltérések hátterében mi is állhat. Nem csak azt mondja meg, hol talál eltérést, hanem azt is, hogy feltételezhetően ezeket mi okozhatja. Hiszen ezen múlik, hogy a problémák megszüntetésére diétát, mozgásterápiát, vagy étrend kiegészítőket alkalmazunk, esetleg a háttérben talált mikroba gócok, nehézfémek, káros anyagcsere termékek, vagy érzelmi terhelések kiürítésére be kell vetnünk gyógynövény alapú, vagy homeopátiás készítményeket is.

  • Egy hiteles és jó terapeuta nem csak a saját szakterületén jártas. Ha szükséges, a feltárt okok ismeretében javasolhat esetleg további alternatív terápiás módszereket, esetleg célzott orvosi, vagy laboratóriumi vizsgálatokat a mihamarabbi gyógyulás érdekében. Hiszen elsősorban a Te gyógyulásod a legfontosabb! 

  • Számtalan esetben áll a problémák hátterében élelmiszer érzékenység. Fontosnak tartom, hogy a választott terapeuta ne csak azt mondja el, hogy milyen élelmiszerek fogyasztásától tartózkodj, hanem azt is, hogy mivel tudod ezeket az élelmiszereket helyettesíteni, pótolni a mindennapokban. 

  • A vizsgálat végén diagnózist nem kaphatsz, mivel a Magyar Egészségügyi törvények világosan leírják, hogy egészségi állapotról diagnózist kizárólag orvos állíthat fel a megfelelő laboratóriumi vizsgálatok ismeretében. Bármi más hivatalosan sarlatánkodásnak minősül! 

  • Semmi nem tiltja azonban, hogy a vizsgálatról egy összegzés készüljön, amiben a terapeuta feltünteti a terápiás javaslatait, esetleg néhány mondatban megismétli a kezelésen elhangzott legfontosabb tudnivalókat, kitér a javasolt diétára, beszél a mozgásterápiáról, étrend kiegészítőkről. Ez szerintem hitelessé teheti. 

  • Fontos, hogy a terápia ideje alatt fordulhass kérdéseiddel a terapeutádhoz. Hidd el, számtalan kérdésed lehet! 

 

Ezekről általában burkolva, vagy nyíltan írnak a honlapon. Ha mégsem találsz ezzel kapcsolatos információt, egyszerűen kérdezz rá, mielőtt telefonon, vagy interneten bejelentkezel állapotfelmérésre.

 

  • Vihetem-e az orvosi leleteimet?

  • Kaphatok-e konkrét terápiás javaslatot?  Kaphatok-e diétás tanácsot?

  • Van-e lehetőség kontrollmérésre a kezelés befejeztével, vagy a terápia ideje alatt?

  • Be tudom-e illeszteni a javasolt terápiát a jelenleg folyó orvosi kezelésembe, vagy más alternatív terápiámba?

A kapott válaszokból és a hozzáállásból már könnyűszerrel tudsz dönteni.

hogyan valasszak4.jpg

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Címkék: állapotfelmérés, alternatív gyógyászat, természetgyógyászat

 


 

Kapcsolódó cikkek

-