Az akupresszúráról

 

A kínai orvostudomány legősibb, legismertebb és legelterjedtebb kezelési módjai közé tartozik az akupresszúra.

 

Ezzel nem csak a betegségeket gyógyították és gyógyítják a mai napig is, hanem segítették és segítik az egészség megörzését is.

Erre különösen nagy hangsúlyt fordítottak az ókori Kínában. Ezt bizonyítja az is, hogy a korabeli orvosok addig kapták fizetésüket, amíg pácienseik egészségesek voltak. Ha már a betgség felütötte a fejét, bizony fizetés nélkül kellett meggyógyítaniuk betegüket.

A császár orvosai pedig gyakran életükkel fizettek azért, ha az uralkodó megbetegedett.

 

Ez a mai felfogásunknak elég furcsán hangzik. Azonban a korabeli orvosok segítségére volt a Hagyományos Kínai Orvoslás hihetetlen logikus és szerteágazó rendszere. A páciensek állapotának vizsgálatára a pulzusdiagnosztikát alkalmazták, ami az értő gyógyító számára bőséges információt adott.

Ezzel a "diagnosztikai" módszerrel már akkor felfigyelhettek a szervezetben zajló kóros folyamatok kezdetére, amikor az még semmilyen tünetet nem produkált, és nem okozott panaszt. Ekkor még könnyedén visszafordíthatták a lappangó betegségeket.  Gyógyító módszereik között megtaláljuk a gyógynövények rendkívül színes felhasználását, a változatos diétás előírásokat, a különféle mozgásterápiákat, valamint az akupunktúrát és az akupresszúrás technikák alkalmazását.

 

Az akupresszúra latin eredetű kifejezés, amit (acus = tű, pressus = nyomás, összeszorítás ) a tűmasszázs, vagy pontmaszázs megfelelőjeként  használunk. 

Az akupresszúra alapja a szervezetet átszövő energiacsatornák /az úgynevezett meridiánok/ és a rajtuk lévő akupunktúrás pontok ismerete. Ezeknek ingerlésével segíthetjük a pontokhoz tartozó szervek működését, valamint harmonizálhatjuk a szervezetben zajló folyamatokat. 

 

Hogyan tudjuk a megfelelő hatást elérni?


A meridiánokon lévő pontokat elsősorban ujjnyomásos masszírozással, valamint Moxa- és Köpöly terápiával stimuláljuk.

akupresszura1.jpg

 Ezekkel fokozzuk a terület vérkeringését, segítjük a szövetek anyagcseréjét, és serkentjük a helyi immunválaszt.

Összességében jelentősen csökkenthetjük a gyulladásos panaszokat és fájdalmakat.

 

Ezeket a terápiákat a következő problémáknál alkalmazhatjuk sikerrel: 

 

  • Emésztőszervi problémák /puffadás, székrekedés/
  • Légzőszervi panaszok /asztma, arc- homloküreg gyulladás/
  • Anyagcserezavarok /köszvény, elhízás/
  • Allergiás megbetegedések
  • Vérnyomás problémák
  • Immunerősítés
  • Mozgásszervi problémák /lumbágó, isiász, ízületi gyulladás/
  • Visszatérő fejfájás, alvásprobléma, kimerültség, stressz
  • Vizeletkiválasztó rendszer betegségei /hólyaghurut/ húgyhólyaggyulladás, vesekő
  • Női- férfi betegségek

 

Mi is az a köpöly terápia, amit a meridián pontok stimulálására alkalmazunk? 

 

kopoly.jpgA köpölyözés egy ősi kínai technika, melynek során köpöly- pohárral helyi vákumot képeznek a bőr és az alatta elhelyezkedő felszíni izomzaton. Hatására a vérkeringés fokozódik, a hajszálerek kitágulnak és így a helyi anyagcsere intenzívebb lesz. Ennek köszönhetően a szövetek oxigén ellátása nő, az izom ellazul és a fájdalmas területről a gyulladást okozó anyagok a nyirokkeringés segítségével elszállítódnak. 


Ha nagyobb területen szeretnénk a gyulladáscsökkentő, vagy izomlazító hatást elérni, akkor alkalmazzuk az úgynevezett siklóköpölyözést.

Ennél a technikánál a "poharat" a szívóhatás kifejtése közben a bőrön csúsztatjuk. Ahhoz, hogy a poharak a bőrön könnyen mozgathatóak legyenek, illóolajokkal kevert értékes gyógynövény olajokat használok. A mozgás könnyítése mellett az olajok a vákum segítségével a bőr mélyebb rétegeibe jutva segítik a szövetek regenerálódását.


akupresszura3_304x171.jpgAz illóolajok aromaterápiás hatása felgyorsítja a tünetek enyhülését. Ezek a "növényi csodaszerek" két irányból is támogatják a gyógyulást. Egyrészt a bőrön át felszívódva a fájó területen fejti ki gyulladáscsökkentő hatását, másrészt a szaglóhámon keresztül az agy különböző területeire jutva segítik a szervezet működését. Így hatást gyakorolnak a pszichés működésre, valamint a légzési-, keringési-, mozgásszervi- hormonális-, stb. rendszerre egyaránt.


A köpölyözést ma leginkább az ízületi és izom fájdalom enyhítésére, emésztési rendellenességekre, húgyúti és légúti panaszoknál alkalmazzuk.

A másik stimulálási mód a Moxaterápia.

 

Ez egy hővel történő gyógykezelési forma, amivel a test akupunktúrás pontjait stimulálják. 
akupresszura4_304x171.jpg A pontok ingerléséhez leggyakrabban a kínai feketeüröműből készült moxarudat használják. A kezelés során a terapeuta egy meggyújtott végű moxa rúd /kb. szivar méretű és formájú/ parázsló felével a bőrtől kb. 1-2 ujjnyi távolságban az akupunktúrás pontot stimulálja, amíg a bőr ki nem pirul. Így a hőt égés nélkül a megfelelő területre juttatja. A hő intenzitását a beteg állapotának és komfortérzetének megfelelően szabályozzuk. 

 

Az eljárással az akupunktúrás pontok stimulálásán túl fokozzuk a helyi vérkeringést, javítjuk a fájdalmas terület anyagcseréjét, lazítjuk a környékbeli izmokat, csökkenthetjük a krónikus ízületi, és egyéb gyulladásokat.

 

A moxaterápia nagyon hatékony a következő betegségek gyógyításában:

 

  • izommerevség
  • fejfájás
  • krónikus ízületi gyulladás
  • emésztési rendellenesség
  • idegesség
  • nőgyógyászati problémák
  • görcsös, rendszertelen menstruáció
  • terméketlenség 
  • húgyúti megbetegedések 

Az akupresszúrás kezeléseket szükség szerint kiegészítem egyéb masszázstechnikákkal, fülakupunktúrával, az akupunktúrás pontok lézerceruzával történő kezelésével, és diétás tanácsokkal.

 

Bejelentkezek kezelésre

 

Vissza az oldal tetejére

Csatlakozz hozzánk!

 

Az évszakhoz kötődő betegségekről, fertőzésekről és a természetes megelőzésről, gyógyításról is tájékozódhatsz.