Irritábilis bélszindróma /IBS

 

Ezt a diagnózist akkor állítja fel az orvos, ha a görcsös, puffadásos béltünetek hátterében nem talál semmi, orvos-diagnosztikai eszközzel kimutatható okot. Ilyenkor általában a stresszt okolják a tünetek kialakulásáért. Természetesen előfordul, hogy lelki okokat találunk a háttérben, de sokszor ennél kézzelfoghatóbb dolog áll a panaszok mögött.

 

Ekkor jön el a komplex állapotfelmérés ideje. Így lehetőségünk nyílik arra, hogy megtaláljuk az emésztőrendszer működését megzavaró terhelőket.
Lássuk mik is lehetnek ezek:

candida_190x107.jpgAz Irritábilis bélszindróma tüneteivel hozzám fordulóknál a mérés során gyakran a Candida albicans nevű egysejtű gomba bélrendszerben történő túlszaporodását találom meg a háttérben. Bővebben...Candida tünetei, és elszaporodása


Ebben az esetben van egy jó és egy rossz hírem a klienseim számára. A jó hír az, hogy ez nem egy életre szóló állapot, és komolyabb gyógyszerek nélkül /bár hosszabb idő alatt, ami 2-6 hónap is lehet/ meg lehet szüntetni a panaszokat. A rossz hír az, hogy ez a folyamat komoly fegyelmet és sok lemondást igényel. Ebben természetesen minden segítséget megkapnak. 


Akik már végig járták ezt az utat, azok mind azt nyilatkozták, hogy megérte. Elmúltak a görcsök, a puffadás, az állandó fáradtság, a depresszió és még számos egyéb panasz. Jobban tudnak koncentrálni a munkájukra, fittebbek, felszabadultabbak, és magabiztosabbak lettek.

etelallergia 1_190x107.jpgA másik háttérben meghúzódó ok lehet, a különféle táplálékokkal szembeni érzékenység, esetleg fel nem tárt ételallergia. 

Ezek közül az egyik legkomolyabb következményekkel járó probléma a lisztérzékenység vagy cöliákia.
Coeliákiaban szenvedők a gabonafélékben /búza, rozs, árpa, esetenként a köles, hajdina/ ibs kep 2_190x107.jpglévő fehérjéket /a glutént, és a gliadint/ nem tudják megfelelően bontani, így azok a bél nyálkahártyájának elváltozását és gyulladását okozzák. Ez általában hasi fájdalmat, felpuffadást okoz, de egyre gyakrabban találkozunk vele úgynevezett csendes, bújtatott vagy tünetmentes formában is. 

 

Bújtatott cöliákia tünetei

 

  • Puffadás
  • Légúti allergiák
  • Bőrproblémák /ekcéma, akne, dermatitis, psoriasis, urticaria, stb/
  • Székrekedés, hasmenés
  • Migrénes fejfájás
  • Nőgyógyászati zavarok, meddőség
  • Magas vérnyomás
  • I.tip. diabétesz
  • Pajzsmirigy működési zavar

 

A glutén/gliadin bontásának elégtelensége állandó bélnyálkahártya elváltozást okoz. Nagyon súlyos esetben a bélbolyhok elsorvadásához vezetnek, aminek következménye a fontos vitaminok és az ásványi anyagok felszívódási zavara. 

Emiatt a béltünetek mellett komoly vas hiány, csontnövekedési problémák, vagy fertőzésekre való hajlam, de akár pajzsmirigy működési zavar is kialakulhat.


Előfordul, hogy ez a glutén bontási zavar nem jár tipikus tünetekkel, így sokáig észrevétlen marad. Következményeként azonban fiatal felnőttkori ízületi fájdalmak, a bőr berepedezésével járó komoly ekcémás tünetek, migrénes panaszok, korai csontritkulás, késői nemi érés, meddőség, menstruációs zavarok, esetenként pajzsmirigy problémák és daganatos vagy autoimmun megbetegedések is kialakulhatnak.

 

Bővebben... Lisztérzékenység, Lisztérzékenység a gyakorlatban


A vizsgálat alkalmával kimutatható, hogy az irritabilis bélszindróma hátterében melyik ok húzódhat meg. Ha a háttérben egy eddig fel nem tárt glutén érzékenység gyanuja merülne fel, tanácsot kap a páciens, hogy a glutén tartalmú élelmiszereken kívül mely ételek fogyasztásától tartózkodjon, illetve hogy ezeket az élelmiszereket hogyan és mivel helyettesítheti.

  

Keressük meg együtt a valódi okokat!

 

Bejelentkezek állapotfelmérésre

 

 

 

Vissza az oldal tetejére

Csatlakozz hozzánk!

 

Az évszakhoz kötődő betegségekről, fertőzésekről és a természetes megelőzésről, gyógyításról is tájékozódhatsz.