Húgyutak elváltozásai

A húgyúti területeken számos olyan elváltozással találkozhatunk, ami elősegíti a húgyútakban a gyulladások kialakulását. 

 

hugyutak elválozásai 1.jpgIlyen lehet a vesekő, vagy vesehomok megjelenése, ami önmagában még nem okoz fertőzéses, vagy gyulladásos megbetegedéseket. Azonban éles kristályos szerkezetüknek köszönhetően felsértik a húgycső, vagy húgyvezeték belső nyálkahártyáját, amin előszeretettel megtelepednek és elszaporodnak a baktériumok,  vagy a gombák.


A másik tényező, ami segíti a fertőzések kialakulását, az a vizelet pangása. Ilyenkor a hólyagból nem tud teljesen kiürülni a vizelet, és a kórokozóknak lehetősége van ott felszaporodni. Ezt a problémát általában valamilyen anatómiai szűkület okozza.

  • Ilyen szűkületek jönnek létre, ha a húgyutakon már többször előfordult gyulladás, aminek következtében a nyálkahártya hegesen gyógyult.
  • A legismertebb szűkület a férfiaknál a prosztata megnagyobbodás okozta húgycsőszűkület. Ez az az állapot, ami minden férfit egy bizonyos kor után utolér. Az, hogy ez a kor mikor jön el, nagymértékben függ az életviteltől, a gomba, vagy baktérium fertőzésektől, a mozgásszegény életmódtól, az elfogyasztott ételek minőségétől, vagy  a szervezet hormonegyensúlyától ( erről a hormonegyensúly fejezetnél olvashatsz bővebben). 

/kép/

 

Vissza az oldal tetejére

Csatlakozz hozzánk!

 

Az évszakhoz kötődő betegségekről, fertőzésekről és a természetes megelőzésről, gyógyításról is tájékozódhatsz.