Étel eredetű allergia, cöliákia

 

Manapság egyre többet hallani a glutén vagy liszt érzékenységről, allergiáról. Ennek a legsúlyosabb formája a cöliákia. A cöliákiában szenvedők a gabonafélékben (búza, rozs, árpa, esetenként a köles, hajdina) lévő fehérjéket nem tudják megfelelően bontani, így azok a bél nyálkahártyájának elváltozását, állandó gyulladását okozzák.


Az állandó bélnyálkahártya gyulladás miatt megnő a nyálkahártyák átjárhatósága a rosszul lebomló, és emiatt allergizáló fehérjék számára. Ezen túl a bél bolyhai sorvadnak, ami a fontos vitaminok és ásványi anyagok felszívódási zavarához vezetnek.

Ennek következtében rendkívűl színes kórképek alakulhatnak ki. Ilyen lehet a krónikus vas hiány, csontnövekedési zavar, vagy akár fertőzésekre való fokozott hajlam is.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a megbetegedés egyre gyakrabban fordul elő csendes, vagy késői formában.

 

Ezek a már felnőtt korban felfedezett esetek sokáig észrevétlenek maradnak, hiszen nem járnak tipikus tünetekkel. Következményeként azonban allergiák, ízületi fájdalmak, fiatalkori csontritkulás, késői nemi érés, meddőség, menstruációs zavarok, pajzsmirigy problémák és daganatos megbetegedések is kialakulhatnak.


Bővebben blog... Lisztérzékenység, Lisztérzékenység a gyakorlatban

 

Vissza az oldal tetejére

-