Ételallergia kialakulása

 

etelallergia kialakulasa 1.jpg

 

Akár a többi allergiás megbetegedés, az élelmiszer allergiára való hajlam is örökölhető. Ha mindkét szülő allergiás megbetegdésben szenved, a gyermekben az allergiás tünetek megjelenésének esélye 70%. Ha csak az egyik szülőnek vannak allergiás panaszai, 30% az esélye annak, hogy a születendő gyermek is táplálékallergiás lesz.

 

Allergiás kismama gyermekénél az allergiára való hajlam kialakulása jelentősen csökkenthető, ha a kismama terhessége ideje alatt, valamint a szoptatás időszakában bizonyos élelmiszerek fogyasztásától tartózkodik, és az anyatejes táplálást gyermekénél minél később hagyja el!!


Az élelmiszerekkel szembeni érzékenység nem csak a veleszületett és öröklött elváltozás lehet. Kialakulását segíthetik a gyomor- bélrendszer gyulladásos megbetegedései is.


etelallergia kialakulasa 2.jpgA bélrendszeri és az egyéb kísérő tünetek megszüntetése miatt fontos, hogy kiszűrjük mik is azok az élelmiszerek, amik problémát okozhatnak a szervezet működésében. Ezeket sajnos ki kell zárni a táplálkozásból, ahhoz, hogy a szervezet újra harmonikusan tudjon működni.

 

Az allergiával behatóbban foglalkozó kutatók a legtöbb  allergiás panasz hátterében (ekcéma, szénanátha, asztma) élelmiszer eredetű allergiát, vagy bizonyos élelmiszerekkel szembeni érzékenységet feltételeznek. 

 

Ezzel kapcsolatban szeretnék egy személyes példát megosztani. 

Férjemnek is, és nekem is 1988-89 nyarán jelentkeztek először az allergiás panaszaink. Vizes orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel.

Akkoriban ezt megfázásként kezelték. Arról, hogy mi is az az allergia, még nem sokat tudtunk, és mivel addig egyikünknél sem voltak ilyen jellegű tünetek, nem is gondoltunk rá. Csak az volt a furcsa, hogy ezek a panaszok miért pont a nyár utolsó heteiben jelentkeznek, és el sem múlnak az első fagyokig...

 

etelallergia kialakulasa 3.jpgAz allergia gondolata először 1991 őszén merült fel, amikor elkerültünk egy nagyon távoli rokonhoz, aki tüdőgyógyászként dolgozott a János Kórházban.

 

Ekkor nekem már nehézlégzésem és főleg éjszaka kínzó száraz köhögésem volt. A vizsgálatok megállapították a pollenallergiát és nálam az allergiás eredetű asztma kialakulását. Ezt tényként elfogadtuk, és mivel akkor még nem volt semmiféle alternatív ismeretem, gyógyszeresen kezelgettük a tüneteket az allergiás időszakokban. 

 

'95-ben kezdtük a párommal a család bővítését tervezgetni. Ekkor egy kedves ismerősünk (aki akkor fiatal védőnőként a Czeizel doktor mellet az Optimális Családtervező Intézetnél dolgozott) mesélt arról, hogy a neves genetikus egy kísérleti programot indított, az allergiás szülők gyermekeinél hogyan tudnák csökkenteni az allergiára való hajlamot. Kérdezte, nincs-e kedvünk részt venni a programban...

 

Hát hogyne lett volna! Természetesen elkezdtük és végig is csináltuk. 

A programot vezető két fiatal doktornő az első eligazitáson elmondta a kísérlet lényegét, és a teendőinket. 

 

A kismamák legfontosabb feladata az volt, hogy a terhesség, és a szoptatás ideje alatt, valamint a baba egy éves koráig szigorúan ki kellett zárni az étrendből a tejtermékeket, a szójából készült ételeket, a csonthéjasokat, és a citrusféléket.

 

Ezt bevallom elég nehezen éltem meg, mert akkoriban elég sok tejterméket fogyasztottam. A környezetem meg egyenesen "földön kívülit" látott bennem. De végig csináltuk a programot az első, majd a második és a harmadik babával is.

 

Örömmel jelentem, hogy egyik lányomnál sem jelentkeztek a mai napig sem az allergiás tünetek. mosolygo 20x20.png

 

Vissza az oldal tetejére

Csatlakozz hozzánk!

 

Az évszakhoz kötődő betegségekről, fertőzésekről és a természetes megelőzésről, gyógyításról is tájékozódhatsz.