Felső légúti panaszok

 

Megfázás? Torokgyulladás? Mandulagyulladás?

 

felsoleguti panaszok 1.jpgMindannyiunk környezetében előfordultak már ilyen megbetegedések és mi magunk is gyakran küzdöttünk már hasonló problémákkal. Bármilyen ijesztőek, vagy makacsok is a tünetek, mégis hajlamosak vagyunk banális problémaként kezelni.

 

Miért kell mégis kiemelten foglalkozni velük?

 

Mert a gyulladások hátterében húzódó okok súlyosabb következményekkel is járhatnak.

 

A felső léguti panaszok hátterének alapos kivizsgálására általában akkor van szükség, ha azok sűrűn vissza- visszatérnek, vagy a panaszok nagyon makacs módon kínozzák az embert. A gyulladások érinthetik a torokképleteket, a mandulákat, az orrüregeket, arcüregeket és a hangszálakat.

 

A kiújuló felső légúti megbetegedések egyik oka lehet mikroba góc, amit a légutak nyálkahártyájában, vagy a környező nyirokmirigyekben megtelepedő kórokozók alakítanak ki. A mandulákban, vagy az orr- és arcüregekben megbúvó kórokozók forrásai lehetnek akut fertőzéseknek, amik rendszerint torokfájást, köhögést, sűrű orrváladékot, esetenként lázat okoznak. 

 

2 bacik_290x169.jpgDe nem csak akut betegségeket idézhetnek elő, hanem a nyirokmirigyekben, vagy a nyálkahártyákban megbújva, a távolabbi szervekben -ízületekben, vesében, szívburokban- képesek másodlagos gyulladásokat kialakítani.

 

Így a térd és egyéb ízületi problémák, vagy a gyakori húgyúti felfázások hátterében is érdemes például a mandulákban megbúvó baktérium gócokat keresni. 

 

A legnagyobb gondot ezekben az esetekben a Srteptococcusok családjába tartozó gennykeltő baktériumok, valamint a Chlamydia pneumoniaea baktérium okozza.

 

Bővebben… Gennyes mandulagyulladások

Bővebben... Atipusos torok-, és tüdőgyulladások


4 also-felso legutak_176x226.jpgE mikrobák okozta megbetegedésekre jellemző, hogy a légutakba bejutva, a nyálkahártyákon megtelepednek, elszaporodnak és gyulladásos tüneteket produkálnak.

 

A szaporodó mikrobák az érintett légúti területeken fájdalmat, vérbőséget, és fokozott nyákképződést okoznak.

 


Milyen tünetekkel járhatnak ezek a megbetegedések?

 

Általában hirtelen rossz közérzettel jelentkeznek. Esetenként lázzal és bő, vizes orrfolyással járnak. A további tünetek megjelenése attól függ, hol telepszik meg a kórokozó…

Bővebben… Felső légúti tünetek

 

A komplex állapotfelmérés lehetőséget ad rá, hogy a szervezetben perzisztáló kórokozókat nagy valószínűséggel megtaláljuk, és célzott gyógynövény alapú rezonátor szerekkel kivezessük. Ezzel elkerülhető, vagy jelentősen csökkenthető a másodlagos megbetegedések kialakulásának esélye.

 

A kórokozókon kívül a felsőlégutak nyálkahártyájának irritációját okozhatják még kémiai és pszichés terhelők, pollenek, gombatoxinok, vagy a különféle élelmiszerek is, amikkel szemben akár allergiás reakciók is kialakulhatnak.


felso leguti panaszok 4.jpgAz allergia a szervezet túlzott reakciója bizonyos anyagokra. Ezek általában ártalmatlan anyagok, amik normál esetben nem okoznának a szervezetben semmi elváltozást.

 

Lehetnek ételek, por, virágporok, állatszőrök, de ennél komolyabb hatásokat kiváltó anyagok is, mint különféle vegyi anyagok, gyógyszerek…

 

Allergia esetén ezek az anyagok a szervezetbe kerülve az immunrendszer túlműködését váltják ki. Ilyenkor hisztamin szabadul fel, ami gyulladásos állapotot idéz elő.

 

A megjelenő légúti tünetek lehetnek

 

Vizes orrfolyás, orrdugulás, szemkönnyezés, szemviszketés, a szájpadlás és a garat viszketése, folyamatos tüsszögés. Komolyabb allergiás tünetnek számít a köhécselés, vagy a légzési nehezség, esetenként az asztmás panaszok. Az allergiára jellemző, hogy a tünetek hetekig fennállhatnak, és általában a reggeli órákban erőteljesebbek.

 

A kórokozók, allergének, kémiai és pszichés terhelők kimérését komplex műszeres állapotfelmérés keretében végzem. Kivezetésükre, egyénre szabott, készítményeket alkalmazok.

 

Kiegészítésként szükség szerint gyógynövényes készítményeket, gyógynövényes teakeverékeket, pakolásokat, fürdőket, olajokat ajánlok, melyek segítik az immunrendszer erősödését, a nyákok kiürülését és a visszatérő gyulladások megszüntetését. Nézd meg a részleteket! 

 

További infó

 

 

Vissza az oldal tetejére

-