Hormonok

3 hormonok_250x170.jpg

A hormonok a belsőelválasztású mirigyeinkben termelődő anyagok, melyek közvetlenül a vérbe ürülnek. Feladatuk a szervezetben zajló folyamatokat szabályozása. 

Ennek megfelelően egyes folyamatokat beindítanak, serkentenek, gátolnak, vagy esetenként leállítanak. Kizárólag csak olyan sejtekre képesek hatni, amelyek hormonkötő helyekkel, úgynevezett receptorokkal rendelkeznek. Ezzel a „kötődéssel” adják ki az utasítást a sejt számára, hogy egy bizonyos feladatot / jellemzően biokémiai feladatot/ végre kell hajtani. 

 A szervezet normál működéséhez ezekből az anyagokból igen csekély mennyiség is elegendő. Túltermelődésük, vagy alultermelődésük komoly kórképek kialakulásához vezethet. Hiányuk pedig végzetes lehet.


Főbb hormontermelő mirigyeink a következők:

 

  • Agyalapi mirigy
  • Pajzsmirigy
  • Mellékvesék
  • Hasnyálmirigy
  • Petefészek, vagy here

 

4 hormonrendszer_300x321.jpgVannak olyan hormonok, melyek az egész szervezet működésére kihatnak, ilyenek például a pajzsmirigy hormonok, vagy az agyalapi mirigy növekedési hormonjai.

És vannak olyan hormonok, amelyek csak bizonyos sejtek, szervek működését befolyásolják.

 


Azt, hogy aktuálisan mennyi hormon termelődjön, mindig a vérben keringő hormonok mennyisége határozza meg. Innen kapja az információt az agyalapi mirigy, és ennek megfelelően adja ki az utasítást a serkentő hormon termelődésére. Legismertebb példája a pajzsmirigy működése. Ha a vérben csökken a pajzsmirigy hormonok koncentrációja, az agyalapi mirigy megemeli a TSH vagyis a pajzsmirigy serkentő hormon termelődését.


Érdemes figyelni arra, hogy a hormonok termelődését egyéb tényezők is befolyásolják, mint a napszakok, az éghajlat, az érzelmi hatások, a nem, a kor, a szervezetben zajló gyulladások stb.

Ezért azt gondolom, hogy egyszeri vérkép vizsgálat nem elégséges a hosszútávú hormonkezelések elkezdéséhez.

 

Vissza az oldal tetejére

Csatlakozz hozzánk!

 

Az évszakhoz kötődő betegségekről, fertőzésekről és a természetes megelőzésről, gyógyításról is tájékozódhatsz.